Når vi mister en nær og kær i livet, så er dette et tab og en sorg, vi skal lære at leve med. Men hvordan gør man det, når savnet føles altoverskyggende, og hverdagen uoverskuelig at stå op til? Mange af os ved ikke særlig meget om sorg, før vi selv står og famler for at finde fodfæste i et ændret liv. For nogle er støtten fra familie og venner nok. Andre søger hjælp hos en psykolog eller en præst.
Kom og hør, hvordan sorgen tog sig ud for Anja Enggren, sorgrådgiver og forfatter til bogen Bliver jeg glad igen? (2011). Hun tager udgangspunkt i sit eget liv, hvor hun mistede sin mand og sin lille datters far, og hvor hun efterfølgende skulle finde ud af livet på den præmis.
Anja vil fortælle om, hvordan vi bliver flasket op med misforståelser omkring håndtering af og omgåelse af sorg. Meget gavner ikke den sørgende og de pårørende. Dermed står mange efterladte også famlende, fordi vi ofte selv kan mærke, hvad vi har brug for, men det bliver ikke altid mødt, forstået og accepteret af vores omgivelser – hverken privat eller i et evt. arbejdsliv. Det kan få os til at føle os forkerte og ensomme med sorgen.
I dette foredrag tør vi tale om død, tab, sorger og svære følelser. Anja vil gøre op med tabuisering og berøringsangst. Hun vil også gerne gøre op med myter og misforståelser om sorg som fx, at ”tiden læger alle sår”, og ”du skal bare holde dig i gang”. Ligesom hun undervejs vil give dig indsigt i nogle af de uhensigtsmæssige strategier, vi griber fat i for at dulme smerten, fordi det er det, vi har lært.
I foredraget vil Anja dels tage udgangspunkt i egne erfaringer og dels i sin viden som sorgrådgiver for efterladte. Der er ingen lette løsninger, men Anja vil give perspektiver på, hvordan man sigter mod at blive glad igen. Foredraget henvender sig til dig, der selv har mistet, men det henvender sig også til den efterladtes pårørende, kolleger samt andre som er involveret i den efterladtes familie.
I foredraget tør vi tale om det at miste, og hvad det betyder. Mister man sin ægtefælle efter et langt liv sammen, kan man føle, man mister sin historie. Mister man sin ægtefælle midt i livet, kan man føle, man mister sin fremtid. Mister man sin sidste forælder, forsvinder det livsvidne, der har kendt én længst. Mister man et barn, må man bære det ubærlige.
Én vigtig ting Anja har lært af sin egen historie er, at livet er meningsfuldt og skal leves hver dag. Få perspektiver på, hvordan man kan fremme chancerne for, at glæden kan finde tilbage efter sorg og savn.
Anja Enggren er uddannet indenfor kommunikation og HR, men har suppleret med adskillige efteruddannelser i stresscoaching, sorgrådgivning, søvnvejledning og sorgvejledning. Hun er forfatter til bogen Bliver jeg glad igen? (2011) og har arbejdet de seneste 10 år med sorgrådgivning.
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1.