Skip to content

Vil du med til online undervisning? Se alle vores online kurser!

Se online kurser

De fleste aktiviteter med fysisk fremmøde - med enkelte undtagelser - sættes i bero til og med foreløbigt torsdag den 20. maj, til det af myndighederne meldes ud, at det igen er forsvarligt at genoptage vores undervisning.

Se mere
Billede af Rune Lykkeberg. Foto Sigrid Nygaard

Fælles fredage

Fælles fredage

Foredragene afholdes alle i Solsalen, Ingerslevs Boulevard 3 fra kl. 9.30-11.30. Dørene er åbne fra kl. 9.00.

På grund af Covid-19 og de gældende retningslinjer ift. antal deltagere vil det ikke være muligt at medbringe gæster til de fælles fredagsforedrag. For at skabe afstand mellem dig og de øvrige deltagere vil vi benytte hele rummet til forårets foredrag, og vi råder dig derfor til at komme i god tid, hvis du vil sikre dig en god plads.

Bemærk: Foredragene vil foregå online fra fredag den 15./1. og frem, til vi igen kan mødes fysisk i Solsalen.
Af hensyn til foredragsholderne gælder en række betingelser for de online foredrag.
Det er ikke tilladt at distribuere linkene til foredragene, og foredragene må ikke optages i form af hverken billede, lydfiler eller video. Indholdet i foredragene og bidder af foredragene må ligeledes ikke bruges eller distribueres på anden vis.

 

15/1: Opklaret – drabschefens erindringer

v. Jens Møller Jensen, tidligere drabschef

I over 37 år har tidligere drabschef Jens Møller Jensen været med til at efterforske en lang række kriminelle sager. Han har stået på gerningssteder midt om natten, talt med pårørende og mødt drabsmænd i jagten på retfærdighed. En jagt, som i mange tilfælde har ført til opklaring af nogle af nyere tids største kriminalsager.
Mest kendt er nok ubådssagen, som i 2017 gik verden rundt. Men Jens Møller Jensen stod også i spidsen for efterforskningen under terrorangrebene i København ved Krudttønden og Synagogen. Han har været med til at efterforske drabet på revisoren på Østerbro, bomben på Hotel Jørgensen og sagen, pressen kaldte “morfarmorderen”.
Til dette foredrag, fortæller Jens Møller Jensen om, hvordan det er at arbejde med så megen ondskab, og alligevel tro på det bedste i livet.

“Jeg ønsker at bidrage til at tegne et retvisende billede af disse grove forbrydelser, så danskerne ikke kun kender dem fra medierne. Jeg vil gerne være med til at mane befolkningens ofte unødvendige frygt for vold og kriminalitet i jorden”, siger Jens Møller Jensen.

Drabschefen åbner også op for de personlige følelser og tanker, som har fyldt i jagten på gerningsmændene. Alt i alt, en yderst interessant formiddag!

22/1: ”ÅNDENS LIV” – en fortælling om to kvindeskæbner i litteratur og filosofi

v. Ann Sofie Oxenvad, cand.mag. i nordisk litteratur og dramaturgi, tidl. højskolelærer på Testrup højskole

I anledning af det århusianske forlag Klims udgivelse af filosoffen Hannah Arendt` s ufuldendte hovedværk ”Åndens liv”, forbindes her to kvindeskæbner: begge tysk/jødiske statsborgere, som med jødemærket i panden, og i passet, tvinges til at flygte fra Nazitysklands forfølgelse og leve resten af deres liv i eksil. Filosoffen Hannah Arendt i USA og digteren Nelly Sachs i Stockholm. Som eksilerede ”overlevere” viede de deres liv til at bearbejde Holocaust, Nelly Sachs i et digterisk sprog, der gav hende Nobelprisen, og Hannah Arendt som en af det 20. århundredes mest anerkendte politiske filosoffer.


29/1: Bent Fabricius-Bjerres tre liv

v. Danni Travn, forfatter og journalist

Danmark har mistet et af sine største kulturikoner, Bent Fabricius-Bjerre. Han fik så meget ud af livet og gav så meget til os, han nåede at leve tre liv. Først var han nyskabende musiker, så blev han driftig forretningsmand, til sidst var han et ikon. Faktisk kan 100 års dansk kulturhistorie fortælles gennem denne ene mand. Og det er, hvad Danni Travn, forfatteren bag den anmelderroste biografi om Bent Fabricius-Bjerre, gør i dette foredrag. De færreste kender nemlig bredden og dybden af Bent Fabricius-Bjerres overvældende indflydelse på tonerne og billederne omkring os – som komponist af eviggrønne melodier, som igangsætteren bag andre stjerner og som forbillede for yngre generationer. Fra guldalderjazz til ’Klovn’ vil der være overraskende sammenhænge og sjove sidehistorier samt den centrale pointe: Holder du dig åben og nysgerrig, holder du livsgnisten tændt.
Som Bodil-komitéen skrev, da han modtog sin Æres-Bodil i 2013: "Hvis der havde været en pris for at gøre det lidt sjovere, lidt smukkere og lidt mere elegant at være dansker, så skulle den gå til Bent Fabricius-Bjerre."

