Skip to content
Vibeke Lindhardt | FOF Københavns Omegn

Mød tekstilkunstner Vibeke Lindhardt

Mød tekstilkunstner Vibeke Lindhardt

Vibeke Lindhardt er tekstilkunstner, som gennem mange år har vævet kirketekstiler. Hun er cand.pæd. didaktik/materiel kultur og bl.a. forfatter til bogen: Se min kåbe – de danske bispekåber som pragt, dragt og magt (Bibelselskabets Forlag 2013)     

14/9 H.M. Dronningens kirketekstiler - mange hænders værk.
”Jeg hadede håndarbejde som barn. Det var det værste jeg vidste” Dronningen talte fra hjertet da jeg mødte hende i biblioteket på Amalienborg, og hun løftede sløret for det vendepunkt, der startede hendes kreative arbejde med tekstiler. I foredraget fortæller jeg om de mange kirketekstiler Dronningen har designet og selv delvist udført til en lang række kirker i Danmark, Grønland og Tyskland og om symboler, teknikker, materialer og overvejelserne bag. I bogen: Dronningens kirketekstiler – mange hændes værk, som jeg har skrevet sammen med mag.art. i forhistorisk arkæologi Anne Hedeager Krag og som udkommer efterår 2021, fortæller vi om samtlige Dronningens kirketekstiler, som vi har set og fået fotograferet rundt om i de kirker de er skabt til. Foredraget som er krydret med flotte billeder og gode historier, vil begynde med historien om mit eget samarbejde med Dronningen omkring vævningen af to messehagler og et antependium til Haderslev Domkirke.     

28/9 Mød kunstneren i kirken
Foredraget vil foregå i Østervangkirken i Glostrup, hvor jeg gennem en årrække har designet og vævet kirkens fire messehagler og fire billeder til prædikestolen. Jeg vil fortælle om processen fra de første møder med menighedsrådet til arbejdet med skitser og selve arbejdet med vævningen af messehagler og billeder. Hvordan man ser på og vælger farver og billeder i kirkerummet, og selve arbejdet med at transformere en skitse til tekstil. I får de fire billeder og messehaglerne at se, ligesom I får lov at se og røre de mange vævede prøver og materialer, der er brugt. Jeg vil også fortælle om det gode samarbejde med menighedsrådet, om kirkeårets farver og om de symboler der knytter sig til farverne.     

12/10 De danske bispekåber som pragt, dragt og magt
Hvornår bruges overhovedet en bispekåbe? Hvorfor er bispekåber så kostbare? Hvornår blev den biskoppens værdighedstegn? Er kåben en liturgisk dragt og skal den se ud på en bestemt måde? Er messeklæderne alba, præstekjole, pibekrave, messehageler og bispekåber overflødig pynt, eller skal vi betragte dem som kulturbærere? Disse er nogle af de spørgsmål, der kan stilles om bispekåberne og brugen af dem. I flere hundrede år var kåberne ens udseende dragter, der blev bestilt og betalt af konger, men i 1980 skabte kunstneren Bodil Kaalund en ny bispekåbe til Grønland, og med denne skete der et brud på en lang tradition. I løbet af 26 år blev alle kåberne udskiftet til unika kåber med lokal forankring udført af en række dygtige billedkunstnere og kunsthåndværkere. I vil blive taget med på en billedrejse til alle kongerigets stifter.