Skip to content

Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 8/6 kan du se hele vores efterårsprogram.

Klassiske komponister. Musikholdet, Kulturhøjskolen FOF Aarhus.

Musik - Kulturhøjskolen

De glemte komponister

v/ Peter Uldahl, guitarist og cand.mag. i musikvidenskab

Musikhistorien er fuld af store, kendte komponister, men lige bag dem gemmer der sig et væld af talentfulde og spændende komponister, som har levet et liv i glemslens tåger. Hvad enten disse ukendte outsidere var gale eller geniale, så er der kommet masser af spændende og spektakulære musikværker fra deres hænder.

Dette efterår vil vi se nærmere på al den herlige, men glemte, musik, som du ikke vidste fandtes, og som er komponeret af komponister, der har stået i musikhistoriens skyggeside. Du vil blive præsenteret for en lang række komponister, som alle fortjener at blive hørt.

Vi skal omkring musik af barokkomponister som Jan Dismas Zelenka og Georg Philipp Telemann – berømte i deres samtid, men glemte i dag. Vi skal også høre excentriske komponister – lige fra den barokke Jean-Féry Rebel med rebelsk kaosmusik til den moderne Charles Ives med radikale musikeksperimenter.

Vi vil lytte til den store, succesfulde grand opéra-komponist Giacomo Meyerbeer: en jøde hvis musik blev latterliggjort og bandlyst i et århundrede – og vi skal se nærmere på de udstødte musikgenier som danske Rued Langgaard og den græske Nikos Skalkottas, der blev afvist af samtiden, men lovprist af eftertiden.

Vi skal stifte bekendtskab med den kreolske komponist Chevalier de Saint-Georges, kendt som den sorte Mozart, samt kvindelige komponister som Fanny Mendelssohn, Clara Schumann og amerikanske Florence Price. Komponister der grundet køn og race aldrig fik den anerkendelse, de fortjente i musikhistorien.

Endelig skal vi langt fra koncertsalene i Wien og Paris og dybt inde i den paraguayanske jungle, hvor vi vil møde den sagnomspundne, fænomenale guitarist, komponist og Guaraní-indianer Nitsuga Mangoré med det borgerlige navn Agustín Barrios. Og så skal vi til de mexicanske kurbade i Aguascalientes og høre varmtvandsboen Manuel Ponce: det musikalske vidunderbarn hvis omfattende oeuvre står i skyggen af den succes, som hans nære ven Andrés Segovia skaffede hans guitarkompositioner.

Fra den nye verden skal vi til riget i midten og landet hvor solen står op, hvor vi skal møde kinesiske Xian Xinghai og japanske Kosaku Yamada, der begge er komponister og grundlæggere af en klassisk musiktradition, hvor øst møder vest.

Historien, lige såvel som verden, er fuld af spændende komponister, som enten er blevet glemt eller har skabt musik for langt væk fra Europas navle, til at vi har hørt om dem. Nu skal de høres!

Musikuddrag vil både blive spillet på anlæg eller live.
Kendskab til noder og musikteori er ingen forudsætning.

Tirsdage kl. 9.30-13.30. Hold nr.: 6091
Undervisningen foregår i Solsalen på Ingerslevs Boulevard.

Peter Uldahl, musiker og foredragsholder, uddannet cand.mag. i musikvidenskab, filosofi, idéhistorie og spansk.
Om Peter Uldahl

Peter Uldahl er musiker og uddannet cand.mag. i musikvidenskab, filosofi, idéhistorie og spansk, og han har studeret guitar og flamenco i Granada, Spanien. Peter har som koncertsolist og foredragsholder arbejdet både med klassisk og rytmisk musik, lige fra klassisk og tidlig musik, spansk og latinamerikansk musik til flamenco, verdensmusik og jazz.

Musik er en del af Kulturhøjskolen.