Skip to content
Seven Up – Jazzband, kendt som happy jazz eksperter. Kulturhøjskolen FOF Aarhus - fælles fredagsforedrag.

Fælles fredage

Fælles fredage

Foredragene afholdes alle i Solsalen, Ingerslevs Boulevard 3, kl. 9.30-11.30. Dørene åbner kl. 9.00.

10/9: Musiksalon med Seven Up Jazzband

Vi starter den første fællesfredag ud med de gæve musikere i Seven Up Jazzband, der er kendt som happy jazz eksperter. Med energi og spilleglæde boltrer de sig i traditionelle jazzstandarder og evergreens, krydret med swingmusik i flotte arrangementer.
Takket være et over 30-årigt samarbejde i Fredericia Big Band og erfaringer fra forskellige jazz-, danse- og underholdningsorkestre og -grupper, har de en utrolig bred musikalsk baggrund.

Den alsidige besætning, med klarinet, saxofon, basun og tuba, banjo og guitar, kontrabas og trommer, gør Seven Up Jazzband til et spændende bekendtskab. Glæd dig til en formidabel formiddag med skønne rytmer!

17/9: Kommissæren

v/Ove Pedersen, tidl. efterforskningsleder og drabschef

I over 40 år har tidligere politikommissær og efterforskningsleder Ove Pedersen arbejdet ved politiet, og han har oplevet mange store og grumme sager. Især i sine mange år som drabschef ved Midt- og Vestsjællands Politi.

I bogen Kommissæren – Mit liv som efterforsker, som er lavet i samarbejde med journalist og forfatter Stine Bolther, kommer du helt tæt på den erfarne efterforsker, som fortæller om sin lange karriere med efterforskning af alvorlig kriminalitet. Fra mordet på rockerpræsidenten Makrellen og dobbeltdrabet på Femøren, over ulykken på Roskilde Festival i år 2000, hvor ni unge mænd døde, til terrorsagen om teenagepigen fra Kundby, der ville bombe to skoler i islams navn.

På dette medrivende foredrag tager Ove Pedersen udgangspunkt i en række af de store sager, som han har været med til at efterforske. Han fortæller også om efterforskningens udvikling fra telexmaskiner og fingeraftryk op til i dag med DNA og højteknologi.

24/9: Kierkegaard og det moderne menneske

v/Michael Jensen, organisations- og ledelsesfilosof

Hvad har Søren Kierkegaard at sige om det moderne menneske og hvad kan vi, over 160 år efter filosoffens død, bruge ham og hans tanker til?
På en inspirerende, levende og involverende måde byder foredraget os indenfor i Kierkegaards univers, og udover at vi vil blive udfordret på egne tanker, levevis og værdier, får vi ting med vi vil kunne omsætte til handling i vores eget liv.
Vi kommer bl.a. ind på de forskellige stadier i Kierkegaards stadielære, på hvordan vi skaber mening og værdi i vores eget liv og på et af de centrale elementer i Kierkegaards forfatterskab, valget.

1/10: Mit liv som sangerinde – et musikalsk foredrag om at være ”rejsende i musik”

v/Karoline Budtz, uddannet rytmisk sanger fra Det Jyske Musikkonservatorium

I dette musikalske foredrag får du en personlig fortælling om min vej som sanger og musiker, både den blåstemplede gennem konservatoriet, men ikke mindst gennem livets skole og de utallige rejser, der alle har inspireret til det repertoire og udtryk jeg har i dag.

Du bliver taget med på en rejse ud i verden, hvor fortællinger og sange på mange sprog flettes sammen, og du vil få et lille kig ind i det nørdede værksted, hvor sangeren passer og træner kroppen, så den altid er klar til sang. Undervejs er der både fællessang og plads til alle slags spørgsmål.


