Skip to content

COVID-19: Vi har opdateret vores corona-retningslinjer, gældende fra og med den 27. oktober. Du får direkte besked, hvis du er berørt af eventuelle ændringer i forbindelse med din undervisning/foredrag.

Læs retninglinjerne her
Billede af Kirsten Lehfeldt - fælles fredage på Kulturhøjskolen

Fælles fredage

Fælles fredage

Foredragene afholdes alle i Solsalen, Ingerslevs Boulevard 3 fra kl. 9.30-11.30. Dørene er åbne fra kl. 9.00.

Bemærk: På grund af Covid-19 og de gældende retningslinjer ift. antal deltagere vil det ikke være muligt at medbringe gæster til de fælles fredagsforedrag. For at skabe afstand mellem dig og de øvrige deltagere vil vi benytte hele rummet til efterårets foredrag, og vi råder dig derfor til at komme i god tid, hvis du vil sikre dig en god plads.

11/9: Vejrets kulturhistorie - mundheld, sange, digte og malerkunst

v/Jesper Theilgaard, metrolog

De danske sange - nye som gamle - handler i vid udstrækning om den danske natur og dermed også det danske vejr. Det er en tradition, som går helt tilbage til begyndelsen af 1800-tallet. I samme periode er guldaldermalerne også i gang med at forevige den danske natur. Men hvordan opstod den tradition, og hvordan fik digterne og kunstnerne den viden om vejret, som de beskriver?

Til dette fredagsforedrag tager metrologen, kunst- og musikelskeren Jesper Theilgaard os med gennem en kavalkade af de bedste danske sange, og han fortæller om digterne, deres liv og den viden, de havde - ligesom han viser eksempler på malernes evne til at skildre vejret.

En del af sangene skal naturligvis synges. Pianist Vibeke Lundgren Nielsen, som underviser på Kulturhøjskolens Musikhold, spiller for.

18/9: Giganten Beethoven fylder 250 år

v/Peter Dürrfeld, forfatter og musikanmelder

En af de største komponister nogensinde, Ludwig van Beethoven, fylder 250 år i 2020 og bliver i den anledning fejret over hele verden. Men hvordan gik det egentlig til, at en ung musikbegavelse med en hård social baggrund kunne rejse fra sin fødeby Bonn og drage til Wien for at skabe sig en enestående karriere med bl.a. ni gigantiske symfonier og et væld af andre store værker – til trods for, at han allerede i en ung alder i stigende grad blev døv?

25/9: Musikhistorien - 1000 års musik på 100 minutter

v/Leif V.S. Balthzersen, mag.art

Få et lyn-overblik, når Leif V.S. Balthzersen med udvalgte musikeksempler og illustrationer ridser den klassiske musiks vidt forgrenede historie op helt fra middelalderen og op til i dag. Herefter er du klar til selv at kaste dig ud i de 1000 års musik, som vi er så heldige at kunne lytte til vore dage!

2/10: Danmarkshistorien - set gennem en tegneblyant

v/Kasper Købke, kunstner og foredragsholder

Kom helt tæt på vores allesammens Danmarkshistorie gennem de sidste 12.000 år, set gennem Kasper Købkes yderst detaljeret blyantsstreg – fra den seneste istids afslutning og frem til i dag. Kasper har skabt en visuel historiefortælling, hvor du vil komme helt tæt på de detaljerede værker - og derved helt tæt på vores fælles historie - med både gode, grumme, glade og triste fortællinger.

Vores lands historie hænger sammen på tværs af by- og kommunegrænser, og derfor har mange af disse historiske fortællinger og begivenheder også haft en direkte eller indirekte indvirkning på, hvordan dit lokalsamfund har udviklet sig gennem tiden, og op til i dag.

Kasper Købke er både en prisbelønnet kunstner og en meget erfaring foredragsholder, så gennem hans levende fortællinger, billeder og videoer vil du komme med helt ind i hans tegneværksted, hvor du får et konkret indblik i research- og skabelsesprocessen af de seks historiske værker, der samlet set udgør det store udsmykningsværk om Danmarkshistorien gennem de sidste 12.000 år.

