Skip to content
Mandagscafeen 2023 | FOF Københavns Omegn

Mandagscafé

Mandagscafé

13/3 Humor, gnister og meningsfuld antændelse – for seniorstyrken              

Livgivende foredrag om livet fra 60 til 100
Gnister kan både høres, ses, duftes og mærkes – ja, der er både sanselig og intellektuel smittefare! Latter smitter også - og er sundt hele vejen rundt. En god latter kan udrette mirakler, og humor er det korte karneval i hverdagen, der styrker livskvalitet og livsglæde.     
Spring over hvor gærdet er fleksibelt, og få en alvorlig indføring i humor, som præsenteres gennem humorfaglighed, højtflyvende tanker og lavpraktiske eksempler.
Få redskaber til selv at bruge og forbruge humoren endnu mere og til at satse på en optimistisk tilgang til livet. Aldersforskningen viser, at livet omkring 70-års alderen er et lykkeligt højdepunkt. Hør hvorfor og hør hvordan du som styrmand i dit eget liv aktivt kan styrke livsindhold, livsglæde og meningsfuldhed. Forbered dig på konkrete, inspirerende eksempler! 
Alt sammen krydres med vitser, kloge ord fra de store humorister og skæve sandheder – på en seriøs bund af faglighed og opløftende undersøgelser.
Højt at flyve, og bliv deroppe! Vil du med? 

Per Ryt-Hansen, tidligere lektor 

27/3 Skal så lidt til, om socialt arbejde i Indien

Foredraget handler om Camillas arbejde i Indien og Sri Lanka med to projekter for børn på samfundets bund. Det ene projekt omhandler skolen East Coast Nursary and Primary School I den lille by Tranquebar i staten Tamil Nadu i Sydindien. Skolens 90 elever er kasteløse piger og drenge i alderen 4-10 år, og skolen lever alene af donationer. Selvom Indien officielt lever alene af donationer. Selvom Indien officielt har afskaffet kastesystemet, eksisterer det fortsat i fattige samfund på landet. I Sri Lanka arbejder Camilla med organisationen Methana Foundation, der uddanner handicappede børn, og dette arbejde inddrages i foredraget. Under foredraget vises spændende billeder. 

Camilla Kornerup, cand. mag i spansk og religion

17/4 Et liv i videnskabens tjeneste

I foredraget oprulles historien om den danske Inge Lehmann (1888 – 1993) som er internationalt anerkendt som seismologiens ’Grand Old Lady’ og stod bag flere vigtige opdagelser om jorden. I 1936 påviste hun således ud fra målinger af jordskælv, at jorden havde en indre kerne. Hun begyndte sin videnskabelige karriere på et tidspunkt, hvor kvindelige forskere var et særsyn. 

Men historien om Inge Lehmann er langt større og i sit foredrag fortæller Lif Jacobsen hvordan den ikoniske forsker var med til at forvandle jordskælvsforskning fra at være en lille, isoleret disciplin til et stort forskningsfelt med mange politiske interesser. Vendepunktet kom under den Kolde Krig, da det blev opdaget, at atomprøvesprængninger kunne detekteres via seismiske målinger. På den vestlige side af jerntæppet var det især USA, der investerede store summer i seismisk forskning og gjorde seismiske detektionsmetoder til grundstenen i atomprøvestop-forhandlingerne med Sovjetunionen. Inge Lehman blev derfor tidligt hentet til USA for at fortsætte sin banebrydende forskning, en forskning som hun i øvrigt fortsatte med indtil 90-års alderen. 

Inge Lehmanns liv illustrer de store karrieremæssige udfordringer, som tidlige kvindelige forskere mødte, men også hvordan stormagterne brugte videnskabens mænd og kvinder i deres kamp om magten. 

Lif Lund Jacobsen, historiker, forsker og tidligere arkivar i Rigsarkivet. 


1/5 Universet i fokus

Med store teleskoper på Jorden og satellitter og sonder i rummet forsøger vi at fravriste universet dets hemmeligheder: Er der liv i rummet? Hvordan blev universet født? I foredraget fortæller Michael Linden-Vørnle om de seneste resultater fra astronomien og rumforskningen. Det handler om jagten på planeter omkring andre stjerner end Solen, undersøgelser af universets fødsel - det såkaldte Big Bang – og vores udforskning af Solsystemets planeter, måner og asteroider med robotter og sonder.

Michael Linden-Vørnle, astrofysiker ved DTU Space
-
Værtinde: May Nielsen