Skip to content
Amerikansk kunst og arkitektur | FOF Københavns Omegn

Amerikansk kunst og arkitektur 1950-erne. Det internationale gennembrud

Amerikansk kunst og arkitektur 1950-erne. Det internationale gennembrud

I det femte semester i sagaen om amerikansk kunsthistorie gennemgår efterkrigstidens kunstneriske respons på den kolde krig og kommunistforskrækkelsen i 1950-ernes Amerika. En ny generation af abstrakte malere påvirkes af europæiske kunstnere og designere, der flygter fra verdenskrigens ragnarok til USA. De skaber grundlaget for det moderne abstrakte og ekspressionistiske gennembrud, der efterfølgende vokser frem overalt i den vestlige verden. Kurset kan følges af alle med interesse for amerikansk kunst og kultur og politisk historie. Hvis muligt fremover fortsætter kurset op til 1990erne.

USA bliver under Anden Verdenskrig hjemsted for en række europæiske kunstnere, arkitekter og designere på flugt. Dette afstedkommer en kunstnerisk opblomstring af en ellers henslumrende, nationalistisk amerikansk malerkunst. 

På baggrund af 1950-ernes koldkrigsstemning udvikler en række spirituelle malere som Mark Rothko, Morris Louis Bernstein og Barnett Newman det non-figurative, fladebetonede maleri, Color Field maleriet, der bl.a. er inspireret af Piet Mondrians nonfigurative kompositioner i De Stiel-bevægelsen. Samtidigt synes europæisk surrealisme at være inspirationskilden til det samtidige, eksplosive abstrakt ekspressionistiske maleri af Willem de Kooning og Arshile Gorky samt Jackson Pollock. Den amerikanske kunstscene stiger til tops og sætter fremover den internationale dagsorden. 

I kunstskolen Black Mountain College, North Carolina, udvikles et eksperimenterende kunstsyn med inspiration fra den hedengangne Bauhaus-skole i Tyskland. Her udvikler kunstnere som Robert Rauschenberg og Jasper Johns tidligt nye maleriske genrer som f.eks. combine painting. Omkring 1961 ændres kunstverdenen i New York drastisk, da popkunsten bryder frem med værker af Andy Warhol og Roy Lichtenstein. Også Robert Indiana og James Rosenqvist samt billedhuggerne Claes Oldenburg, George Segal og Edward Kienholz bliver banebrydende popkunstnere. 

1960'ernes kunst afviser krigsangst og eksistentiel skepsis og hylder i stedet forbrugersamfundets overflod, mobiliteten og friheden, rock´ n´roll musikken og Hollywoodstjernernes status.