Skip to content

Vi åbner for tilmelding til alle efterårets hold d. 9. juni - men vi lægger løbende nye hold på hjemmesiden, så hold øje når der kommer nyt!

Søren Ryge, der holder fredagsforedrag ved Kulturhøjskolen FOF Aarhus

Fælles fredage

Fælles fredage

Foredragene afholdes alle i Solsalen, Ingerslevs Boulevard 3, fra kl. 9.30-11.30. Dørene åbner kl. 9.00.

Bemærk: Det er muligt at medbringe gæster til fredagsforedragene til efteråret 2022. Entréprisen pr. gæst er 100 kr. Billetten kan købes kontant eller med mobilepay inden foredraget.

9/9: ”Bevægelse”
Foredragsholder: Skuespiller Susse Wold

Susse Wold lægger med sine egne ord op til foredraget sådan: “Da jeg skrev Fremkaldt for 10 år siden havde jeg stor fornøjelse af at komme rundt i landet og fortælle om min bog. Det har været godt at blive fremkaldt, men et fast billede er ikke levende. I et univers, som hele tiden bevæger sig, er der ikke noget, som er statisk. Derfor er bevægelse og forandring så vigtig, for man bliver altid belønnet med ny viden og udvikling.”

I titlen ligger både den indre mening af ordet, hvor vi bliver følelsesmæssigt berørt af de ting vi møder, og den fysiske mening hvor vi bevæger os ud i verden og oplever ting, som lærer os noget om vores egen mulighed for konstant forandring.

I foredraget vil Susse fortælle om alle de farverige oplevelser hun har haft i hendes livstog. Hun slutter selv bogen af med at lave et interview med sig selv. Her stiller hun alle de spørgsmål, som nok mange gerne vil stille hende, og Susse lægger i foredraget op til, at man må stille hende de spørgsmål, som man måske brænder inde med.

16/9: "Intuition i ledelse"
Foredragsholder: Erhvervspsykolog Mette Møller

Hvordan træffer ledere de rigtige beslutninger i en tid, hvor alt går stærkt og med pludseligt ændrede betingelser? Mød den bogaktuelle forfatter og erhvervspsykolog Mette Møller, når hun stiller spørgsmålet, hvordan en leder arbejder professionelt med sin faglige og menneskelige intuition.

21 markante Aarhusbaserede ledere viser vejen i en ny bog om ledelse og intuition, hvor de i samtaler med erhvervspsykolog og forfatter Mette Møller beretter om, hvordan de selv bruger intuition i ledelse og hvordan de professionaliserer denne evne hos sig selv og andre. Bogen er den første i en række af bøger, der har til formål at vise, hvor stort et potentiale, der findes i ledergrupper og ledernetværker, hvis man kan åbne for den type viden og håndtere den professionelt. I Aarhus skal man blot række hånden ud.

23/9: "Fugle"
Foredragsholder: Fugleentusiast Malene Ringberg

Fugle er et meget dejligt dyr, hvoraf mange synger smukt, sjovt, pudsigt og nogle gange helt underligt for os mennesker. I dag ved man meget om fuglenes sang og at der kan være mange grunde til at de synger som de gør og kommer med kald, advarselslyde med mere. Fugle har også mange farver, når vi går tæt på, faktisk kan det være helt overvældende at se fugle tæt på, da mange er meget smukke med flotte fjerdragter, ben, øjne og næb.

Malene Ringberg fortæller: Fugle har altid været en del af mit liv, og siden jeg var barn, hvor min mormor fortalte mig om, hvorfor de store skovskader drak først ved vandbadet, har jeg altid lagt mærke til fugle – store som små.

30/9: "I (Ruslands) krig er sandheden det første offer"
Foredragsholder: Ph.d.-stipendiat i medievidenskab Valentyna Shapovalova

”Special militær operation” og en “fredelig mission”. Sådan bliver krigen i Ukraine omtalt i de russiske medier. I dagens Rusland styres den medierede virkelighed nemlig af staten. Men er den kritiske, uafhængige journalistik blevet udslettet fuldstændigt? Hvad ser russerne når de tænder for tv’et? Og hvor meget fylder propaganda i medierne?
Disse og mange andre spørgsmål vil Valentyna Shapovalova besvare i sit interessante foredrag om russiske medier.
Valentyna er ph.d.-stipendiat i medievidenskab ved Københavns Universitet, med speciale i russiske medier, og har siden krigens begyndelse fulgt tæt med i den russiske mediedækning samt løbende belyst Kremls propagandaindsats i de danske medier.

