Skip to content

Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 6/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.

Steffen Kretz, foredragsholder i FOF Aarhus

Storm på vej

Storm på vej

En tankevækkende aften om hvordan USA havnede på randen af opbrud og kaos – og hvad det betyder for os.

Angrebet på kongressen var et røntgenbillede ind i hjertet af Amerika. Det bør få os til at gentænke alle vores forestillinger om USA.

“Det kom som en overraskelse for det meste af Reffitt-familien, at ekstremisme og væbnet oprør mod regeringen voksede ud af deres parcelhus i et søvnigt kvarter i forstæderne til Dallas. At deres køkken blev omdannet til en politisk slagmark, hvor sønnen endte med at melde faderen til FBI for at have deltaget i angrebet på kongressen 6. januar 2021. (...) På samme måde har det overrasket mange amerikanere, at demokratiet i USA har vist sig overraskende skrøbeligt. At deres nation nu balancerer på en knivsæg og skal vælge mellem frihed og et mindretals tyranni,” skriver Steffen Kretz i forordet til en ny bog om Amerika. Bogen nåede efter sin udgivelse hurtigt en topplacering på bestsellerlisten.

Steffen Kretz har som DR's korrespondent i USA fulgt Reffitt-familien igennem et år i forbindelse med optagelserne til et dokumentarprogram, fordi familien på mange måder illustrerer, hvad der er sket i hele den store Familien Amerika: Politisk radikalisering, opbrud og et ulmende oprør.

Steffen Kretz har siden 2017 boet i Washington som DR's korrespondent og har igennem årene rejst på kryds og tværs af USA for at møde amerikanerne, høj som lav. I dette foredrag fortæller han om den voldsomme anti-demokratiske understrøm, han har mødt undervejs, og giver fem klare svar på, hvorfor USA i dag befinder sig på randen af opbrud og kaos – og hvad det betyder for os i Danmark: For i sidste ende er USA garant for vores sikkerhed og velfærd.

“Fra jeg flyttede til USA første gang i 1991 og frem til i dag, har jeg aldrig set amerikanerne så meget i tvivl om deres ståsted som nu. Både i forhold til hinanden og i forhold til resten af verden. Det føles på mange måder som om, at fundamentet under verdens eneste supermagt ryster og truer med at styrte sammen. Det føles, som om en storm er på vej,” siger Steffen Kretz.

Om Steffen Kretz

Steffen Kretz er journalist og DR’s korrespondent i USA.

Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1.