Skip to content

Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 8/6 kan du se hele vores efterårsprogram.

Mikael Kamber - foto af Kim Vadskær. Foredragsholder i FOF Aarhus.

Fælles fredage

Fælles fredage

Foredragene afholdes i Solsalen, Ingerslevs Boulevard 3, kl. 9.30-11.30. Dørene åbner kl. 9.00.

Bemærk: Det er muligt at medbringe gæster til fredagsforedragene i efteråret 2024. Entreprisen pr. gæst er kr. 100.-. Gæstebillet kan købes ved at ringe til FOF Aarhus på tlf. 8612 2955, i FOF Butikken i H. H. Seedorffs Stræde 7 eller med MobilePay til foredraget.

8/9: Sur for en sikkerheds skyld
Foredragsholder: Mikael Kamber, journalist og TV-vært

Sæt fokus på din trivsel, livsglæde og stærke, meningsfulde relationer i selskab med Mikael Kamper denne formiddag til sæsonens første fælles fredagsforedrag på Kulturhøjskolen.

Vi lever i en tid med store muligheder og store trusler. I foredraget Sur for en sikkerheds skyld forsøger Kamber at finde en sund balance mellem de muligheder og trusler, vi møder i vores samtid.

For hvornår er det klogt at fokusere på det negative i en situation, og hvornår vil det være et bedre valg at fokusere på det positive?
Undervejs i foredraget får du indblik i konkrete metoder til at navigere mellem det negative og det positive i hverdagen. Du får også nye vinkler på, hvordan trivsel, livsglæde og stærke relationer opstår.

Foredraget er baseret på de seneste årtiers forskning i trivsel, på Mikael Kambers arbejde med emnet i mere 15 år og på hans bestseller Sur for en sikkerheds skyld (2020).

Glæd dig til et foredrag fyldt med inspiration, humor og stof til eftertanke!

15/9: En fortælle- og sangformiddag om N.F.S. Grundtvig – og især om kvinderne i hans liv
Foredragsholder: Ann-Mari Max Hansen, skuespiller og sanger

”N.F.S. Grundtvig har altid stået som en lettere støvet, bleg figur i min bevidsthed. Nok vidste jeg, at han har skrevet et utal af salmer, og at han var inspirator og fundamentet i højskolebevægelsen, men derudover rakte min viden om ham ikke langt. Og sådan tror jeg (desværre), der er mange, der har det i dag. Ad uransalige veje fik jeg pludselig flere bøger om hans liv i hænderne og blev grebet af hans passion, ånd og kreativitet. Efter nogen tids studier stod denne mesterlige kæmpe pludselig lyslevende foran mig og nærmest kaldte på at blive bragt til live.”

I den forbindelse har skuespiller Ann-Mari Max Hansen skabt en fortælle- og sangformiddag om Grundtvig og de kvinder, som førte ham ind i eksistensen: Constance Leth, Lise Blicher, Marie Toft m.fl.

I foredraget fremhæves den sensuelle og lidenskabelige del af Grundtvig, hans passion for det levede liv, hans kampe, rystelser, nedbrud, troen, glæden, sangen og især fællesskabet.

Gennem fortælling, oplæsning, sang og fællessang sætter Ann-Mari Max Hansen lys på Grundtvigs kvinder og poesi. Musikken er nykomponeret af Jan Overgaard, der vil være til stede som pianist.

22/9: Spioner i Danmark
Foredragsholder: Trine Engholm Michelsen, forfatter og forsker hos Forsvarsakademiet

Som forsker har Trine Engholm Michelsen fordybet sig i fjendtlige spioner, der i årevis og ugeneret har kunnet operere på dansk grund.
Hun tager os i foredraget med fra spionen Horst von Pflugk-Harttungs arbejde for Abwehr og Gestapo i 1930'ernes Danmark – til samtidens sager om de mange udviste russiske spioner rundt i Europa. Det er også uundgåeligt at komme ind på lækagen af den store gasledning i Østersøen.

Åbne demokratier vil altid være sårbare over for totalitære staters efterretningsaktiviteter.

