Skip to content

Vi åbner for tilmelding til alle efterårets hold d. 9. juni - men vi lægger løbende nye hold på hjemmesiden, så hold øje når der kommer nyt!

'El Jaleo' stort maleri af John Singer Sargent, der viser en spansk sigøjneredanser, der optræder til akkompagnement af musikere.

Musik - Kulturhøjskolen

Spanien i musikhistorien

v/guitarist og cand.mag. i musikvidenskab Peter Uldahl

Sjældent har noget land haft en mere definerende lyd og klang, end den vi finder i den spanske musik. De spanske harmonier, rytmer og instrumenter har i århundreder været specifikt forbundet med Spanien, et land der er gået fra at have været en europæisk supermagt og et verdensimperium og til gennem en århundreder lang deroute at ende som et lille, men sagnomspundet land og inspirationskilde for et utal af kunsterne og komponister med appetit for det eksotiske og romantiske; Spanien var netop i omverdenens øjne et Orienten i Occidenten.

På trods af denne kunstneriske interesse og inspiration er det dog begrænset hvor stor opmærksomheden har været på Spanien og den spansktalende verden i den store musikhistorie. Hvor var de store spanske komponister? Hvad er de store mesterværker? Og hvad er det egentligt ved dette land og dets musik som har kunnet fascinere og inspirere de vestlige kunsterne og komponister i så høj en grad?
Alt dette og meget mere vil vi undersøge, når vi dykker ned i Spanien i musikhistorien.

I løbet af efteråret kommer vi blandt andet ind på det 16. århundredes spanske guldalder, hvor vi finder renæssancemestre som Antonio de Cabezón, Cristóbal de Morales og Tomás Luis de Victoria. Derefter fortsætter vi videre til de store spanske komponister fra den 2. spanske guldalder under kunsthistoriens belle époque (1870-1914) hvor Francisco Tárrega, Enrique Granados, Isaac Albéniz og Manuel de Falla fortolker, eller ligefrem skaber, den spanske folketone i den klassiske musik.
Vi ser nærmere på den spanske folkemusik, som den blev formet gennem mødet på Den Iberiske Halvø mellem kristne, jøder, maurere og sigøjnere, og vi undersøger musikken i de gamle spanske kolonier og nye nationalstater i Latinamerika. Og så zoomer vi ind på den store interesse, der har været for den spanske kultur og musik blandt de vestlige komponister som Boccherini, Mozart, Rossini, Bizet, Ravel, Rimsky-Korsakov, Fauré, Lange-Müller, Richard Strauss og mange flere.
Endelig, da Spanien jo er guitarens land, skal vi også høre om den spanske og klassiske guitarmusik samt de store mestre på strengene.

Musikeksempler vil både blive spillet på anlæg og live.
Kendskab til noder og musikteori er ingen forudsætning.

Tirsdage kl. 9.30-13.30 - Hold nr.: 6091
Undervisningen foregår i Solsalen på Ingerslevs Boulevard

Peter Uldahl, musiker og foredragsholder, uddannet cand.mag. i musikvidenskab, filosofi, idéhistorie og spansk.
Om Peter Uldahl

Peter Uldahl er musiker og uddannet cand.mag. i musikvidenskab, filosofi, idéhistorie og spansk og har studeret guitar og flamenco i Granada, Spanien. Han har som koncertsolist og foredragsholder arbejdet både med klassisk og rytmisk musik, lige fra klassisk og tidlig musik og til spansk og latinamerikansk musik, flamenco, verdensmusik og jazz.

Musik er en del af Kulturhøjskolen