Skip to content
 Virginia Woolf, forfatter og centralt medlem af Bloomsbury-kredsen. Læses på litteraturholdet ved FOF Aarhus Kulturhøjskole.

Litteratur kultur og filosofi - Kulturhøjskolen

Englands litteratur, kultur og tænkning i det 20. århundrede

v/cand.mag. Nick Bo Madsen

Litteraturen i første del af dette kursus er præget af de to verdenskrige og det britiske imperiums storhed og fald. Det er derfor heller ikke så underligt, at der er en dyster undertone i de fleste af de værker, vi skal læse fra denne periode. Fra den dybtgående civilisationskritik i Joseph Conrads Mørkets hjerte over T. S. Eliots mangestemmige modernistiske undergangsvision i The Wasteland til fremtidsvisionerne (som egentlig er samtidsdiagnoser) hos Aldous Huxley og George Orwell synes det dystopiske at være fremherskende.

En anderledes optimistisk tilgang var der i Bloomsbury-kredsen, der både bestod af forfattere, kritikere, billedkunstnere, filosoffer og videnskabsfolk. En af deltagerne var økonomen John Maynard Keynes, som udviklede både kriseøkonomien og det teoretiske fundament for velfærdsstaten. Det centrale medlem af Bloomsbury-kredsen var Virginia Woolf. Af hende skal vi læse den fiktive biografi Orlando, hvis hovedperson rejser gennem århundrederne fra Shakespeares til Woolfs samtid og undervejs skifter både roller og køn, men uden at blive et år ældre.

Hos romanforfatterne Julian Barnes, Kazou Ishiguro og A. S. Byatt er vi også på opdagelsesrejser i kultur- og litteraturhistorien med masser af ’wit’ og lidenskab, men også melankoli og stille eksistens.

Vi runder forløbet af med to personer, som på hver deres måde har haft en meget stor indflydelse på de seneste årtiers debat og samfundsudvikling. Den ene er Salman Rushdie med sin ikoniske kamp for kunstnerisk ytringsfrihed og mod forskellige former for fundamentalisme. Den anden er sociologen Anthony Giddens, som med sin teori om ’den tredje vej’ støbte kuglerne til det New Labour, som ’ruled Britannia’ i 90’erne og 00’erne. Vi skal læse hans lille bog En løbsk verden, hvor han med eminent formidling gør status over, hvor vi står og hvor vi er på vej hen

Onsdage kl. 9.00 -12.00 - Hold nr.: 6096
Bemærk venligst: litteraturholdet starter onsdag 1. september og slutter onsdag 15. december (i alt 15 mødegange)

Download læseplan


Billede af Nick Bo Madsen, underviser i Litteratur og filosogi på Kulturhøjskolen i FOF Aarhus

Om Nick Bo Madsen
Nick Bo Madsen er cand.mag. i Filosofi og Nordisk Litteratur. Ekstern lektor ved Medievidenskab, Aarhus Universitet.

Litteratur, kultur og filosofi er en del af Kulturhøjskolen.