7/10: "Vildere naturnationalparker som svar på Danmarks naturkrise?"
Foredragsholder: Medlem af Repræsentantskabet i Danmarks Naturfredningsforening Rune Engelbreth Larsen

På globalt plan er ca. 200.000 arter uddøde inden for de seneste 500 år som følge af menneskets udbredelse, naturødelæggelse og ressourceforbrug. Dansk natur har det også skidt – faktisk ligger vi i bund i EU – og derfor er der brug for at gentænke en dansk naturforståelse, der i højere grad tager udgangspunkt i naturens egne præmisser.
Hvorfor har dansk naturpolitik og naturforvaltning ikke standset den igangværende udryddelse af arter og den generelle naturforarmelse?
I dette billedrige foredrag kan du blive klogere på den danske naturkrise og høre, hvorfor naturnationalparker kan være en del af løsningen på problemet.

14/10: "Monark og menneske"
Foredragsholder: Journalist, politisk kommentator og forfatter til "Monark og menneske" Thomas Larsen

Dronning Margrethe kan i år fejre 50-års jubilæum som regent. Men hvad er der sket i de 50 år, Margrethe har siddet på tronen? Fra dengang hun som ung prinsesse pludselig ved sin fars død blev regerende monark. En ung mor til to og nygift. Dronningen er siden da blevet et samlingspunkt for nationen, en både elsket og respekteret regent. ”Monark og menneske” er en fortælling om en dronnings liv og de søjler, det hviler på: familien, nationen, rigsfællesskabet, historien, troen og kunsten.

I dette foredrag fortæller Thomas Larsen jer, hvordan Dronningen har skabt sin usædvanlige nære relation med befolkningen gennem fem svimlende årtier som regent, hvordan hun har moderniseret monarkiet og ændret kurs i sin løbende samtale og dialog med befolkningen. Samtidig kommer han også ind på det generationsskifte der en dag bliver en realitet, når Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary bliver Konge og Dronning af Danmark.

28/10: "Nationale tendenser i europæisk musik"
Foredragsholder: Pianist og foredragsholder Vibeke Lundgren Nielsen

I 1800-tallets Europa opstår begrebet nationalromantik i musikken. En tid, hvor de enkelte landes musik tydeligst viser særegne karakteristika.
Europæernes voksende nationale tilhørsforhold skabte behov for identitet. Der opstod interesse for et lands musikalske rødder. Derved blev folkemusikken et af de elementer, hvis indflydelse skabte individuelle klange og rytmer.
Også de enkelte landes historie og landskaber gav komponisterne rig inspiration. Hos nogle komponister kan også et sprogs rytme og udtryk have afgørende indflydelse på musikken.

Med respekt for de enkelte komponisters egen identitet – og uden at skabe båse – dykker vi ned i den europæiske musiks mangfoldighed.

4/11: "Arvegods - giv visdom videre"
Foredragsholder: Cand.mag. i historie og kristendom og pensioneret præst i folkekirken, Preben Kok

Når et menneske i 2021 har levet i over 70 år, er det helt almindeligt at have samlet en masse nyttig viden, fortællinger og erfaring, som ofte har været givet videre i generationer. Det hele er blevet gjort tilgængeligt blandt andet gennem forældrene, familien, morgensangen, bibelhistorierne og bøgerne i skolen, den almene dannelse, kirkeklokkerne og den danske sangskat.

Det har været til gavn i både vanskelige og lykkelige situationer og kan kaldes for almengyldige ledsagehistorier eller arvegods.
De yngre generationer i 2021 lever et liv som ofte baserer sig på at navigere i en individualistisk livsstil, hvor de fleste ønsker at være unikke. Mange af de værdifulde ledsagehistorier synes glemt, og der mangler ofte noget at læne sig op ad når livet brænder på.

Preben Kok ønsker med foredraget at gøre opmærksom på hvad vi i nutiden går glip af, som for bare få år siden var alment gældende og som kan være særdeles værdifuldt arvegods at give videre til de næste generationer.

