Skip to content

Moderne klassikere

Moderne klassikere

Hver anden mandag, ulige uger, Kl. 10-12.15 

Sammen går vi i dybden med klassiske såvel som moderne romaner, noveller og digte.
I fællesskab og med aktiv deltagelse fra kursisterne undersøger vi, hvordan værkerne arbejder med sprog, psykologi og billeder, hvordan form og indhold spiller sammen, og hvad værkerne kan fortælle om mennesket, historien og vores samtid.

På holdet får du mulighed for at dykke ned i bøgernes verden og vende og dreje, det du læser, sammen med andre læseheste.
Vi skal blive klogere på os selv og hinanden og se på verden gennem litteraturens fascinerende linse.

Bog du skal læse til første mødegang er skrevet af Eva Tind: Kvinden der samlede verden.

Bogliste:

27. september
Eva Tind: Kvinden der samlede verden, 2021, Gyldendal
Forlaget skriver: "Kvinden der samlede verden" er Eva Tinds biografiske roman om zoologen Marie Hammer, der trodsede normer og formaninger i midten af 1900-tallet og begav sig ud på en jordomrejse med et formål: at bevise at jordens kontinenter engang har været samlet

11. oktober
Helene Johanne Christensen: Sammenfald, 2021, Forlaget Gladiator
Forlaget skriver: Sammenfald er en digtsamling i fem dele, der med en stærk og egensindig poetisk stemme undersøger og udfolder erkendelsen af, at man som menneske, biologi, bevidsthed og i dette tilfælde kvinde ikke er lukket og selvberoende, men derimod i konstant berøring og udveksling med den verden, man er en del af.

25. oktober
Susanne Christensen: Leonoras rejse, Vandkunsten, opr. 2019, 2020
Forlaget skriver: I Leonoras rejse foretager Susanne Christensen en rejse til New York, Mexico og Californien på jagt efter den surrealistiske maler og forfatter Leonora Carringtons liv og værk. Leonoras rejse er en fascinerende og inderlig bog om surrealismens kraft, feminisme, kunst, sci-fi, mystik, økologi og vanvid.

8. november
Annie Ernaux: Årene, Gads Forlag, opr. 2008, 2021
Forlaget skriver: "Årene" er Annie Ernauxs gribende fortælling om sit liv i Frankrig og en litterær udforskning af tiden som begreb.
I "Årene" skildrer Annie Ernaux sin opvækst som pige i den franske arbejderklasse. Hun bliver senere lærer, og flytter til forstaden med sin mand og sine børn. Men ægteskabet holder ikke, og Annie Ernaux forelsker sig i en ung mand efter skilsmissen. Undervejs nedskriver Annie Ernaux indlevende sine tanker og følelser, mens Frankrig og verden gennemlever efterkrigstiden, studenteroprøret i 1968, globaliseringens indtog og forbrugskulturens rasen.

22. november
Laia Jufresa: Umami, Forlaget Skjødt, opr. 2015, 2020
Forlaget skriver: Dybt inde i Mexico City ligger Klokkehusene, der er opkaldt efter de frem grundsmage. Ana på tolv år bor i Salt med sine forældre og to søskende. Hun læser Agatha Christie-romaner for at glemme Luz, der er druknet. I huset Bitter bor Marina, en ung designstuderende, som har det med at opfinde farver: grist (lidt grå, lidt trist), skrød (den lyse rosa under en sårskorpe, man river af). Pina bor alene med sin far i Sur. Hendes mor er rejst og har kun efterladt sig et brev. I Umami, bag klokken, bor antropologen og enkemanden Alfonso. Efter sin kones død har han taget orlov fra universitetet for at drikke tequila og passe ”pigerne”, hvoraf kun den ene trækker vejret.

6. december (juleafslutning)
Film og kage

3. januar
Audre Lorde: Der er ingen ærlige digte om døde kvinder, udvalg af digte fra 1973-93, 102 sider, OVO Press 
Forlaget skriver: Audre Lorde beskrev sig selv som digter, mor, kriger, sort og lesbisk og er forfatter til ni digtsamlinger og fem prosaværker, herunder tre essaysamlinger. Hun blev født i 1934 i Harlem, New York, og døde i 1992 på øen Sankt Croix, der tidligere var en del af Dansk Vestindien. Lorde slog nationalt og internationalt igennem med sine kontroversielle digte om blandt andet kærlighed, begær, krig, undertrykkelse og vold mod kvinder. 