5/2: Fukushima – den dramatiske beretning om et herligt sted i Japan

v. Asger Røjle Christensen, journalist og forfatter

Den 11. marts er det ti år siden, at tre reaktorer ved atomkraftværket i Fukushima i det nordøstlige Japan nedsmeltede efter en gigantisk tsunami. Journalisten og forfatteren Asger Røjle Christensen, som har boet i Japan i 11 år, har besøgt Fukushima mange gange.

For mange danskere er Fukushima slet og ret blevet navnet på en katastrofe. Synd og skam, for Fukushima er meget andet og mere end det. Det er Japans tredje største amt med en spændende historie om samuraiernes sidste bastion i Japan, en fabelagtig natur med grønne bjergskråninger og blå bjergsøer, Japans bedste sake (risvin) og et mangesidet køkken med fisk, frugt og svampe.

Derudover fortæller Asger Røjle Christensen med dette billedrige foredrag, hvad der er sket på det ødelagte atomkraftværk i de sidste ti år, hvilke konsekvenser ulykken har haft for Fukushimas befolkning, og hvorfor den historie ikke er slut endnu – selv om mange er lige ved at have glemt den.

I anledning af årsdagen udgiver han en bog med titlen: Fukushima – den dramatiske beretning om et herligt sted i Japan (2021)

12/2: USA efter præsidentvalget

v. Rune Lykkeberg, chefredaktør på Information og forfatter

Da USA gik til valg i efteråret 2020, var det som et historisk splittet land. Det amerikanske folk kunne vælge mellem to dybt forskellige præsidentkandidater, der repræsenterer radikalt forskellige opfattelser af USA og ambitioner for landet.
Hvilke konsekvenser har udfaldet af valget haft på USA, det amerikanske folk og international politik? Rune Lykkeberg, chefredaktør på Dagbladet Information, vil komme med sin analyse af efterårets præsidentvalg, og hvor USA er nu nogle måneder inde i den nye præsidentperiode.

26/2: Gik Emma Gad galt i byen? 

v/cand.mag. og historiker Steen I. Hansen

For næsten 100 år siden skrev Emma Gad ”Takt og Tone”, som siden er udkommet i talrige oplag.
I tresserne og halvfjerdserne blev hun kraftigt nedvurderet, men holdningen til ”Takt og Tone” har så småt ændret sig. Hvorfor kan den læses den dag i dag, og hvad siger Emma Gad egentlig?
Til foredraget vil Steen I Hansen også udfolde Gads liv og karriere. Har hun et budskab til os i dag – og er der problematikker i den måde, hvorpå vi omgås hinanden nu om dage?

 

5/3: Sidste nyt fra en ny europæisk østfront

v. Journalisterne, forfatterne og Østeuropakenderne Anne Haubek & Thomas Ubbesen

Der er gået tre årtier siden kommunismens endelige sammenbrud i Østeuropa, 30 år siden millioner – både i øst og i vest – fejrede, at fred, frihed og demokrati nu langt om længe skulle omfatte hele vores plagede kontinent.
Men i dag er der opstået en ny brudflade, som deler Europa – en veritabel østfront, der løber fra Østersøen til Det Sorte Hav; en ny øst-vest konflikt, der flammer op i blod og brutalitet både i Hviderusland og Ukraine og som ulmer sprængfarligt mange andre steder.
Anne Haubek og Thomas Ubbesen har også i denne vinter gennemrejst frontlinjerne i denne moderne kolde krig og har mødt mange af de ganske almindelige mennesker, som kæmper for overlevelse, frihed og en fremtid uden frygt og undertrykkelse.
Mennesker, som fortæller om liv splittet mellem deres ungdom under kommunisme og en nutid præget af røverkapitalisme, despoti og frygt for morgendagen.
Hør det allersidste nyt fra Østfronten i et medrivende og aktuelt foredrag, helt tæt på realiteterne for medeuropæerne, som ikke er så forfærdeligt forskellige fra os her i vest.


12/3: USA og den nye præsident

v. Niels Bjerre-Poulsen, lektor i Amerikanske Studier

For mange amerikanere har de sidste fire år været et af de mørkeste kapitler i nationens historie. For andre har præsident Trump været netop det, de ønskede sig – en præsident, der var parat til at bryde med de fleste af de normer for embedet, som hans forgængere for det meste har fulgt. Ved præsidentvalget i november 2020 stod det amerikanske demokrati ved en korsvej, og vælgerne mødte frem i rekordstort antal for at være med til at afgøre, hvor USA skal bevæge sig hen. I de første faser af en ny embedsperiode, ser Niels Bjerre-Poulsen nærmere på betingelserne for de kommende års udvikling. Hvilken rolle vil USA indtage i det internationale samfund? Og er der håb om, at den voldsomme politiske polarisering hjemme i USA vil mindskes?