Tag med og få svar på spørgsmål, når forfatter og forsker hos Forsvarsakademiet, Trine Engholm Michelsen, gæster Kulturhøjskolen og indvier os i totalitære staters spioner i åbne demokratier.

29/9: 400 år med Shakespeare
Foredragsholder: Leif V.S. Balthzersen, mag.art.

I år fejrer en af verdens mest berømte bøger 400-års fødselsdag. Det drejer sig om Shakespeares såkaldte First Folio: den første samlede udgave af hans skuespil. Det var en kæmpestor bedrift for Shakespeares kolleger at få værket udgivet i 1623, både hvad angår produktion og økonomi.

De eksemplarer, der er overleveret helt til i dag, regnes blandt museers og samleres største skatte. Når der en sjælden gang kommer en bog til salg, handles den til svimlende priser. I 2006 blev et eksemplar solgt på en auktion til 35 millioner kroner!

Bogens fødselsdag er samtidig en god anledning til at se på den enestående forfatter, som har skrevet skuespillene, William Shakespeare, hvis værker her efter flere århundreder bliver ved med at fascinere mennesker hele verden over.

I foredraget fortæller mag.art. Leif V.S. Balthzersen om Shakespeare, om hans værker og om de – undertiden usikre – facts, man ved om hans liv. Leif Balthzersen fortæller desuden om dette stykke spændende boghistorie fra den engelske renæssance, som First Folio er.

6/10: I Skyggen af Rusland
Foredragsholder: Vibe Termansen, historiker, forfatter og journalist

Da Ruslands præsident, Putin, den 24. februar 2022 fra sit skrivebord holdt tale til det russiske folk, før han invaderede brodernationen Ukraine, var det ikke kun de gammeldags telefoner ved siden af ham, der var anakronistiske. Det var også alt, hvad han sagde.

Ud af det hele lyste en klippefast overbevisning om, at Rusland er et imperium, der har ret til at forsvare sin såkaldte interessesfære, uanset at den er nøjagtig sammenfaldende med det, ukrainerne kalder deres stat.

I sin nye bog I skyggen af Rusland (2023) følger Vibe Termansen historien fra Molotov-Ribbentrop-pagten i august 1939 til Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022. Termansen tager udgangspunkt i dem, der gang på gang er blevet malet til støv, alene fordi de tilfældigvis bor i imperiernes skygge.

Vibe Termansen (født 1977) er østeuropahistoriker fra Københavns Universitet. Hun har fulgt regionen i mere end 20 år og undervejs været journalist og redaktør på Weekendavisen, EU-analytiker og arbejdet på Den Danske Ambassade i Warszawa. Forfatter til bl.a. Kampen om Centraleuropa (2019).

13/10: Vestafrika – Post-corona foredragsshow af Rasmus Krath
Foredragsholder: Eventyrer Rasmus Krath

Rasmus Krath rejste ud af coronaramte Danmark i december 2021 på en tre måneder lang ekspedition rundt i Vestafrika med nyindkøbt foto/film-udstyr.

Nu er han tilbage i Danmark med et nyt, stort foredragsshow om skønheden ved at rejse – og med sig har han en lang række både skræmmende, fascinerende og tankevækkende oplevelser fra den lange færd.

Rasmus fortæller bl.a. om diamantindustrien i Sierra Leone, den danske slavehandel på guldkysten i Ghana og om den løsladte guantánamofange Mohamedou fra Mauretanien.

Showet er krydret med nogle af Rasmus’ bedste fotografier til dato, live-musik, visual effects og et par ganske særlige overraskelser.

27/10: Styrk din mentale sundhed og trivsel med kunst og kreativitet
Foredragsholdere: Læge, hjerneforsker og billedkunstner Lærke Egefjord og erhvervspsykolog Mette Møller

Bliv klogere på, hvordan kunst, kultur og kreativitet kan bidrage til at højne din livskvalitet i hverdagen og styrke mental sundhed. Vi ved fra forskning og en lang række praksisstudier, at kunst og kreativitet er et effektivt og ganske gratis middel til at dæmpe symptomer på stress, angst, ensomhedsfølelse og depression.