17. januar
Colson Whitehead: Drengene fra Nickel, roman, 2019, 268 sider, Politikens forlag
Forlaget skriver:  Elwood Curtis er ambitiøs. Han følger omhyggeligt sin skole, og kæmper i Dr. Martin Luther Kings ånd fredeligt for de sorte amerikaneres rettigheder. Men i 1960’ernes skarpt raceadskilte Sydstater skal der ikke mange fejltrin til før, en ung sort mand uretfærdig fældes af loven. Elwoods drømme om college smuldrer fra hinanden, og han bliver sendt på opdragelsesanstalten Nickel Academy. Her venter et sandt rædselsregime. Elwoods nye ven, Turner, mener Elwood er for idealistisk i sin kamp, og mener de må sætte hårdt mod hårdt for at overleve. Deres forskellige tilgange ramler sammen med skæbnesvangre konsekvenser.

31. januar
Maja Lee Langvad: Hun er vred, 251 sider, 2014, Forlaget Gladiator
Forlaget skriver: Hun er vred - Et vidnesbyrd om transnational adoption fortæller en kritisk historie om transnational adoption. Med udgangspunkt i forfatterens egne smertefulde erfaringer tegnes et portræt af en adopteret og et adoptionskritisk miljø i Sydkorea. Refleksioner over en opvækst i Danmark blander sig med oplevelser fra en hverdag i Seoul og beretninger fra andre adopterede. Bogen kommer rundt om en lang række emner som slægtskab, race, køn og global ulighed. Vreden er omdrejningspunktet i bogen, der rummer mange lag af følelser og en befriende, underspillet humor.

14. februar
James Baldwin: Giovannis værelse, roman, 229 sider, opr. 1956, 2019, Gyldendal
Forlaget skriver:  Amerikaneren David driver rundt i Paris, da han en aften møder den italienske bartender Giovanni. David er netop blevet forlovet med den eventyrlystne Hella, men tiltrækningen til Giovanni er for stærk, og Hella er i Spanien. Snart flytter han ind på Giovannis værelse, men da Hella vender tilbage til Paris tre måneder senere, må han vælge mellem de to.

28. februar
Amalie Smith: Thread Ripper, hybrid, 224 sider, 2020, Gyldendal
THREAD RIPPER er en flersporet fortælling om vævning. Om at arbejde på et digitalvævet billedtæppe og samtidig væve i kærligheden og i livet. Om Ada Lovelace, der skrev noter om computerteknologi under den første industrielle revolution og pegede på forbindelsen mellem computeren og væven.

14. marts
Asta Olivia Nordenhof: Penge på lommen, roman, 170 sider, 2020, Basilisk
Forlaget skriver:  "Penge på lommen" er 1. bind i Asta Olivia Nordenhofs fortælling om Scandinavian Star, hvor de tragiske begivenheder danner udgangspunkt for romanens fiktive historie.
Udenfor Nyborg bor ægteparret Kurt og Maggie på en gård. Kurt tjener fint med penge på sit busselskab, og vil investere dele af overskuddet i noget større. Maggie funderer over kærlighedens væsen, og hvordan den kunne overtage alt hendes liv. Romanens fortæller er på vej mod Fyn. Undervejs får hun en slem overraskelse, der forerener hende med Kurt og Maggie.

28. marts
Ursula Scavenius: Dukkerne, fortællinger, 143 sider, 2020, Basilisk
Forlaget skriver:  I de fire fortællinger, der udgør Dukkerne, plages personerne af uforklarlige sygdomme, bylder, lammelser og frostskader. De befolker en traumatisk verden, hvor flugt, flygtninge og forsvar er blevet eksistensens grundvilkår - hvis man altså vover sig udendørs. En storesøster går i hi i en kælder. En anden søster fornægter sin lillebror. En tredje søster er måske mor til sin lillebror. Et fjerde søskendepar rejser mod Ungarn med deres afdøde mor i en kiste og har forskellige udgaver af deres mors historie. Der er i det hele taget ikke noget, der er sandt længere. Alt kan jo være propaganda i dag.

25. april
Stine Pilgaard: Meter i sekundet, roman, 262 sider, 2020, Gutkind
Da hendes kæreste får et job som underviser på en vestjysk højskole, rejser bogens fortæller fra storbyens upersonlige travlhed og direkte i favnen på en bunke overglade økolærere og nysgerrige naboer, der alle brænder af passion for fællessang og lokalsamfundet.
Stine Pilgaards roman "Meter i sekundet" er en skøn, vittig og humoristisk fortælling om en ung bramfri kvinde, der teoretisk set er parat til at kaste sig ud i fællesskabet, men i praksis kommer til at skrive anti-højskolesange sammen med en af de andre højskolelæreres påhæng.