Skip to content
Kulturhøjskolen 2022 | FOF Københavns Omegn

Kulturhøjskolen - efterår 2022

Kulturhøjskolen - efterår 2022

20/9 Genforeningen – den dramatiske fortælling om dengang, Danmark blev samlet
Få den dramatiske og medrivende fortælling om hvorfor og hvordan Genforeningen i 1920 fandt sted. Det er en fortælling om et intenst og kompliceret politisk spil, hvor udfaldet flere gange kunne have været anderledes. Det er en fortælling, der tager afsæt i de mange engagerede aktører, der helligede deres liv til en sag. Fortællingen tager os blandt andet til København, Berlin, Flensborg, Aabenraa, Paris og frontens skyttegrave.

Simon Kratholm Ankjærgaard - Journalist, forfatter, historiker 


27/9 Kina efter corona og Ukraine – stolthed eller fald
Foredraget går tæt på landets magtfulde leder, Xi Jinping - og giver et kvalificeret bud på, hvor det kan ende, efter han i år bliver udnævnt til både partileder og præsident på livstid. Det handler også om, hvorfor kineserne stadig kun vil have eet barn, når de nu gerne må få tre. Hvordan 90 millioner lejligheder kan stå tomme i Kina. 

Jan Larsen - Journalist og tidligere udlandsreporter på TV-Avisen


4/10 Poul Schlüter og hans tid. Hvordan Danmark forandrede sig 1982-93
Poul Schlüter forlod verden i 2021. Mange husker hans regerings triste exit med tamilsagen, men også, at Danmark forandrede sig gennemgribende i hans tid. Schlüter lagde grunden til nutidens velstandsniveau ved at forvandle det danske samfund fra at være gældsættende til at være opsparende. Halvvejs i perioden fortalte han aviserne, at det gik ’ufatteligt godt’.

Få år senere udtalte en Venstre-minister, at det var ’ufatteligt, at det gik godt’. Schlüter fik efter sin statsministertid en periode i Europaparlamentet, hvor han næppe overanstrengte sig, men fik tid til at skrive sine erindringer. Her berettede han om barndom, ungdom og sine erfaringer med ’den bedste halvdel af menneskeheden’, kvinderne. Foredraget, der er spækket med fotos og citater fra dengang, forklarer de store sammenhænge i Schlüters indenrigspolitik og landets økonomi, alt imens verden udenfor ændrede sig dramatisk. 

Flemming Ytzen - Journalist

11/10 Danmark og danskerne (Norden) 
Der har i de senere år været stor opmærksomhed på Danmark og Norden fra den store omverden. Vi er blevet eksotiske i de andres øjne. Hygge og højskole. Nytænkning og innovation. Hvad er det med os danskere? Er vi så lykkelige som vi har ry for at være? I foredraget vil jeg diskutere disse ord som kendetegner Danmark og vores selvopfattelse. Hvilken rolle spiller vores identitet og selvforståelse i mødet med det fremmede? Hvem er vi? Og Hvordan bliver vi oplevet udefra? Vi skal snakke om alt det, der gør os til et unikt folkefærd.

Pia Lund Poulsen - Cand.scient.anth.

25/10 Yukon ekspeditionen 2019
Mit foredrag om turen handler ikke blot om at komme fra A til B og oplevelserne undervejs. Det er også et foredrag om trangen til at komme væk, beslutningen, forberedelserne og tiden bagefter, samt et lille kig ind i fremtiden.

Kim Bo Larsen - Aspirerende eventyrer, foredragsholder og turleder


1/11 Shellhuset og den franske skole  
Den fulde historie om det skelsættende luftangreb på Gestapos danske hovedkvarter den 21. marts 1945 og den samtidige katastrofe ved fejlbombardementet af Frederiksberg og Den Franske Skole. En af besættelsestidens mest dramatiske hændelser. En militær succes, men samtidig en menneskelig tragedie, idet bombardementet af det tyske politihovedkvarter lykkedes til fulde, men med cirka 150 dræbte civile danskere som følge – deriblandt 86 skolebørn på den katolske skole på Frederiksberg. Men hvorfor skulle et så risikabelt luftangreb overhovedet gennemføres så sent i krigen, hvordan forløb aktionen og hvordan var efterspillet i tiden umiddelbart efter? De spørgsmål og mange mange flere besvares under foredraget, der på baggrund af min nye bog minutiøst udfolder den skæbnesvangre dag i 1945.

