Skip to content
Beethoven Kulturhøjskolen | FOF Københavns Omegn

Kulturhøjskolen

Kulturhøjskolen

12/1 Med H.C. Andersen i operaen

H.C. Andersen går i operaen over det meste af Europa. Han oplever 1800–tallets megastjerner som Maria Malibran, Giulia Grisi og Jenny Lind, de splinternye operaer af Verdi og Wagner, og han skriver hjem om den vilde oplevelse af at sidde i de enorme operahuse i Napoli, Wien og Paris. Tag med H.C. Andersen i operaen. Vær med helt fra begyndelsen, da han selv som teenager drømmer om en stor sangerkarriere og synger i koret på Det Kongelige Teater – og oplev ham få kastet mange af de operatekster, han forsøger sig med, da han bliver fyret som sanger, direkte i hovedet igen af Det Kongelige Teaters direktion. Operaeksperten Henrik Engelbrecht er guide på en levende og underholdende tur tilbage til Danmarks og Europas operaverden af i går ved hjælp af Andersens egne dagbøger, rejsebreve og operatekster.

Henrik Engelbrecht 19/1

Brumleby - og Kartoffelrækkerne

"Brumleby" på Østerbro er en lille by af rækkehuse, som blev opført for Lægeforeningen. Koleraåret 1853, ramte København hårdt og lægeforeningens fremsynede læger ønskede, at bygge sunde boliger til arbejderne. Et par år efter blev Arbejdernes Byggeforening stiftet (1860), og den opførte en lang række bebyggelser, hvoraf de mest kendte er "Kartoffelrækkerne" ved Øster Farimagsgade.  I foredraget fortæller jeg i ord og billeder om de forskellige byggerier og deres historie fra midt i 1800-tallet og frem til i dag. 

Anne Cornelius 26/1

Kontrasternes Israel

Israel et kontrastfyldt land. Det er fuldt af indre modsætninger, som på den ene side skaber en helt særlig dynamik, men som også fører til problemer. Forfatter og journalist Hans Henrik Fafner bor fast i Israel og har skrevet en bog om netop denne side af landet, og i foredraget vil han tage os med rundt i nogle af kontrasterne, som er religiøse, etniske, politiske og meget mere. Hans grundtanke er, at når mennesker har en tendens til at gå til ekstremer, når de skaber noget nyt - som kan være et land. Den oprindelige ide med Israel var at skabe en normalitet for det jødiske folk, men den har aldrig rigtig indfundet sig. I foredraget vil Fafner fortælle om udviklingen og give en lidt dybere forståelse for hvordan Israel er kommet til at se ud som det gør.

Hans Henrik Fafner 2/2

Danmark, min far og mig  

Foredraget tager udgangspunkt i min bog khader.dk, hvor jeg fortæller om, hvordan jeg kom til Danmark, hvordan jeg voksede op mellem to kulturer, om det danske samfunds udvikling som et flerkulturelt samfund, om indvandrernes syn på Danmark og danskerne samt om en debat domineret af halalhippier. Hvorfor Danmark er et dejligt land og om min forvandling fra at være demokratisk analfabet til at være fanatisk demokrat – og til at blive folketingsmedlem med en drøm om at få et større politisk medansvar for mit land

Naser Khader 9/2

Caroline Jönsson

Foredraget tager udgangspunkt i min bog: Caroline Jönsson – en familie- og egnshistorie fra Vridsløselille, Vallensbæk og Glostrup 1800 – 1965. Anne Holm Christensen 16/2 Byen på vrangen Vi skal høre og se på alt det, du kender, lige fra Københavns Byret til blandt andet Vor Frue Kirke og Rundetårn m.m. Det vil sige alt det, som du tror, at du kender, for der er mange flere historier, end dem som normalt fortælles, og vi har gravet dem frem fra historiens gemmer af ældre og nyere dato. 

Torben Frandsen 2/3

Ondskab i det konkrete

Vi skal igennem 5 udvalgte drabssager: Dagmar Overby, Politimorderen, Peter Lundin, Malene sagen og æresdrabet på Gazahala Khan. 

Ole C. Larsen 9/3

Strandvejen set fra oven

Strandvejen nord for København er den bedst kendte vej i Danmark. Det skyldes naturligvis vejens ry for at huse mange af landets rigeste borgere gennem årene, men også for den smukke natur langs Øresund. Vi tager en tur op ad Strandvejen fra København til Helsingør og besøger byer, interessante seværdigheder, historiske lokaliteter og nogle af de imposante bygninger langs Øresundskysten med Claus Hagen Petersen,  der har skrevet bogen "Strandvejen set fra oven".

Claus Hagen Pedersen 16/3

Beethoven Ludwig van Beethoven – en af vores mest kendte og elskede komponister.

I dette foredrag møder vi den legendariske komponist og lærer ham at kende både gennem hans egne breve og ikke mindst gennem den fantastiske musik han skabte. Kom på en tidsrejse 250 år tilbage i tiden og oplev et fascinerende menneske i et Europa midt i en brydningstid. 

Maria Redke 23/3

Hospitalsklovnen Ludo

Hospitalsklovnen Ludo kommer og åbner ører og hjerter, hvorefter foredraget tager form som en fortælling om uddannelsen og arbejdet som hospitalsklovn. Historier fra mødet med syge børn og deres familier og samarbejdet med personalet på hospitalerne. Mette Brich blev Hospitalsklovn på den første uddannelse i Danmark i 2004. Siden da har hun arbejdet professionelt som hospitalsklovnen "Ludo" hver uge på Herlev, Roskilde Sygehus og Rigshospitalet, og siden åbningen i nov. 2015 på Danmarks første børne-hospice, Lukashuset. Hun har mødt mere end 20.000 børn og fået stor erfaring med børns evne til selv at mestre, hvad de nødvendigvis skal. Med empati, nærvær, spontanitet og improvisation skaber klovnen spontane rum, hvori der er plads til undren, leg og til at blive set, hørt og rørt...

Mette Brich 6/4

Fra partipresse til public service og fake news

Danskernes forbrug af nyheder og debat, har på få år skiftet karakter. De gammeldags papiraviser fortsætter med at skrumpe, mens udenlandske giganter, som Google og Facebook, løber med annonceindtægterne. DR skulle redde det, der kaldes public service, men er blevet offer for politikernes luner og besparelser. Hvad bliver der tilbage af den danske oplysningstradition og debatkultur?

Flemming Ytzen

Værtinde: Inge-Lise Wie