Vidste du fx, at et besøg på kunstmuseum kan styrke din hjernes funktion? Eller at strikning, musiceren og kreative sysler med hænderne kan mindske uro og bekymring samt forbedre din søvn? Alt sammen fordi dit nervesystem og din hjerterytme falder til ro.

Og ikke nok med det! Hjernen styrkes og forandres ganske enkelt, når vi dyrker kunsten og det kreative. Der er meget glædesfyldt og spændende man kan gøre, hvis man vil træne og vedligeholde hjernen til at blive mere robust og langtidsholdbar – uden at få sved på panden.

Denne formiddag vil læge, hjerneforsker og billedkunstner Lærke Egefjord og erhvervspsykolog Mette Møller gøre dig klogere på, hvordan du kan åbne for mere kreativitet i dit liv og endda bruge kunst som et positivt middel til at træffe gode beslutninger. Teorien bindes op på små øvelser og refleksioner, så du får konkrete redskaber til at benytte din nye viden.

Da man bliver bedre til at koncentrere sig og lytte, når man bevæger sine hænder, vil vi på det varmeste opfordre dig til at tage strikketøj eller lignende med.

3/11: Udfordringen Kina – for 1,4 mia. kinesere og for resten af verden
Foredragsholder: Jan Larsen, journalist og tidl. korrespondent i Beijing

Kom med til et aktuelt, ambitiøst og underholdende foredrag om dagens Kina. Jan Larsen fortæller om store forandringer i kinesernes hverdag og arbejdsliv, om den kommende supermagts svære rolle i verden og om overraskende, nye sider af samfundet og folket.

Kina fremstiller mange af danskernes varer og påvirker Danmarks økonomi. Samtidig afprøver landet sin supermagtsstatus – både militært og politisk. Mange spørger: Skal vi være bange for Kina? Andre undrer sig: Er kineserne egentlig lykkelige hjemme i Kina?

Foredraget tegner et skarpt billede af det kinesiske samfund. Fra Kinas politik, produktion og højteknologi til spørgsmål om moral og ulighed. Den ubestridte leder, Xi Jinping, har fået enorm magt i sit hjemland, men også nye udfordringer i en periode, hvor landet er kommet i modvind, og hvor den vestlige verden nu betragter Kina som en rival.

I dagligdagen bekymrer kineserne sig om det dyre sundhedsvæsen, om skolesystemet, der tærer på familiernes budget, og om et arbejdsliv, der bliver mere ekstremt og stressende. For få børn og for mange ældre påvirker samfundet og den traditionelle kultur. Censuren er benhård, og overvågningen er effektiv døgnet rundt.

Mange skævheder i systemet hæmmer udviklingen, hvor korruption og nul-fejls kultur florerer, og hvor ideologi ofte vægtes højere end fakta. Dette har været tydeligt under hele coronakrisen, senest med indførelsen – og den pludselige og meget kaotiske afvikling – af den strikte nul-tolerance-politik mod covid-19. Omvendt præsterer Kina også imponerende projekter i rummet, under vandet, på skinner og i laboratorier.

10/11: Kvindelige komponister og deres musik gennem tiden.
Foredragsholder: Vibeke Lundgren Nielsen, pianist og foredragsholder

Overalt møder man i disse år en stor interesse for – og udbredelse af – kvindelige komponisters musik. Her griber vi tråden fra forårets foredrag om emnet, og vi standser igen op hos ganske få af de mange kvinder, som på forskellig vis har beriget musikhistorien med deres musik.

Vi begynder hos det 12.- og 13. århundredes kvindelige troubadourer, trobairitz'erne. Dernæst dvæler vi ved et par eksempler fra hhv. den klassiske og den romantiske periode. Til sidst stifter vi nærmere bekendtskab med en af de kvinder, som i vor tid placerer sig helt i front i det internationale musikliv.

Der spilles eksempler på anlæg og live.

