Skip to content

Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 8/6 kan du se hele vores efterårsprogram.

Illustration af Caspar David Friedrich, Vandreren over tågehavet, ca. 1818, FOF Aarhus

Tysk romantik i litteratur, kunst og musik

Tysk romantik i litteratur, kunst og musik

Temalørdag 16. september 2023

Mange kunstarter er beslægtede, og når man betragter den tyske romantik, der breder sig over næsten et helt århundrede, er der påfaldende fællestræk mellem litteraturen, billedkunsten og musikken. På denne temalørdag kan du dykke ned i forskellige aspekter af denne spændende periode sammen med litteraturhistoriker Nick Bo Madsen, kunsthistoriker Ruth Christensen og musikhistoriker Leif V.S. Balthzersen.

Én ting forener alle former for romantik: længslen. En grænseoverskridende længsel efter frihed, sandhed, kærlighed, skønhed og harmoni. Denne længsel sender de romantiske digtere og deres opdigtede helte på evige vandringer. Vandringer ud i naturen og vandringer dybt ind i sjælen. Foredraget vil introducere en lille håndfuld romantiske forfattere og deres himmelstormende litterære værker. De falder, men fortsætter. Det kunne lyde som en ørkesløs vandring, men er ikke desto mindre det, der skaber det moderne menneske – så vi alle må istemme: ”Ich bin ein Romantiker!”.

Caspar David Friedrich er en af den tyske romantiks absolutte hovedskikkelser. Friedrich benytter landskabsmaleriet som afsæt for at udtrykke sine subjektive følelser, oplevelser og spirituelle længsler. Under foredraget vil vi se flere eksempler på Friedrichs symbolske landskabsmalerier, hvori han søger at manifestere naturens (og dermed Guds) storhed og kraft. Friedrich tilstræber samtidig at omslutte beskueren, alias vandreren, i en oversanselig oplevelse af det sublime.

Den tyske romantiske musik spiller en stor rolle i musikhistorien, for den omfatter så berømte komponister som Schubert, Weber, Mendelssohn, Schumann, Brahms, Wagner, Strauss, Bruckner og Mahler. Også her er længsel og følelse – noget som musikken i høj grad kan udtrykke – helt i centrum, og vi lytter til eksempler på nogle af den tyske romantiks vigtige værker. Litteraturen er central i Schuberts og Schumanns poetiske lieder, naturen og det overnaturlige står stærkt i Webers og Wagners operaer, og musikkens store udtrykskraft udnyttes i Strauss’ og Mahlers senromantiske sjælebilleder.

Prisen er inkl. kaffe, te, småkager og smørrebrød til frokost samt tre foredrag.

Download et program for dagen

Program for dagen
10.00-10.45 Foredrag v/ Nick Bo Madsen, litteraturhistoriker
10.45-11.00 Pause
11.00-11.45 Foredrag v/ Nick Bo Madsen, litteraturhistoriker
11.45-12.15 Frokostpause med smørrebrød
12.15-13.00 Foredrag v/ Ruth Christensen, kunsthistoriker
13.00-13.15 Pause
13.15-14.00 Foredrag v/ Ruth Christensen, kunsthistoriker
14.00-14.15 Kaffepause med småkager
14.15-15.00 Foredrag v/ Leif V.S. Balthzersen, musikhistoriker
15.00-15.15 Pause
15.15-16.00 Foredrag v/ Leif V.S. Balthzersen, musikhistoriker