Skip to content

Nu kan du tilmelde dig alle efterårets hold her på hjemmesiden. Og glæd dig til uge 30 - der lander det trykte katalog nemlig i din postkasse.

Louise Havkrog Salomo, læge, forsker og forfatter, foredragsholder i FOF Aarhus

Ren nydelse – hjælp kroppen af med affaldsstoffer

Drømmer du om mere fokus på grøn mad af friske råvarer – uden tilsætningsstoffer og med mindre salt? Så er nyrevenlig hverdagsmad et godt bud!

Hør i dette foredrag om principperne for nyrevenlig hverdagsmad. Aftenens program tager udgangspunkt i opskriftbogen Ren nydelse - nyrevenlig hverdagsmad (2023), der er udviklet i et tæt samarbejde med Claus Meyer og Meyers Madhus med henblik på at aflaste kroppen for affaldsstoffer.

Nyrernes vigtigste funktion er at rense kroppen for affaldsstoffer. Du kan forestille dig, at nyrerne indeholder en masse små rensningsanlæg, som filtrerer og renser alt dit blod for affaldsstoffer. Når dit stofskifte omsætter næringsstoffer, så dannes der affaldsstoffer, som nyrerne udskiller via urinen. Så længe dine nyrer løser denne opgave perfekt, så mærker du ikke noget til disse rensningsanlæg. Men hvis nyrefunktionen reduceres, og nyrerne ikke kan rense blodet tilstrækkeligt, så hober affaldsstofferne sig op og giver symptomer. Du føler dig træt, får nedsat appetit, kvalme, dårlig kulør og får sværere ved at huske og koncentrere dig. Men dette sker først, når du har en fremskreden nyresygdom. For et langt stykke hen ad vejen, så mærker du faktisk slet ingenting, hvis din nyrefunktion er påvirket.

800.000 danskere - eller ca. 15 % af danskerne - har en nedsat nyrefunktion. Og det er ikke alle, der har opdaget, at de har det. Hvad enten du allerede ved, du har en nedsat nyrefunktion, eller du bare er interesseret i at skåne din krops rensningsanlæg, så er der faktisk noget, du selv kan gøre for at undgå overbelastning af nyrerne.

Svaret på, hvordan du værner om dine nyrer, findes i din kost. Hør i dette foredrag, hvad det betyder for nyrerne at skære ned på tilsætningsstoffer og salt. Mange moderne kosttyper er hård ved nyrerne, fordi maden får affaldsstofferne til at hobe sig op i blodet, og det kan skabe, men også forværre, nyreproblemer. Ved at følge enkle råd kan du dog undgå unødig belastning.

Når du passer på dine nyrer, så passer du på hele kroppen. Du passer også på dit hjerte – nedsat nyrefunktion medfører nemlig øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Du passer også på dit blodtryk – det er nemlig nyrerne, der regulerer dit blodtryk.

Der er således mange gode grunde til at interessere sig for en kost, som kan reducere mængden af affaldsstoffer, og som derved kan skåne dine nyrer. Dette foredrag giver dig råd og vejledning til at værne om din krops rensningsanlæg og forebygge hjerte-kar-sygdomme.

Om Louise Havkrog Salomo:

Louise Havkrog Salomo er læge, forsker og ansat på Afdeling for Nyresygdomme på Rigshospitalet og Endokrinologisk/Nefrologisk Afdeling på Nordsjællands Hospital.

Hun har siden 2013 forsket i at udvikle evidensbaseret ernæringsrådgivning til nyrepatienter. Hun er forfatter til Ren Nydelse - nyrevenlig hverdagsmad (2013), der indeholder 78 opskrifter, som dine nyrer og dit hjerte vil elske – udviklet i samarbejde med Meyers Madshus.

Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1.