Skip to content

Vil du med til online undervisning? Se alle vores online kurser!

Se online kurser

De fleste aktiviteter med fysisk fremmøde - med enkelte undtagelser - sættes i bero til og med foreløbigt torsdag den 20. maj, til det af myndighederne meldes ud, at det igen er forsvarligt at genoptage vores undervisning.

Se mere
Billede af Martin Husted, cand.mag i historie, filosofi og samfundsfag fra Aarhus Universitet.

Onlineforedrag: Globalisering i fortid og nutid

Onlineforedrag: Globalisering i fortid og nutid

Globaliseringen kendetegner vores verden på godt og ondt

Den sammenvoksede verdensøkonomi, hvor vækst i Asien giver arbejdspladser i Europa og omvendt. Den globale turisme, hvor ferierejser på den anden side af kloden er blevet dagligdag for mange. Den globale Covid-19 epidemi, hvis konsekvenser endnu er uoverskuelige. De globale klima- og miljøproblemer. Dét er blot nogle af de tendenser, der kan kobles på globaliseringens påvirkning af vores nutid.

Flere iagttagere påpeger dog, at globaliseringen udsættes for et voksende pres, og siger eksempelvis at præsidenten Trumps handelskrig mod Kina eller Brexit bør ses tegn på en svækkelse af globaliseringen. Samtidig er mange af disse ting og begivenheder set før. I 1800-tallet skete en voldsom globalisering, der også blev kendetegnet af blandet andet global økonomisk vækst og masseimmigration.

Den bratte afslutning af 1800-tallets globalisering forbindes ofte med udbruddet af Første Verdenskrig i 1914, og det sætter en tyk streg under, at globaliseringens evne til at gøre verden tættere forbundet ikke nødvendigvis gør verden fredeligere.

Foredraget belyser, hvordan globaliseringen kan forstås i fortid og nutid. Det diskuteres, om globaliseringen i 1800-tallet vitterlig har fællestræk med vores samtid, og om vi i dag står over for en lige så brat afslutning på globaliseringen, som datiden til alles overraskelse gjorde i 1914.

Sådan deltager du i det online foredrag:

Foredraget foregår via programmet Zoom, som er nemt at bruge enten via din internet browser eller du kan vælge at downloade det her: Se hvordan du downloader Zoom. 

Når du tilmelder dig foredraget, vil du modtage en meddelelse om, hvordan du tilgår arrangementet online.