Skip to content
Opera foredragsrække | FOF Københavns Omegn

Med Henrik Engelbrecht i operaen - forår 2023

Med Henrik Engelbrecht i operaen - forår 2023

1/2 Åh, jeg døøør! – tragiske skæbner i dansk operas historie

En sopran, som begår selvmord efter en total fejlcasting. En italiensk kapelmester, som bliver chef for Det Kongelige Teater, men går fallit samtidig med henrettelsen af Struensee. En jødisk baryton, som flygter til Sverige under besættelsen ved at springe overbord fra Bornholmerfærgen – men som dør af blindtarmsbetændelse som kun 30-årig. Operaeksperten og musikformidleren Henrik Engelbrecht fortæller medrivende og levende om disse og andre skæbner på og udenfor scenen i den danske operahistorie gennem mere end 300 år.

1/3 Opera i Danmark – fra drukorgie til operahus

I 1634 inviterer Christian 4. til danmarkshistoriens dyreste fest – 18 dage med druk og underholdning, bl.a. de første forsøg med opera i landet. Tag med operaeksperten og musikformidleren Henrik Engelbrecht på en forrygende tur gennem den danske operahistorie fra begyndelsen og frem til åbningen af Operaen i 2005 – og mød både sangere, teaterchefer, konger, kapelmestre, komponister, instruktører, ildsjæle og smagsdommere. Vi ser operasangere få fængselsstraf for pjæk og er vidner til slagsmål både på scenen og blandt publikum – og hører eksempler på operasangere på optagelser helt tilbage fra 1890’erne til i dag.

12/4 Opera på Holbergs tid

Frederik 5.s engelske dronning Louise er vild med opera, og hun er selv elev af selveste Händel. Hun sørger for, at københavnerne kan opleve italiensk opera i midten i 1700-tallet – selv om de fleste synes, at den slags udenlandsk underholdning er topmålet af snobberi. Én af dem er komedieforfatteren Ludvig Holberg – og han lægger ikke fingrene imellem. Tag med operaeksperten og musikformidleren Henrik Engelbrecht på en forrygende tur tilbage til København på Holbergs tid – og mød de italienske sangere, kapelmestre og komponister, som vender op og ned på danskernes forhold til opera.