Skip to content
Portræt af Judith Leyster, kursus i kunsthistorie i FOF Aarhus

Portrætmaleriet i renæssancen og barokken

Portrætmaleriet i renæssancen og barokken

Portrættet, som vi kender det i dag, vokser for alvor frem i renæssancens Italien i 1400- og 1500-tallet, hvor de første individuelle, realistiske portrætter vinder indpas. Med humanismens og borgerskabets fremvækst opstår der blandt den nye gruppe af velstillede borgere et ønske om udødeliggørelse gennem portrættet. Den portrætteredes individuelle identitet og personlighed kommer i stadig større fokus. Vi beskæftiger os derfor med spørgsmål om måden, den portrætterede bliver fremstillet på, og måden, den portrætterede lader sig fremstille på.

Vi ser på portrætmaleriets udvikling gennem renæssancen og barokken, vi udforsker kunstnere som Leonardo da Vinci, Rembrandt, Vermeer og Judith Leyster, og vi bliver klogere på ligheder og forskelle de respektive portrætmalerier og kunstnere imellem. Vi vil desuden fordybe os i selvportrættet som en selvstændig kategori under portrætmaleriet.

Der vil være plads til dialog og perspektivering af emnet. Kurset henvender sig til alle, og du behøver ikke have nogen kunsthistorisk viden for at deltage.

Undervisningsmaterialerne er ikke inkluderet i prisen.