Skip to content
Det borgerlige, skæve og rigtig vilde Frederiksberg byvandring | FOF Københavns Omegn

Det borgerlige, skæve og det rigtig vilde Frederiksberg

Frederiksberg bliver ofte beskrevet som, ’en perle i en muslingeskal’, borgerlig og lidt kedelig. Vi inviterer dig til at opleve Frederiksberg, på en ’arkitektonisk storby safari’, hvor vi udfordrer dine fordomme og viser dig sider af Frederiksberg, du ikke vidste fandtes. 

Vi har allieret os med tidligere Stadsarkitekt i København, Jan Christiansen, der er vores arkitektoniske ’guide’ på denne ’storby safari’.

Frederiksbergs nyere historie er egentlig ganske underholdende, og sikkert medvirkende til nogle af myterne og fordommene. Siden Frederik 4. byggede sit sommerslot Frederiksberg Slot i 1699-1703, har området tiltrukket det bedre borgerskab. I 1857 var Frederiksberg blevet udskilt af Hvidovre Kommune som selvstændig kommune. Den store nabo Københavns Kommune ’lurede’ længe på, om ikke disse ca. 1600 tdr. land skulle indlemmes i den store kommune. Sådan gik det som bekendt ikke.

I stedet begyndte Frederiksberg, at få sin egen selvstændige profil som en velhaverkommune med gode solide ejendomme, villaer og grønne områder, hvilket ikke gjorde en fremtidig sammenlægning nemmere. I takt med denne udvikling forsvandt Frederiksbergs interesse for den store nabo. Den store udbygning af boligmassen i efterkrigstiden har medført, at Frederiksberg i dag er Danmarks mest folkerige kommune målt i indbyggere pr. kvadratkilometer – på trods af de mange grønne områder og villabebyggelser.

På vores tur skal vi se nærmere på en akse der skæres fra Flintholm til Frederiksberg Rådhusplads, og en tværgående akse, med knæk, fra Andedammen igennem Frederiksberg Have til Porcelænshaven og Diakonissestiftelsen. Du vil opleve traditionalisme og klassicisme samt ny og banebrydende arkitektur, og du ser nye og anderledes erhvervshuse, der naturligt blander sig med interessante boligbebyggelser.

Bemærk, at denne tur indeholder en kort tur med Metroen fra Flintholm Station (Metro) til Fasanvej Station (Metro). Udgift til Metrobillet (1 zone) er ikke inkluderet i billetprisen.

Mødested: Foran Flintholm Station (mod Grøndals Parkvej)

Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Lørdag 10.09.2022 11:00-13:00 Flintholm Station Jan Christiansen
Jan Christiansen | FOF Københavns Omegn
Foredragsholder

Jan Christiansen

Jan Christiansen har været stadsarkitekt i København i 00’erne. Et ’drømmejob’ som officiel "smagsdommer" i ordets mest positive betydning, med et mål, at gøre København smukkere. Jan var dybt engageret i DR’s nye koncertsal, Tietgenskollegiet og Skuespil- og Opera husene på havnefronten. Selvom det efterhånden er et par år siden Jan Christiansen var Stadsarkitekt i København, fortæller Jan med begejstring om udviklingen af København, fra en søvnig by i Nordeuropa med en beskidt industrihavn, til ’the most liveable city in the world’, hvor cykelkulturen har fået gode vilkår, hvor havnebade er skudt op for nogle år siden (hvem havde forestillet sig det?), og når talen falder på unge arkitekters kreative projekter, har jan flammer i øjnene af begejstring, over spændende nybyggerier og transformation af ældre bygninger, til helt nye anvendelsesmuligheder.