Skip to content
Herregården Hesselagergård på Fyn. Kulturhøjskolen FOF Aarhus - Historie og arkitektur.

Historie og arkitektur - Kulturhøjskolen

Livet i renæssancen

Ved cand.mag., historiker Steen Ivan Hansen

Renæssancen er tiden fra reformationen 1536 og frem til enevældens indførelse i 1660. Det er en periode, som især kendetegnes af Christian IV og hans mange tiltag på godt og ondt. Vi vil da også bruge en god del af undervisningstiden på ham – på hans slotsbyggerier og på hans anlæggelser af byer og fabrikker, og på hans private liv, som gav ham næsten lige så mange skuffelser, som den politiske og militære udvikling gav ham.

Men vi vil også beskæftige os med mange andre sider af livet i de mere end 100 år, vi kalder renæssancen. Hvem var Frederik II, hvis monogram stadig pryder Skanderborg slotskirke? Og hvad er der egentlig at fortælle om Christian III, som var gift med den meget dygtige dronning Dorothea, som satte sit præg ikke blot på Koldinghus, men på hele byen Kolding.

Det rige byggeri i renæssancen vil få en fyldig omtale, vi vil se på både slotte, herregårde og byhuse. Også tidens håndværk fortjener at blive gennemgået – ikke mindst de rige billedskærerarbejder og eksempler på et stukkaturfag i rivende udvikling, vil blive vist.

Også dagliglivet vil blive belyst både for fattige og rige. Mange blev ramt af ulykker i den periode bl.a. på grund af de ødelæggende krige – og der var ikke megen hjælp at hente, kirkens mange sociale institutioner, bl.a. klostrene, var jo blevet nedlagt.

Hekseforfølgelserne var en svøbe i renæssancen, og vi vil også kigge på dette uhyggelige fænomen.

Undervisningen belyses med mange billeder, og der vil desuden blive arrangeret en tur til Skanderborg slot.

Mandage kl. 10.30-14.30 - Hold nr.: 6090

Billede af Steen Ivan Hansen, cand.mag. i historie og underviser på Kulturhøjskolen i FOF Aarhus

Om Steen Ivan Hansen
Steen Ivan Hansen er cand.mag. i Middelalderarkæologi og Historie. Steen holder foredrag over hele landet og har i mere end 30 år undervist og holdt foredrag hos FOF Aarhus i emnekredsene herregårde, slotte og kirker. Steen står desuden for kulturrejser i ind- og udland.

Historie og arkitektur er en del af Kulturhøjskolen.