Skip to content
Foredrag om dyrevelfærd og dyrerettigheder

Foredrag om dyrevelfærd og dyrerettigheder

Foredrag om dyrevelfærd og dyrerettigheder

Hvad stod menuen på juleaften, nytårsaften, eller i går?

Gris og Gås eller Grød og Grøntsager

Når en samtale kommer til at dreje sig om dyrevelfærd og dyrerettigheder, vil det næsten altid være som at stikke hånden ind i en hvepserede.

Tænk fx på debatterne om minksagen, landbrugsindustriens kødproduktion, fiskeindustrien eller Nationalpark Mols Bjerge. Forskellige holdninger og interesser står ofte så uforsonligt over for hinanden at en fornuftig diskussion bliver vanskelig, ja ovenikøbet kan udarte til rene følelsesladede skænderier. Og anledning til den slags konfrontationer er der jo mange af for tiden: næsten dagligt bombarderes vi med billeder af dyr der bliver slået ihjel, lemlæstet og mishandlet af os mennesker, enten for vores fornøjelses skyld, eller for at ”brødføde” os. Hvordan kan vi forsvare det? Ja, kan det overhovedet forsvares? Et væsentligt moralsk problem ligger i spørgsmålet om dyr har naturlige rettigheder som ikke må krænkes. Har alle dyr fx en medfødt ret til at leve et godt og fuldt liv og skal vi alle derfor være veganere, eller kan vi fortsætte vores traditionelle måde at leve på? Er det overhovedet muligt at komme til en fornuftig og fælles forståelse trods modstridende interesser?

Med udgangspunkt i en række moderne moralfilosoffers opfattelse af hvordan vi som mennesker bør forholde os til naturen, ikke mindst dyrene, vil Bent Rensch i sit foredrag se kritisk på nogle af de etiske, politiske og juridiske synspunkter der - næsten altid uudtalt - ligger til grund for diskussionerne. 

Folkeuniversitetet logo FOF Djursland

Foredraget udbydes i samarbejde med Folkeuniversitet

Se flere foredrag HER