Skip to content
Hyggeklubben Glostrup | FOF Københavns Omegn

Hyggeklubben udenbys deltagere (sæson 2022/2023)

Hyggeklubben udenbys deltagere (sæson 2022/2023)

10/10 Hvad har regnormen og giraffen tilfælles?

Naturen er mangfoldig, og hver eneste art, stor eller lille, har en fantastisk historie at fortælle. Jo mere, man dykker ned i dyrenes verden, desto mere forundret bliver man over, hvor kreativ, naturen har været siden det første liv på kloden startede for 3,6 milliarder år siden. Alt sammen med henblik på at kunne klare de samme udfordringer, nemlig at finde føde, finde læ for vind og vejr, finde mager, undgå at blive spist osv. Men løsningerne er forskellige, og det er dem, der har ført til de mange spændende livsformer, vi kan se i dag. Bengt Holst tager os i dette foredrag med på en tur gennem dyrenes verden med udgangspunkt i hans egen fascination af de mange livsformer, der omgiver os. Som naturens stemme fortæller han nogle af de fængslende historier, hver enkelt art ville kunne fortælle, hvis de kunne tale.

Bengt Holst, cand.scient. i biologi


24/10 Hvad blev der af kommunismen efter Sovjetunionens fald? 

Hvad er der tilbage af Marx og Lenin i nutiden? I Danmark brød Socialistisk Folkeparti i 1959 ud af Danmarks Kommunistiske Parti, og siden forvandlede folkesocialisterne sig til først et EF-kritisk, men siden et pro-europæisk parti. Kommunismens oprindelsesland Rusland er forvandlet til en nationalkonservativ leverandør af fossil energi til den gamle modstander fra den kolde krig, Vesteuropa. Foredraget gennemgår den kommunistiske ideologis grundlag og dens praktiske aflæggere i Danmark, Europa, Rusland og Kina.

Flemming Ytzen, journalist

7/11 Et liv med guitaren

De fleste ældre danskere kender Erik Axel Wessbergs poetiske guitarklang (som anmelderne har kaldt den), men uden at vide det. Han var husguitarist i Tv’s børneprogrammer i slutningen af 1960erne og starten af 70erne, og stod bl.a. bag musikken til den første TV-julekalender, Decembervej i 1967. Sonja, der samme år tog de danske TV-seere med storm, blev ledsaget af hans guitar, når hun spadserede op ad Saxogade med sin lillebror i klapvogn og lillesøster ved hånden, og når Hanne Willumsen og Kjeld Nørgaard brød ud i sang i Legestue, var det ham, der spillede til (siddende lige udenfor kameraets synsfelt). Mange teaterforestillinger har han også medvirket i, men i orkestergraven eller på den beskedne plads bagest på scenen er man ikke mere synlig end i TV-programmet. Synlig bliver han til gengæld den … , hvor har kommer til … Hans kommer med et program bestående af kendte danske sange og revyviser, melodier fra film, originale guitarstykker m.m. - og anekdoter fra et liv i selskab med guitaren.

Erik Axel Wessberg, Musiker

21/11 Stately Homes og Country Houses

Stately Homes og Country Houses er nærmest institutionaliserede begreber i England. Landet har en fantastisk kulturarv i form af historiske land- og herresæder, som det er yderst interessant at besøge.

England har været mere forskånet for altødelæggende krige og andre katastrofer end andre europæiske lande. Derfor ligger der rundt omkring i det smukke engelske landskab det ene storslåede herresæde efter det andet.

Foredraget bevæger sig rundt i landet og præsenterer en række Stately Homes, fortæller om stedernes historie, samlinger og ejerforhold. Du oplever en verden af i går, men som er fuldt levedygtig i dag.

Derudover er det en præsentation af de uovertrufne herlighedsværdier og kulturmiljøer, som næsten kun England kan præsentere på global skala.

Steffen Løvkjær, Cand. mag. og stifter af Historic Talks  

5/12 Lucia og julebanko

16/1 På sporet af Vitus Bering

Fra april til medio september 2016 gennemførte John Andersen en motorcykelrejse fra Sct. Petersborg til Stillehavet, hvor målet og opgaven var at beskrive den historiske rejse som Vitus Bering fra Horsens foretog fra 1725 - 1743. Det var zar Peter den Store som ville have undersøgt om Sibirien var forbundet med Nordamerika eller om der var et stræde imellem. Samtidig ønskede han at få kortlagt de store ubeboede egne, for dermed at kunne udvide Ruslands territorium. Det var en spændende og i perioder en farefuld rejse, som Bering var udsat for. John Andersen skrev efter hjemkomsten bogen ”En Motorcykeltur Gennem Rusland til Stillehavet.” som udkom på Gyldendal i 2017 om sin rejse med de mange oplevelser fra et enormt land med meget venlige og hjælpsomme mennesker. Men bogen handler også om den store betydning som Vitus Bering havde på Ruslands historie.

John Andersen, Arkitekt, polarforsker og forfatter

30/1 Arktiske fortællinger

Arktiske fortællinger (Norden) Tag med på en rejse tilbage i tiden til de store opdagelsesrejsende og polarforskere, der har skrevet sig ind i historien ved deres ufattelige bedrifter på isen. Vi starter med Erik den Røde og nordboernes møde med Grønland. Vi hører om præstens Hans Egede og de udfordringer, der ventede den danske koloni. Vi skal gennem is, sne og kulde og møder undervejs eventyrlige mandfolk som Knud Rasmussen og Peter Freuchen der drog på ekspeditioner, der var ekstremt farefulde og krævede stort vovemod.

Pia Lund Poulsen, Cand. scient. anth.

13/2 Stendysser og jættestuer

Stendysser og jættestuer er en markant del af det danske kulturlandskab. Det er vor ældste stenarkitektur; bygget ca. 1000 år før pyramiderne. Oprindeligt blev der bygget ca. 27.000 megalitgrave eller ca. én om dagen i sommerhalvåret. Men hvordan blev de bygget?

Klaus Ebbesen, Arkæolog, foredragsholder og samfundsdebattør

27/2 Dommedag nu?!

Hvornår går Jorden under og hvordan? Disse spørgsmål har de fleste religioner et bud på, men hvad siger videnskaben? I dette foredrag hører vi om såvel oplagte som mere spekulative trusler mod vores eksistens: sammenstød med asteroider, Solens død og gammaglimt. Også hele universets skæbne diskuteres – vil det eksistere for evigt eller vil det en dag gå under?

Michael Linden-Vørnle, Cand.scient. og ph.d. i astrofysik, forfatter

13/3 Det nye Kina

Foredraget giver et skarpt billede af det kinesiske samfund indefra. Fra politik, højteknologi, snyd, sociale kiksere til rigdom, magt, stolthed og råhed - og fortæller samtidig om de hastige ændringer i kinesernes hverdag, sociale forhold og arbejdsliv.

Jan Larsen, Journalist, Foredragsholder og Kina kommentator  

Der tages forbehold for ændringer! 

Herudover skal der hver gang betales kr. 40,- til kaffe, foredrag og kage – dog kr. 50,- for jule- og sæsonafslutning (gældende for alle deltagere)