19/3: Som gjaldt det livet

v. Jørgen Steen Nielsen, biolog, klima- og miljøjournalist, forfatter og tidl. chefredaktør ved Information

Klimaudfordringen er på alles læber. Det haster med handling, hvis katastrofer skal afværges. Men omstillingen til en grøn økonomi skal klares samtidig med, at den voksende økonomiske og sociale ulighed håndteres. Denne dobbelte krise har udløst to parallelle bevægelser: De unges klimaoprør for at få forældregenerationen til at tage ansvar samt et spirende socialt oprør med krav om retfærdig omfordeling – tilsammen et krav om grundlæggende forandringer af måden, vi har indrettet økonomien og samfundet på.

Et tidsrelevant og tankevækkende foredrag, som tager udgangspunkt i bogen af samme titel (2019). Jørgen Steen Nielsen advarer om de truende perspektiver, beskriver det nye oprør og appellerer om reaktivering af demokratiet og aktiv inddragelse af borgerne som eneste vej ud af den dobbelte krise. Er det muligt? ”Vi ved ikke, at det er umuligt” svarer Jørgen Steen Nielsen.

26/03: Lars Hannibal - 50 års jubilæum - AFLYST

En formiddag i selskab med klassisk guitarist Lars Hannibal

Det er i år 50 år siden at musikeren Lars Hannibal besluttede, at musikken skulle være hans levebrød, og det har den så været siden.
Denne formiddag hylder Hannibal musikken gennem de sidste 50 år og koncertforedraget vil derfor indeholde noget af den kendte og elskede guitarmusik af bla. Stanley Myers (Cavatina) Isaac Albeniz (Asturias) J.S.Bach (Gavotte og Bourée) F.Sor (Mozart variationer) Ulrik Neumann (Kärleksvals) Heitor Villa-Lobos (Preludier) renæssance musik og selvfølgelig Hannibals egne kompositioner og arrangementer af Danske Sange.
Undervejs vil Hannibal introducerer musikken, og sætte den ind i et historisk perspektiv, og fortælle historier og anekdoter fra eget liv og virke i ”Musikkens Tjeneste” - og der er nok at fortælle om.

16/4: Coronakrise - EU hvad nu?

v. Lykke Friis, direktør på tænketanken Europa og tidligere Tysklandskorrespondent

Europa har aldrig været i en større krise siden Anden Verdenskrig. Sådan sagde kansler Angela Merkel, da Covid-19-virusset for alvor havde fået fat på det europæiske kontinent. Under krisen har luften været tung af forudsigelser: Nogle mener, at tiden er kommet til at skrive samarbejdets nekrolog, mens andre påpeger, at kriser altid har fungeret som en motor for mere integration.
Denne formiddag tager Lykke Friis EU ved vingebenet: Hvordan har EU egentlig bidraget til den fælles corona-bekæmpelse, hvad er samarbejdets fremtid, og hvilke konsekvenser får EU’s videre udvikling for Danmarks krisehåndtering?
Som ekspert i tyske anliggender kommer Lykke Friis også ind på, hvad der sker med Tysklands rolle, nu hvor Angela Merkel er på vej ud af kanslerkontoret.

23/4 Koncert med Trio Before: ”Den danske sang”

Trio Before består af Claus Behrens, sopran og tenorsaxofonist, Niels Erichsen, pianist og organist, Peter Friis-Nielsen, kontrabassist

Trio Before er kendt for at skabe en flot koncertoplevelse, hvor tilhørerne på tværs af generationer begejstres af et kendt repertoire, der er fornyet i kraft af smagfulde arrangementer, der er baseret på respekten for det fremragende originalmateriale og kærlighed til den danske tradition og kulturarv.
Nogle af melodierne har flere hundrede år på bagen, og det er vigtigt for trioen at beholde ægtheden og enkeltheden i musikken. Samtidig er det også vigtigt at kunne tilføje noget nyt, blandt andet ved at inddrage elementer af improvisation i fortolkningen af melodierne.
Koncerten er en musikalsk rejse for tilhørerne, hvor den instrumentale musik fremføres med et klart og enkelt, men nutidigt udtryk. Melodierne introduceres med lette historier og anekdoter om komponist, forfatter og tiden, hvor melodierne er skrevet.
Kom med til en dejlig forårskoncert og afslutningsfest på forårets Kulturhøjskole!

De fælles fredagsforedrag er en del af Kulturhøjskolen.

Fællestur til Ribe - NY DATO: fredag 11. juni 2021

Fredag den 11. juni kl. 8.30-17.30

v. historiker og underviser på Kulturhøjskolen, Steen I. Hansen

Ribe er Danmarks ældste by og samtidig en by, hvor meget er bevaret, så byens gader og torve næsten er lyslevende fortid. Stormflodssøjlen ved Ribes åhavn fortæller historie, og den kortfattede indskrift på et beskedent hus over Maren Spliids, giver en anden og endnu mere dramatisk beretning. Vi vil vandre rundt og opleve alt dette og mere til, og selvfølgelig skal vi have en rundvisning i domkirken, som efter et større arbejde er blevet fritlagt og fremtræder smukkere end nogensinde.

*Mere information om turen og om tilmeldingen vil blive meldt ud i god tid*