Skip to content
Souha Al-Mersal foredrag | FOF Københavns Omegn

Kvindernes Kampdag med forfatter og aktivist Souha Al-Mersal

Kvindernes Kampdag med forfatter og aktivist Souha Al-Mersal

Kom til et kig ind i fremtidens kvindekamp hos FOF Storkøbenhavn på kvindernes internationale kampdag, den 8. marts kl.19.00, hvor forfatter og journalist Souha Al-Mersal holder foredrag om de dilemmaer, der følger med den kvindekamp, som efterkommer-generationen af kvinder i minoritetsmiljøerne indtil nu har taget i stilhed. 

Hvordan den internaliserede skam og de dikterede æresnormer udgør en stor barriere for ligestillingskampen i minoritetsmiljøerne? 

Hvorfor mange minoritetskvinder kæmper en ensom og “usynlig” kvindekamp. Betydningen af at kampen mod racisme og minoritets-udskamning i medier og debat-foraer er en så vigtig del af den minoritetsetniske kvindekamp.

Souha taler filterløst om skam, opdragelse og social kontrol, som især minoritetskvinder oplever, og hvad det benspænd betyder for disse kvinders opgør, når de ikke rækker ud og får allierede med andre medsøstre i “efterkommer-generationen”. 

I sin debutbog “Min datter var gnisten - til kvindekamp mod udskamning og ulighed” som er udkommet hos forlaget Grønningen1, tager Souha afsæt i sit eget liv, kampe og rejsen fra skamfuld til i dag at være en aktiv stemme i den nye brune minoritets-feminisme. 

Souha fastholder, at kvinderne står alene midt i et historisk ligestillingsopgør - magen til den Rødstrømperne stod med i 70’erne - hvor de selv må tage ejerskab over deres egne narrativer anno 2023. 

Souha insisterer på at tale om den “dobbelte skam” og flerdimensionelle kvindekamp, hvor hun og andre nydanske og “brune rødstrømper” ikke kun kæmper mod undertrykkelse og patriarkalske normer, men også samtidig mod samfundets racisme og stigmatisering.