8/10: Den Røde Brænding - danske beretninger fra D-dag og invasionen i Normandiet 1944

v/Jakob Kjærsgaard, historiker og forfatter

Hvis man står ved Normandiets kyst i dag er det ikke svært at forestille sig, at synet af de tusinde og atter tusinde skibe, der i morgentågen den 6. juni 1944 mødte de tyske soldater, må have været skræmmende. Under kodenavnet ”Operation Overlord” var en landgang af hidtil uset format og størrelse sat i gang. I runde tal blev 130.000 mand på førstedagen landsat fra søsiden og yderligere 23.000 fra luften. Til at gennemføre operationen blev der brugt tæt ved 7.000 skibe som talte både landgangsfartøjer, krigsskibe og et større antal handelsskibe. Det var i denne sidste kategori, at Danmark deltog. 31 danskbemandede skibe – hovedparten under Dannebrog – var således en del af invasionen og med i månederne der fulgte.

Af de over 6.300 søfolk, som under krigen gik i allieret tjeneste, deltog tæt ved 1000 i ”Operation Overlord”. Som det havde været tilfældet siden Besættelsen, ydede søfolkene også her den uden sammenligning største danske indsats til den allierede krigsførelse. Derudover deltog en større mængder danskere også i andre allierede værn, lige fra flåde til luftvåben og hær. Fra Spitfirepiloter til marineinspektører og endda faldskærmssoldater.
Hjemkomst og eftervirkninger af krigen tog hårdt på flertallet af krigsdeltagerne og specielt krigssejlere, og i mange år efter krigen led de danske sømænd et politisk svigt af nærmest historiske dimensioner.

På 70-årsdagen for D-dag i 2014 var Danmark for første gang officielt repræsenteret ved mindehøjtideligheden i Normandiet, og dermed blev der skrevet et nyt kapitel i historien om Danmark under Anden Verdenskrig. Dannebrog vajer nu sammen med flagene fra de øvrige allierede nationer, og det kan vi takke de danske krigssejlere for.
Foredragsholderen vil tage jer med ’bag om tæppet’ og med baggrund i hans arbejde ved Utah Beach Museum fortælle om, hvordan Danmark som nation nu er blevet en del af de officielle ceremonier i Normandiet samt, hvad dette har betydet for Danmark.

15/10: Eventyrshow

v/Rasmus Krath, professionel eventyrer og foredragsholder

Rasmus Krath har igennem 20 år rejst over hele kloden i en søgen efter menneskets, naturens og geografiens mangfoldighed. Han har i dag fortalt om rejserne i over 1000 foredrag – eventyret er blevet hans levevej. Nu samler han trådene i dette forrygende show – en pallette af de bedste oplevelser fra rejserne samt beretningen om, hvordan det kan lade sig gøre at leve som eventyrer i dagens Danmark.

Krath er medlem af Eventyrernes Klub og trækker derigennem tråde til tidligere store danske eventyrere – mænd, der har bragt den store verden hjem til det danske publikum og har været med til at inspirere Kraths eget livsprojekt; at kunne rejse og leve af at fortælle om rejserne.
I showet kommer vi forbi adskillige kontinenter, ser natur, landskaber og befolkninger fra det meste af kloden – krydret med konkrete, vilde, faretruende og sjove oplevelser, som Rasmus Krath har haft på sine mange rejser.

Så læn dig tilbage i sædet og gør dig klar til at blive forført af verden, eventyret og en sublim fortælling fra en af Danmarks mest erfarne foredragsholdere.

29/10: Fake News og/eller journalistikkens genfødsel?

v/Ulrik Haagerup, journalist, grundlægger og direktør for Constructive Institute

Hvorfor bliver man så deprimeret af nyheder? Og er verden virkelig ved at falde fra hinanden?

Tidligere chefredaktør og nyhedsdirektør Ulrik Haagerup har stiftet Constructive Institute, der arbejder på at ændre den globale nyhedskultur. Mød ham til en formiddag om journalistikken som en del af problemet bag demokratiets krise og hør, hvordan pressen også bliver en del af løsningen.