Christian Aagaard - Museumsinspektør og historiker


8/11 Den Guddommelige Komedie
Den Guddommelige Komedie er angiveligt verdenslitteraturens største værk. Hvad angår kommentarer, overgås Komedien kun af Biblen. På den ene side er temaet enkelt. Det handler om, hvordan den guddommelige kærlighed, formidlet af Beatrice, muliggør Dantes rejse gennem de tre dødsriger; Helvedet, Purgatoriet og Paradiset. På den anden side er værket komplekst.

I kraft af Dantes poetiske geni udgør teologi, filosofi, psykologi, historie, geografi, astronomi, mytologi, og politik en storslået symfoni. Ligesom Dante finder vej ved at tage den klassiske tradition (Vergil) i sin venstre hånd, og den kristne (Beatrice) i sin højre, har man brug for vejledning til at orientere sig i Komedien. Men ligesom Vergil slipper Dantes hånd på toppen af Purgatoriet, og Beatrice gør det samme ved vejs ende i Paradiset, står det enhver frit at tolke værket med egen optik. Den Guddommelige Komedies tidløse aktualitet skyldes, at den er et enestående spejl på den menneskelige virkelighed og de udfordringer, vi møder på livets vej. 

Matin Herbst, Forfatter, foredragsholder, rådgiver og rejseleder


15/11 Musikkens univers
Læn dig tilbage og nyd musikken. Her løber musikalske værker fra forskellige genrer og epoker friskt gennem tid og sted og komplementeres med værker fra kunsten og litteraturen. Gennem fortælling spinder foredragsholderen en gylden tråd gennem musikkens univers og deltagerne får mulighed for en spændende og fortryllende oplevelse.

Maria Redke - Foredragsholder og musikunderviser


22/11 Minder fra Barfredshøj
Vi hører bl.a. om Den Spanske Syge og Barfredshøjlejren. Særlig beskrives livet i 50'erne og 60'erne, hvor mekaniseringen i landbruget for alvor slog igennem. I de tidligere 50'ere var der brug for mere end et dusin heste til at klare markarbejdet, men med ét rullede traktorer, mejetærskere og andre maskiner ind på gården og overtog det hårde arbejde. Mekaniseringen betød store fremskridt for landbruget og gjorde driften mere effektiv, men overflødiggjorde samtidig hestene og det store folkehold.
Et billede af Danmark ude på landet, sådan som det så ud for ikke så længe siden.

Mie Bernhagen - Forfatter og foredragsholder


29/11 Henrettelsespladser i København
Dødsstraf var engang retspraksis og henrettelser var pædagogisk opdragende, underholdende og tegn på civilisation. I København har der været adskillige steder, man har henrettet forbrydere. I dette foredrag med billeder og kort, ser vi nærmere på hvor de steder var og hvilke typer henrettelser der er foregået disse steder. Vi skal høre om kvalificeret dødsstraf, vippegalgen, det mobile skafot og hvorfor en finger fra en hængt tyv kan være guld værd.

Morten Lander Andersen - Cand. mag. i historie og religion 


6/12 Wales – Kul og kultur i en flot natur                           
Wales er lidt modsætningernes land. Minedrift og hårde levevilkår er afløst af elektronikindustri, servicefag og turisme. Men før og nu forenes i en utrolig smuk – men også sine steder – vild natur.

Broen bygges også kulturelt, hvor massive middelalderborge ligger tættere her end andre steder, og hvor walisernes kærlighed til sang, musik og litteratur kan ses og høres rundt om i landet- ikke blot på de store Eistedfodd-festivaler - men også på mange pubber og lokale spillesteder. 

Vi kommer rundt om Wales’ mange ansigter, så foredraget henvender sig til alle og ikke blot til de, der har tænkt sig at lade den næste ferie gå til Wales. 

John Gylling - Cand.mag. i historie og engelsk