Skip to content
Guidet tur om Stormen på København i 1659 | FOF Københavns Omegn

Det glemte slag på Østre Vold – Stormen på København 1659

Det glemte slag på Østre Vold – Stormen på København 1659

På denne byvandring går vi i den svenske hærs fodspor i angrebet på Københavns østre vold. Stormen på København natten mellem den 10. og 11. februar 1659 bestod af flere angreb.

Hovedangrebet foregik ved Christiansborg og Christianshavn. Et skinangreb foregik lidt senere ved Nørreport og det sidste store angreb foregik ved Østerport. Dette angreb hører man ikke meget om i historiebøgerne, selvom det var meget dramatisk. En helt særlig kilde til slaget blev skrevet i 1663, men er først blevet udgivet i 2012. Bogen hedder “Leyers eller Beleyrings Dagverck” og  er skrevet af præsten Anders Mathiesen Hjørring, som var tilknyttet hospitalet Vartov, der i 1659 lå indenfor en skanse på det nuværende Triangelen på Østerbro. Det er denne øjenvidneberetning turen bl.a. bygger på. Den svenske hær havde base i Vartov skanse og om morgenen den 11. februar 1659 begyndte deres march mod Københavns Østerport. Hør historien lige dér, hvor den foregik.

Vi begynder i den gamle Vartov skanse, som lå på det nuværende Trianglen og følger vejen langs Sortedamssøen, gennem Holmens kirkegård og ender på selve kamppladsen i Østre anlæg. Tilfældigvis er den eneste bevarede bastion fra den gamle vold, det sted hvor slaget stod. Børn og raske sjæle kan løbe storm på voldanlægget. For de mindre mobile er der andre veje op til toppen af bastionen, hvor turen ender med den dramatiske slutning og hvilke konsekvenser slaget havde for Danmark.

Mødested: Farvergade 27, 1463 København