Skip to content
Karikatur af Franz Liszt fra Michel-Dimitri Calvocoressis ”Liszt” (1905)

Musik - Kulturhøjskolen

Fra Balkan til Baltikum

v/guitarist og cand.mag. i musikvidenskab Peter Uldahl

Dette forår retter vi opmærksomheden mod morgensolen, når vi skal lytte til al den musik, som er skabt af vores østlige naboer. Vi kommer i selskab med de store østeuropæiske komponister, men vi skal også se på, hvordan disse komponister har inspireret Vesten, samt hvordan de selv er blevet inspireret af den østeuropæiske folkemusik, historie og kultur.

Hen over foråret drager vi således af sted på en rejse, der strækker sig helt fra Balkan og til Baltikum og fra det antikke Grækenland, den byzantinske kirkemusik og videre til det 19. århundredes style hongrois og den nationalromantiske musik, for at ende ved den nutidige østeuropæiske kompositionsmusik. Vi gør 13 ophold og vil her se hvor rig og mangfoldig en musikkultur, Østeuropa byder på: Vi skal blandt andet opleve de store tjekkiske og ungarske tonedigte af romantiske fyrtårne som Bedřich Smetana, Antonín Dvořák og Franz Liszt, de moderne toner og musiketnologiske studier af Zoltán Kodály og Béla Bartók; og så skal vi høre noget så specielt som albansk isopolyfon-sang, bulgarsk kvindekor, ungarske csardas, tjekkiske verbunkos og polske mazurkaerne for at ende i den baltiske minimalisme med meditative korværker af Arvo Pärt og Georgs Pelēcis.

Den østeuropæiske musik har til tider fået en kølig modtagelse i Danmark, hvor vores smag har været præget af den mere konservative nordtyske musiktradition. Men dette forår åbner vi armene og giver plads til de store østeuropæiske armbevægelser, deres heroiske programsymfonier, det virtuose effektjageri og hver en sprællende tone.

Musikeksempler vil både blive spillet på anlæg og live.
Kendskab til noder og musikteori er ingen forudsætning.

Tirsdage kl. 9.30-13.30. Hold nr.: 6091
Undervisningen foregår i Solsalen på Ingerslevs Boulevard.

Peter Uldahl, musiker og foredragsholder, uddannet cand.mag. i musikvidenskab, filosofi, idéhistorie og spansk.
Om Peter Uldahl

Peter Uldahl er musiker og uddannet cand.mag. i musikvidenskab, filosofi, idéhistorie og spansk og har studeret guitar og flamenco i Granada, Spanien. Han har som koncertsolist og foredragsholder arbejdet både med klassisk og rytmisk musik, lige fra klassisk og tidlig musik og til spansk og latinamerikansk musik, flamenco, verdensmusik og jazz.

Musik er en del af Kulturhøjskolen