Skip to content

Vi holder lukket til og med 2. påskedag. Vi er tilbage igen tirsdag d. 11. april - hjemmesiden er dog altid åben!

Handelsgade i Kina, Foredrag med Journalist Jan Larsen ved FOF Aarhus.

Udfordringen Kina

Udfordringen Kina

- for 1,4 mia. kinesere og for resten af verden

Kom med til et aktuelt, ambitiøst og underholdende foredrag om dagens Kina. Jan Larsen fortæller om de store forandringer i kinesernes hverdag og arbejdsliv, om den kommende supermagts svære rolle i verden og om overraskende nye sider af samfundet og folket.

Kina fremstiller mange af danskernes varer og påvirker Danmarks økonomi. Samtidig afprøver landet sin supermagtsstatus, både militært og politisk. Mange spørger: Skal vi være bange for Kina? Andre undrer sig: Er kineserne egentlig lykkelige hjemme i Kina?

Foredraget tegner et skarpt billede af det kinesiske samfund. Fra Kinas politik, produktion og højteknologi til spørgsmål om moral og ulighed. Den ubestridte leder, Xi Jinping, har fået enorm magt i sit hjemland, men også nye udfordringer i en periode, hvor landet er kommet i modvind, og hvor den vestlige verden nu betragter Kina som en rival.

I dagligdagen bekymrer kineserne sig om det dyre sundhedsvæsen, om skolesystemet, der tærer på familiernes budget, og om et arbejdsliv der bliver mere ekstremt og stressende. For få børn og for mange ældre påvirker samfundet og den traditionelle kultur. Censuren er benhård, og overvågningen er effektiv døgnet rundt.

Mange skævheder i systemet hæmmer udviklingen, hvor korruption og nul-fejls kultur florerer, og hvor ideologi ofte vægtes højere end fakta. Dette har været tydeligt under hele coronakrisen, senest med indførelsen - og den pludselige og meget kaotiske afvikling - af den strikte nul-tolerance-politik mod covid-19. Omvendt præsterer Kina også imponerende projekter i rummet, under vandet, på skinner og i laboratorier.

Om Jan Larsen: 

Jan Larsen har i snart tyve år fulgt udviklingen i Kina og været blandt kineserne på tæt hold, heraf seks år som TV Avisens korrespondent i Beijing. Med sin store erfaring og mange personlige oplevelser giver han et ærligt og direkte portræt af Kinas udfordringer både ude og hjemme.

Arrangører: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1.