11/11: "Husk hjernen, så du ikke taber hovedet!"
Foredragsholder: Neuropædagog og coach Johny Gammelgaard

Oplever du jævnligt situationer, hvor klappen går ned, og du mister kontrollen? Situationer, hvor du i bagklogskabens klare lys ville ønske, at du havde reageret anderledes? Så er du ikke alene.
Det er noget, vi alle oplever. Det kan lukke dig helt ned og forhindre dig i at tackle den givende situation på en hensigtsmæssig måde. Det kan endda vække dine indre hulemand.
Foredraget giver dig simple men effektive værktøjer, som hjælper dig med at tackle situationer, hvor vi ofte har det med at tabe hovedet. Du lærer, hvorfor du – og alle vi andre – reagerer, som vi gør, og hvordan du kan arbejde med bedre at styre din reaktion.

18/11: "Indvandringen i Danmark gennem tiderne"
Foredragsholder: Kulturhistoriker Irene Hellvik

I dag tales der meget om de fremmede i det danske samfund, men hvad med os selv? Kan vi alle sige, at vi er danskere, eller er nogle af os måske femte generation af tidligere indvandrere?
Gennem flere hundrede år har der været forskellige indvandringsgrupper i Danmark, og i foredraget vil Irene fortælle om nogle af de mange indvandrere, som ingen i dag sætter spørgsmålstegn ved, og som er blevet en del af den danske kultur.
Irene Hellvik er kulturhistoriker, cand.mag. i historie og socialantropolog. Hun er garvet foredragsholder med mere end 18 års erfaring, og arbejder som rejseleder for Viktors Farmor Adventure i Sydamerika, Mellemamerika, Balkan, Ukraine, Kaukasus samt Marokka.

25/11: "Det handler om Danmark"
Foredragsholder: Søren Ryge

Han har fastholdt danskerne til tv-skærmen i hel menneskealder, så han ved om nogen, hvordan man formidler på bedst mulig vis. Søren Ryge vil naturligvis fortælle om haven, men også om landskaber i Norden og de mennesker, der lever der.


Du får fortællingen om os mennesker og vores hverdag, som vi selv ser den. Søren Ryge taler aldrig op til folk eller ned til folk. Han taler altid i øjenhøjde.
Præcis som du kender ham fra tv, så fortæller han roligt, rytmisk og velformuleret om stort og småt i hverdagen. Han smager ofte på ordene. Ordene har tydeligt en betydning, og de er ikke valgt tilfældigt. Han vælger sine ord med omhu.

Søren Ryge forstår at fortælle en historie. Han følger en perlerække af ord og fortællinger, og vi følger trygt med. I ét væk vender han tilbage til sin hovedhistorie. Vi sidder forbavsede og trækker på smilebåndet over, at vi har ladet os rive med.

2/12: Tur til historiske og hyggelige Flensborg
Turleder: Historiker, ph.d. Christian Egander Skov

Oplev den historiske by Flensborg fra sin hyggeligste side, når vi sammen tager til en af danmarkshistoriens stormombruste omdrejningspunkter!

Flensborg var indtil 1864 en af de vigtigste danske søfartsbyer og byen bærer præg af sin rige fortid. Selv efter byen gik tabt til Preussen, fastholdt Flensborg længe sit danske sindelag.
Den dag i dag er byen hovedsæde for det stærke danske mindretal i Sydslesvig. Vi ser den spændende havnefront, sporene af den danske historie, hører om forbindelsen til trekantshandlen og meget mere. Sammen nyder vi en dejlig frokost i Flensborg.
I december er Flensborg vært for et meget stort og hyggeligt julemarked, som vi naturligvis for lejlighed til at opleve.

NB: Mere information om turen og om tilmeldingen vil blive meldt ud i god tid.

9/12: "Fra fattig dreng til verdensstjerne" - Louis Armstrong musiksalon
Musikalsk foredrag med duoen Jazz med to

Louis Armstrong voksede op i et slumkvarter. Da han nytårsaften 1912 affyrede en skarpladt pistol, blev han anbragt på et drengehjem. Det banede vejen til et liv med musik.
Få den musikalske fortælling om Louis Armstrong, en af tidernes største musikere. Hans trompetspil og sang gav ham en popularitet, som ikke er overgået af nogen anden jazzmusiker. Der er anekdoter og gode melodier i luften.

Denne fælles fredag bliver også sæsonafslutningen, hvor vi siger tak for sæsonen og ønsker hinanden god juleferie, og vi serverer selvfølgelig lidt godt til ganen.

Om duoen:
Søren Peter Frøsig er trompetist, sanger og vild med Louis Armstrong. Med sig har han Brian Svendsen på klaver og klarinet. Sammen udgør de Jazz med to og leverer historierne og musikken med spilleglæde, engagement og et smil på læben.