17/11: 100 års Danmarkshistorie om banditter i habitter, kjoler og ordener
Foredragsholder: Anders Wejrup, tidl. adm. direktør i Nordisk Fjer

Dette foredrag tager fat på økonomisk kriminalitet og sammenbrud i Danmark gennem de seneste 100 år – og har fokus på prominente, omfattende og spektakulære sager i såvel erhvervslivet som i det offentlige.

Det er en rejse ind i menneskers magtbegær, drømme, fristelser og bedrag. Der sættes tillige fokus på de ofte store menneskelige og økonomiske omkostninger, som økonomisk kriminalitet har for et samfund.

Vi drager på en spændende, rystende og dramatisk 100 års historisk tur. Fra storbedrageren, ludomanen og justitsminister P.A. Alberti, gullaschbaronen Harald Plum og Landmandsbankens sammenbrud – og videre frem gennem årene til Britta Nielsen m.fl.

Foredraget bliver en oplevelsesrig og fantastisk fortælling om en mangfoldighed af banditter i habitter, kjoler og ordener.

24/11: Surrealisme – kunst der overskrider grænser
Foredragsholder: Ruth Christensen, cand.mag. i kunsthistorie

Surrealismen er en intellektuel, litterær og kunstnerisk bevægelse, som opstår i Paris i 1920'erne i kølvandet på Første Verdenskrig. Surrealisterne reagerer mod den rationalitet, som de mener, præger samfundet, og som de opfatter som en udløsende faktor i forhold til krigen og dens altomfattende ødelæggelser.

Den franske forfatter André Breton markerer surrealismens grundlæggelse med udgivelsen af det Surrealistiske Manifest i Paris i 1924.

De surrealistiske idéer vækker genklang i vores egen samtid i en stadig mere konfliktfyldt, modsætningsfyldt og kompleks verden. Den surrealistiske bevægelse aktualiseres internationalt med kunstudstillinger rundt om i Europa.

Foredraget fokuserer på den surrealistiske bevægelse og går i dybden med tre surrealister, der satte hver deres unikke aftryk på samtidens kunstscene: Leonora Carrington, Dorothea Tanning og Max Ernst.

1/12: Fællestur til Gram Slot
Turleder: Christian Egander Skov, historiker, ph.d. og underviser ved Kulturhøjskolen

Denne sæson er der planlagt en hyggelig juletur til Gram Slot i Sønderjylland. Den skønt beliggende og historiske herregård er traditionen tro julet festligt op, så det er svært ikke at komme i julestemning.

Vi bliver budt på rundvisning på herregården, som efter at have stået tom i 25 år blev købt og istandsat af de nuværende ejere. I dag er den et stykke levende kulturarv med oplevelser, landbrug og god mad.

Sidstnævnte bliver vi budt på, når vi sammen skal nyde Gram Slots juleplatte.

Nærmere information om turen kommer senere.

8/12: Musiksalon – Livemusik og julefortællinger
Foredragsholder: Peter Uldahl, underviser på Kulturhøjskolens musikhold

Der er ikke noget som gode gamle julesange, der kan sprede julehyggen og få julefreden til at sænke sig. Vi afslutter efterårssæsonen med en julecafé, hvor Peter Uldahl, musiker og underviser ved Kulturhøjskolen, vil tage os på en rejse rundt i julens musik – fra før til nu og fra syd til nord.

Her går julemusikken hånd i hånd med musikalske julehistorier og -anekdoter, der bringer julesmilet frem. Vi dykker også ned i, hvad der egentligt sker i julens musik nedenunder de klokkeklare klange, ringende bjælder og polerede overflader.

Vi hører i musik og ord om alt lige fra de danske julesange, den musikalske julemagi, den evindelige genkomst, julesange fra hele verden og lidt amerikansk julenostalgi. Og præcis som bag hver låge i en julekalender, gemmer der sig i hvert musikstykke en spændende historie – og måske en musikalsk julegave.

Kom med til en underholdende afslutning på Kulturhøjskolens efterårssæson med garanti for hygge og masser af julestemning.