5/11: Kina efter corona – storhed eller fald?

v/Jan Larsen, journalist og tidl. Kina-korrespondent

Kina er kommet ud over corona-krisen hurtigere end alle andre. Men ender det så med Kinas storhed – eller snubler kineserne i deres egen succes?
Efter en periode med et uforudsigeligt USA og et svækket EU, har Kina skaffet sig øget indflydelse i stribevis af lande fra Østeuropa til Afrika – og også i FN.

Kina har effektivt udnyttet ét-parti-systemet til at sikre kinesiske tech-giganters og firmaers globale fremmarch. Den kinesiske økonomi buldrer derud af, som hverken finanskriser, pandemi eller handelskrig har kunnet standse. Kineserne breder sig udover hele kloden med det omdiskuterede Silkevejsprojekt og opkøber havne, råvarer og virksomheder.
Men ændringer er på vej i en verden, der i stigende grad betragter den kommende stormagt som en rival, snarere end en partner. Og langtfra alt går som planlagt i et Kina, hvor der er stigende udfordringer for partiet og præsident på livstid, Xi Jinping. Befolkningen vokser helt skævt, de unge vil ikke have flere børn og antallet af ældre eksploderer de kommende årtier.

Med Jan Larsens lange indsigt i kinesisk familie- og arbejdsliv, handler det også om kinesernes dagligdag. Både som følge af den hastige teknologiske udvikling, et stressende arbejdsmarked og sociale og menneskelige udfordringer. Emner vi sjældent hører om, men fylder meget i hverdagen. Kineserne har fået større indkomster, men hverken mere åbenhed, politiske reformer, lighed eller bedre menneskerettigheder.
Senest er der indført det Sociale Kredit System, der skal overvåge og kontrollere de 1,4 mia. indbyggere. Det giver borgerne points alt efter deres ”samfunds”-opførsel. Med hjælp af en halv milliard overvågningskameraer, automatisk ansigtsgenkendelse og indsigt i hver enkelt kinesers mobil- og computeraktivitet, skal pointsystemet afgøre om kineserne kan rejse få lov til at rejse med fly, komme frem i boligkøen - eller blive nægtet at tegne en forsikring eller få et job.

12/11: ”Abbey Road”

v/Søren Genefke, vinylekspert, pladesamler og foredragsholder

Kom og lyt med når vi krydser Abbey Road!

Hør hele vinyl-skiven med The Beatles' mesterværk "Abbey Road", når vinylentusiasten Søren Genefke, forfatteren til bogen Alt om vinyl, guider os igennem et af de mest populære og udfordrende album i rockens historie.
Kom med ind i studiet, bagom sangene og helt ud på coveret. Grammofonkoncert kombinerer et inspirerende foredrag med den gode lytteroplevelse.

19/11: Min far var spion

v/Frank Jensen, tidl. operativ chef i PET, forfatter og foredragsholder

Få en hæsblæsende spionfortælling fra det virkelige liv, når Frank Jensen beretter den opsigtsvækkende historie om, hvordan han ved et tilfælde opdager, at hans far var hemmelig agent under 2. verdenskrig og i den efterfølgende kolde krig.
Frank Jensen gør opdagelsen efter sin fars mystiske død, hvor han finder et hemmeligt rum, da han rydder op i farens arbejdsværelse. Her finder han stærkt fortrolige dokumenter, der beskriver farens liv som hemmelig agent. Farens arbejde havde været så hemmeligt, at selv ikke den danske efterretningstjeneste kender til det.

Glæd dig til en spændende fortælling, der fører dig til spionernes frontlinje i Nazityskland, hvor PET-chefens far under dæknavnet Ernst ved et tilfælde bliver indsat som hemmelig agent på en tysk flyfabrik. Frank Jensen giver en førstehåndsbeskrivelse af skududvekslinger, bombeangreb og nærdødsoplevelser på flugt fra nazisterne med statslige hemmeligheder gemt i en barbermaskine.