9/10: Fælles udflugt - Naturtur til Gudenåens- og Skjernåens kilder

v/John Simoni, naturvejleder og biolog
Kl. 09.00-16.30
Hold nr.: 306980
Tilmelding nødvendig, pris: kr. 250,-


Danmarks to største åer, så store at de egentligt skulle betegnes floder, har sit udspring få hundrede meter fra hinanden, midt i det jyske vandskel. Hvem skulle tro, at Gudenåen og Skjernåen, henholdvis Danmarks længste og vandrigeste å, udspringer som små kilder, der pibler frem fra de omgivende bakker og enge? Dalen, hvor åerne udspringer, har i øvrigt en af landets højeste koncentrationer af kildevæld. Disse kolde kildevæld giver grundlag for et særligt plante- og dyreliv. Genlyden af fortiden, med glade og hujende børn, fornemmes rundt om de gamle badebassiner. De store åer har udgjort en barriere for trafikken på langs af landet. Det er netop her, midt i det jyske vandskel, at hærvejen har været placeret, hvor man uhindret kunne passere de store åer. En vandretur langs Skjernå dalen fører os til Rørbæk Sø, hvor der er gode chancer for at se sæsonens sidste fiskeørn.

Medbring godt overtøj og fodtøj. Vandreturen er på ca. 4,5 km. i varieret terræn.
Der er kaffe og te i bussen, og der kan købes øl/vand til madpakken.
Bemærk: Af hensyn til sikkerheden skal alle deltagere medbringe mundbind på busturen.
Mere information om turen følger.

 

23/10: Pandemier i et historisk lys – Den spanske syge

v/Tommy Heisz, forfatter og journalist

I 1918 rasede den spanske syge og slog 15.000 danskere ihjel. 102 år senere kom covid-19 – en pandemi, som har spredt sig på en lignende måde.

Gennem øjenvidneberetninger har Tommy Heisz i bogen Den Spanske Syge dokumenteret, hvordan danskerne reagerede i 1918. I dette foredrag sammenligner han de to pandemier og belyser, hvad vi kan lære af historien.

Det er et foredrag om tragedie, men også om håb og handling. Pandemier kan føre frygt og død med sig, men de kan også aktivere næstekærlighed og samfundssind. 

30/10: USA & Kina – supermagter i stormagtskonkurrence

v/Martin Husted, cand. mag.

Præsident Trumps skarpe kritik af Kina under Covid-19-udbruddet anses af flere analytikere som et af de mest synlige tegn på den stigende rivalisering mellem verdens to supermagter. Årsagen er klar. Kina har siden 1970’erne udviklet sin økonomi i voldsom grad og er nu en uomgængelig global spiller med sine egne ambitioner om anerkendelse, interesser og mål. Kina er en fremvoksende supermagt, hvis økonomiske, militære og politiske indflydelse især gør sig gældende i Asien og i Stillehavsområdet – en indflydelse, der støder sammen med den etablerede supermagt USA og dens allierede i samme område. De to supermagters forhold er dog ikke kun præget af magtkonkurrence, men også af gensidig afhængighed. Det skaber et interessant og ofte paradoksalt had/kærlighedsforhold mellem Beijing og Washington. Sikkert er det, at de to supermagters forhold bliver det afgørende storpolitiske spørgsmål i mindst de næste 30 år.

6/11: Da nazisterne smadrede Tivolis musik

v/Henrik Engelbrecht, operaekspert og tidligere musikchef i Tivoli

Natten mellem 24. og 25. juni 1944 går Tivolis gamle koncertsal og en masse uerstattelige noder op i flammer. Det er to danske nazister, der er skyld i katastrofen. Ingen danske aviser omtaler branden - den tyske censur er effektiv. Hvem var de over 100 musikere, der hver dag spillede i timevis, ikke blot i koncertsalen, men i alle hjørner af Tivoli? Hvilken rolle spiller Tivoli i det danske kulturliv under besættelsen - og hvordan kan det lade sig gøre, at Tivoli allerede et par uger efter terroraktionen kan åbne med fuld musik? Hør svarene, når forfatteren, musikformidleren og tidligere musikchef i Tivoli Henrik Engelbrecht fortæller historien om schalburgtageaktionen og om, hvad der går tabt ved branden.

13/11: Altid allerede elsket – set fra sidelinjen

v/Helle Skaarup, forstander for Løgumkloster refugiet

Denne titel er udgangspunktet for Helle Skaarups fortælling om sit liv med Peter Bastian. De fik som par syv år sammen, og Helle deler denne formiddag ud af alle de gaver, som hun fik gennem sit møde og ægteskab med Peter. Bevidstheden som ressource og samarbejdspartner har været et omdrejningspunkt, og undervejs i fortællingen kommer vi omkring meget mellem jord og himmel.

