Skip to content

Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 8/6 kan du se hele vores efterårsprogram.

Billedfrise fra Auning kirke og Gl. Estrup Herregård. Foto fra Auning kirke: Ann Malmgren. Herregårdstur med FOF Aarhus.

Herregårdstur til Gammel Estrup & Auning Kirke

Herregårdstur til Gammel Estrup & Auning Kirke

Turleder: Søren Broberg Knudsen, historiker ved Dansk Center for Herregårdsforskning, og Uffe Holmsgaard Eriksen, kirkehistoriker og underviser på FOF Aarhus’ Kulturhøjskole.

Gammel Estrup er en af Danmarks bedst bevarede renæssanceherregårde og med indretning, der afspejler herregårdens flere hundrede år lange historie. I dag huser herregården Danmarks Herregårdsmuseum og Dansk Center for Herregårdsforskning.

På turen vil en af forskerne ved Dansk Center for Herregårdsforskning tage dig med gennem herregårdens spændende historie med udgangspunkt i slægterne Brock og Scheel, der ejede Gammel Estrup gennem 600 år. Hovedbygningen har elementer fra et tidligere senmiddelalderligt borganlæg, men fremstår i dag i høj grad som den renæssanceherregård, Eske Brock lod bygge omkring år 1600.

Til frokost nyder vi et historisk måltid på restaurant Den Gamle Stald, der ligger i herregårdens gamle avlsgård. Efter frokost går vi op i Lunden, der er et skovstykke vest for herregården. Her lod ejerfamilien i 1800-tallet indrette et lille gravsted for familien efter tidens interesse for naturen.

Efter en kop kaffe og en småkage ved bussen kører vi til den nærtliggende kirke i Auning, der er en gammel middelalderkirke, og som Gammel Estrups ejere gennem tiden satte deres præg på. Vi skal bl.a. se et gravmæle udført af den flamske billedhugger Thomas Quellinus og et fattighospital opført ved kirken.

Prisen er inkl. bus t/r, omvisning på Gammel Estrup og det omliggende skovstykke med stedets forskere, frokost på Den Gamle Stald inkl. én drikkevare samt kaffe og småkage ved bussen.

Download program for turen

Dagsprogram:

Kl. 09.00: Afgang fra Musikhuset Aarhus, busholdepladsen, Valdemarsgade 1.
Kl. 10.00: Vi ankommer til Gammel Estrup, hvor vi får rundvisning af stedets eksperter.
Kl. 11.30: Vi nyder en historisk frokost på restaurant Den Gamle Stald.
Kl. 12.45: Gåtur til familien Scheels gravsted i Lunden, hvor vi på vejen får fortalt om de herregårdselementer, vi finder i landskabet nær skovstykket.
Kl. 13.30: Efter gåturen nyder vi en kop kaffe og en småkage ved bussen. Det er også muligt at blive ved bussen, hvis du ikke har mulighed for at gå med på turen i landskabet.
Kl. 13.50 (ca.): Vi kører med bussen til Auning Kirke, hvor vi besøger kirken og får fortalt om herregårdens tilstedeværelse i kirken. Vi besøger familien Scheels gravkapel og fattighospitalet udenfor.
Kl. 15.00 (ca.): Vi kører mod Aarhus. På vejen kører vi forbi Vosnæsgård, som vi ser fra bussen.
Kl. 16.30 (ca.): Forventet hjemkomst ved Musikhuset Aarhus.

 

Bemærk venligst: deltagelse forudsætter, at du er godt gående. Hvis du har særlige allergener, vi skal være opmærksom på ift. frokosten, skal du venligst give besked om dette ved tilmelding.