Skip to content
Foredrag om Vikingerne på Vestegnen | FOF Københavns Omegn

Vikingerne på Vestegnen

Vikingerne på Vestegnen

Godt 2 km. fra Kroppedal Museum ligger Snubbekorsgravpladsen. Det er den største civile gravplads på Sjælland, og rummede i alt 120 grave. Gravpladsen var i brug i en periode på hundrede 100 år fra ca. år 750 til år 850 dvs. fra den tidligste del af vikingetiden. Arkæologerne fandt ingen overdådige fyrstegrave fyldt med gravgaver. Her lå helt almindelige bønder begravet. Snubbekors gravpladsen afspejler således meget godt den befolkning, som levede på Vestegnen for godt 1200 år siden.

I 2019 åbnede Kroppedal Museum udstillingen ”Hver dag er en kamp” som fortæller en gribende historie om dagligdagen for nogen af de folk, der senere blev begravet på Snubbekorsgravpladsen. Med afsæt i udstillingen fortæller museumschef Mads Thernøe om vikingerne på Vestegnen. Hvad fortæller arkæologien og de skriftlige kilder os om magt, familiestrukturer, dagligt arbejde og udkig til verdenen. 

Til foredraget byder museet på vin/vand og lidt snacks. 

Efter foredraget er der rundvisning i udstillingen, hvor Mads Thernøe fortæller om de overvejelser, som der ligger til grund for de valg til er truffet i udstillingens arbejdet.