20/11: Aarhus under besættelsen og befrielsen

v/Steen I. Hansen, historiker

I år er det 75-året for befrielsen af Danmark. I Aarhus gik det voldsomt for sig i det sidste besættelsesår med schalburgtager, sabotager og likvideringer, og befrielsesdagene forløb heller ikke uden voldsomheder. Dette år står i kontrast til de første år af besættelsen, hvor der var relativt roligt i byen, og ingen kunne forudsige, hvor voldeligt det sidste år blev.

27/11: Kunstens billeder af mennesker i bevægelse

v/Mette Smed, kunsthistoriker

Malerier og skulpturer bevæger sig ikke, men kunstnerne har alligevel gennem årtusinder ønsket at gengive bevægelser i kamp, i sport eller i dans. Denne formiddag går Mette Smed i dybden med dette emne, og vi skal se nærmere på eksempler fra forskellige perioder, helt fra hulemalerier til frem det 20. århundrede.

4/12: Koncertforedrag: Hvert parti - sine sange

v/Simon Degn, musiker, journalist og DR-redaktør ved Christiansborg & Christian Steen Noringriis, musiker og musikunderviser

I 2020 udkommer en ny udgave af Højskolesangbogen, og allerede før den er udkommet, er sangbogen blevet en værdipolitisk diskussion. Skal Højskolesangbogen i 2020 indeholde en sang om Ramadan? Eller er den danske sang en ung blond pige? Og hvad med de varme lande - kan man have en tekst, der siger, at de er noget lort?

Højskolesangbogen er fuld af historie, værdier og politik, som vores fælles samfund er bygget på. Den rummer både liberale, konservative, nationale og socialister - den rummer stort set alle danskere. Men hvilke sange siger noget helt særligt om de partier, vi har i dag? Vi har spurgt partierne og nogle af landets mest fremtrædende politikerne selv. De har hver valgt én sang, som de mener betyder noget særligt for deres ståsted i livet og for deres parti.

Denne formiddag kommer vi på en musikalsk rundtur i det politiske Danmark. Med Højskolesangbogen som omdrejningspunkt vil Simon Degn og Christian Steen Noringriis spille, fortolke og fortælle en historie om de fællessange, der betyder noget særligt for nogle af de politikere, vi selv har valgt. Vi kommer gennem alle ti partier i Folketinget, og vi lader politikerne selv begrunde deres sangvalg.

11/12: En formiddag med Kirsten Lehfeldt – Om karriere og privatliv

v/Kirsten Lehfeldt, skuespiller & Jacob Wendt Jensen, forfatter

I kølvandet på bestselleren Kirsten Lehfeldt – en biografi af Jacob Wendt Jensen byder vi nu på et møde med skuespiller og komiker Kirsten Lehfeldt, der fortæller om fem årtier i show-business - om hvad der foregik både på scenen, i kulisserne og derhjemme.

Gennem fem årtier har Kirsten Lehfeldt gjort sig bemærket som en af landets dygtigste skuespillere i både teater, film, tv-serier og inden for satire og humor. Nu fortæller hun åbenhjertigt om sit kald som skuespiller, om succeser og fiaskoer og om gangen på jord som menneske, mor og mormor. Om at være både købmand, legebarn og levemenneske om en hals.

Kom med bag kulisserne på kaotiske optagelser til den store filmsucces Flamberede hjerter, skabelsen af en perlerække af teaterstykker og comedy med Søs & Kirsten. Duoen har skabt banebrydende shows på scenen og tv-serien Kongeriget, der var et nybrud i blandingen mellem komik og reality-tv. Den første danske kvindelige komikerduo har i det hele taget banet vejen for andre morsomme kvinder. Uden Søs & Kirsten ingen Carsten og Helge eller Ditte og Louise.

Kirsten Lehfeldt åbner også døren ind til mere ukendte sider af sin blanding af alsidigt skuespillertalent, familieoverhoved og menneske med healerevner. Det er da fint nok med både en Bodil-statuette og en Henkel-pris, siger hun, men familien vil altid komme i første række.

Forfatter Jacob Wendt Jensen er ordstyrer og interviewer Kirsten Lehfeldt på scenen. Han har tidligere blandt andet skrevet bestselleren Lise Nørgaard – de første 100 år og biografier om Victor Borge og Ove Sprogøe.

 

De fælles fredagsforedrag er en del af Kulturhøjskolen.