Skip to content

Vil du med til online undervisning? Se alle vores online kurser!

Se online kurser

De fleste aktiviteter med fysisk fremmøde - med enkelte undtagelser - sættes i bero til og med foreløbigt torsdag den 20. maj, til det af myndighederne meldes ud, at det igen er forsvarligt at genoptage vores undervisning.

Se mere
Billede fra historieholdet på Kulturhøjskolen

Historie og arkitektur - Kulturhøjskolen

Danmark i middelalderen

Ved cand.mag. Steen Ivan Hansen

Download dagsprogram for historieholdet her.

Middelalderen var en rigtigt spændende periode af Danmarkshistorien og på mange måder skabtes i denne periode grundlaget for nutidens samfund. Gennem billeder og ord vil vi beskrive livet i tiden mellem ca. 1100 og 1536, hvor en af de store forskelle til i dag var, at religionen spillede en kæmpe rolle og videnskab var næsten ikke eksisterende.

Vi kommer ind på politiske forhold, på kongemagtens storhed, fald og genrejsning og på adelen og kirkefyrsternes magt. Vi hører om domkirker, klostre og kirker, og om hvordan adelen får mere magt og gør de fleste bønder til fæstere. På herregårdene finder man stadig mange spor efter middelalderens bygninger. I byerne skete der en langsom, men betydningsfuld vækst i løbet af middelalderen. Vi hører om bybefæstninger og købstadsrettigheder samt om middelalderens byhuse.

Vi vil prøve at bringe middelalderen til live – følge kongen på sin evige rejse rundt i riget, høre om munke og nonners asketiske liv, og betragte de små, men tætbefolkede byer, hvor mennesker, svin og hunde kappedes om pladsen. Vi ser også på middelalderlige herregårde og voldsteder samt på de landsbyer, hvor bonden passede sin daglige dont.

Tillader forholdene det, vil vi køre en tur i middelalderens spor.

Undervisningen vil være online fra mandag d. 18/1 og frem, til vi igen kan mødes fysisk i Solsalen.


Mandage kl. 10.30-14.30
Hold nr.: 6090

Billede af Steen Ivan Hansen, cand.mag. i historie og underviser på Kulturhøjskolen i FOF Aarhus

Om Steen Ivan Hansen
Steen Ivan Hansen er cand.mag. i Middelalderarkæologi og Historie. Steen holder foredrag over hele landet og har i mere end 30 år undervist og holdt foredrag hos FOF Aarhus i emnekredsene herregårde, slotte og kirker. Steen står desuden for kulturrejser i ind- og udland.

Historie og arkitektur er en del af Kulturhøjskolen.