En helt særlig formiddag, hvor du vil få et enestående indblik i, hvordan en snarrådig, ung spion får afgørende krigshemmeligheder og nye opgaver, selvom han sidder i fangelejr i Sverige.

For første gang bliver fortællingen om, hvordan danske agenter kæmpede mod kommunistiske agenter på tysk jord efter Anden Verdenskrig, tilgængelig.
Desuden afslører Frank Jensen for første gang en hidtil hemmeligholdt ”Spioncirkel”, som har opereret i flere årtier efter krigens afslutning uden efterretningstjenesten eller regeringens kendskab.

26/11: Utilstrækkelig! Fra forbudskultur til påbudskultur

v/Christian Hjortkjær, forfatter og teolog

I dag er der meget få ting, som de unge ikke må – men der er utrolig mange ting, de skal. De skal få sig en uddannelse, leve sundt, leve længe, leve lykkeligt, og så skal de først og fremmest være begejstrede og huske at nyde det.

Det betyder, at hvad der var 68’ernes frisættelsesprojekt, er blevet den nye generations udmattende krav, et ideal der ikke er selvvalgt, og som derfor afføder skam og utilstrækkelighedsfølelser. Men betyder det, at vi har tabt en hel generation til psykiske sygdomme? Eller er der håb at hente i den mest pligtopfyldende ungdom i lang tid?

3/12: Strejftog gennem havekunstens historie

v/Ole Fournais, cand.mag. havehistoriker

Til dette foredrag gennemgår havehistorikeren Ole Fournais de fire væsentlige perioder i europæisk havekunst.

Få et dybere indblik i den mauriske have - med udgangspunkt i mellemøstlig kultur - og dominerende i Andalusien i Spanien. Den italienske renæssancehave - med fokus på de terrasserede haveanlæg især i Toscana og ved søerne i Norditalien. Den franske barokhave - med den flade opbygning og præget af matematik, symmetri og gentagelser. Den romantiske og landskabelige åbne have i England - med meget stor planterigdom og mange farver.

10/12: Om karriere og privatliv

v/skuespiller Kirsten Lehfeldt og forfatter Jacob Wendt Jensen

I kølvandet på bestselleren Kirsten Lehfeldt – en biografi af Jacob Wendt Jensen byder vi på et møde med skuespiller og komiker Kirsten Lehfeldt, der fortæller om fem årtier i show-business - om hvad der foregik både på scenen, i kulisserne og derhjemme.

Gennem fem årtier har Kirsten Lehfeldt gjort sig bemærket som en af landets dygtigste skuespillere i både teater, film, tv-serier og inden for satire og humor. Nu fortæller hun åbenhjertigt om sit kald som skuespiller, succeser og fiaskoer og gangen på jord som menneske, mor og mormor. Om at være både købmand, legebarn og levemenneske om én hals.

Kirsten Lehfeldt åbner også døren ind til mere ukendte sider af hendes blanding af alsidigt skuespillertalent, familieoverhoved og menneske med healerevner. Det er da fint nok med både en Bodil-statuette og en Henkel-pris, men familien vil altid komme i første række.
Forfatter Jacob Wendt Jensen er ordstyrer og interviewer Kirsten Lehfeldt på scenen. Han har tidligere blandt andet skrevet bestselleren Lise Nørgaard – de første 100 år og biografier om Victor Borge og Ove Sprogøe.

 

BEMÆRK: I efteråret 2020 og foråret 2021 har det ikke været muligt at medbringe gæster til fredagsforedragene grundet afstandskravene. Vi håber, at det vil være muligt at åbne op for at medbringe gæster igen til efteråret 2021. Hvis der ikke er restriktioner om afstandskrav i efterårssæsonen, og det derfor er muligt at medbringe gæster til foredragene, vil vi i så fald give jer besked herom.