Skip to content
Billede af Gråsten Slotshave, fotograf: Kim Toft Jørgensen. Tag med på tur med FOF Aarhus.

Gråsten Slotshave og Den Geografisk Have i Kolding

Gråsten Slotshave og Den Geografisk Have i Kolding

Tag med på begivenhedsrig have-tur til Gråsten og Kolding med havehistoriker Ole Fournais

OBS. Tilmeldingsfrist til turen er d. 3. juni.

Gråsten Slotshave
På denne skønne tur i havernes tegn tager vi til en af Danmarks smukkeste og måske mest harmoniske haveanlæg: Gråsten Slotshave med dens væld af farver, dufte og vidunderlig stemning.

Hvor det nuværende slot står, blev der midt i 1500-tallet bygget et mindre jagtslot, som efter flere ombygninger nedbrændte næsten totalt. Derfor stod det nuværende slot færdig i 1759 – opført i tidens dominerende rokokostil. Slottet har i sin levetid skiftet ejere undervejs, og var først ejet af familien Ahlefeldt, dernæst familien Augustenborg og senest det danske kongehus.

Den meget anerkendte slotshave – som næsten er mere kendt end selve slottet – er på hele 8.500 m2 og var oprindeligt anlagt i barokstil. På det tidspunkt var den inspireret af de dengang yderst udbredte franske slotshaver og præget af stram symmetri, geometri og gentagelser af både linjer og af planter.

Med det nybyggede slot omlagde man slotshaven i den nu "nye" stil med den engelske romantiske landskabshave med snoede stier, store plæner i varierede former, en række skovpartier, søer (ikke bassiner) og vidtstrakte blomsterbede præget af stauder.

Køkkenhaven
Vi besøger også den helt nyåbnede køkkenhave med talrige velplejede spiselige urter, grøntsager og frugter. Det meget store og tilsvarende dyre projekt med restaurering af køkkenhaven er blevet en særdeles stor succes: anlagt efter datidens idealer for en slotshave med urter sået i lige linjer, frugttræer plantet som espalier og det meste omkranset af lave stedsegrønne hække. En meget inspirerende oplevelse!

Geografisk Have
Efter frokosten på Den Gamle Kro i Gråsten besøger vi Geografisk Have i Kolding, hvor vi går på opdagelse i planternes kulturhistorie.
Planteskolegartneren Axel Olsen etablerede her for ca. 100 år siden en haveafdeling med planter fra nær og fjern – fra bl.a. Kina, Chile, Sydafrika, Canada og Australien. Med tiden voksede denne haveafdeling sig til en af landets største attraktioner for planteelskere, og i et velplejet parklandskab oplever vi de eksotiske træer, buske og blomster – ofte forsynet med fine plancher med oplysninger om planternes hjemsted, blomstring, farver, dufte og formering.

Godt mætte af blomster og kulturhistorie vender vi hjem til Aarhus først på aftenen.

Dagens program:

  • 08.00 Afgang fra busholdepladsen, Valdemarsgade ved Musikhuset Aarhus med Todbjerg Busser
  • 10.30 Kaffe-/toilet-pause – kaffe kan købes eller medbringes selv
  • 11.00 Besøg i Gråsten Slotshave og Køkkenhave
  • 14.00 Frokost på Den Gamle Kro i Gråsten
  • 15.00 Afgang fra Gråsten
  • 16.00 Besøg i Den Geografiske Have i Kolding med kaffe og sødt på Cafe Lykkefund i haven
  • 18.30 Afgang fra Kolding
  • 20.00 Hjemkomst Musikhuset Aarhus

Prisen er inklusiv:
Entré, guide, frokost, eftermiddagskaffe og lidt sødt og bustransport. Formiddagskaffe og drikkelse til frokosten er ikke inkluderet.