Skip to content
Byvanding og besøg i Moske på Nørrebro | FOF Københavns Omegn

Kultur og historie på kanten – Nørrebro og Nordvest

Kultur og historie på kanten – Nørrebro og Nordvest

På kanten mellem Nørrebro og Nordvest brydes kultur og historie i farverige facetter af infrastruktur, industrialisering, byudvikling, nye byrum og en smeltedigel af diversitet. 

Engang, for ikke så længe siden, var området præget af store industrivirksomheder, der lå ganske tæt på jernbane forbindelser til og fra Danmark. Bilproduktion, elektriske komponenter og gummivarer og DSB’s rangeringsterræn, for blot at nævne nogle enkelte, der satte deres kraftige præg på området i gennem næsten 100 år.

De store industrivirksomheder er for længst stemplet ud af området, men ’sporerne’ er der stadig, nogle af de tidligere industribygninger er blevet genbrugt af kreative virksomheder indenfor IT, film og TV, og en række automobilforhandlere har fundet det rette sted, til deres forretning. Samtidig er der etableret et par store sociale boligbyggerier på nogle af de gamle industrigrunde.

På en byvandring på kanten mellem Nørrebro og Nordvest, kommer vi ikke uden om det etniske aftryk der er sat på kvarteret igennem de seneste år. Derfor søger vi til kilden, og besøger to Moskeer, der repræsenterer de to hovedretninger inden for Islam (sunniislam og shiaislam). I begge moskeer får vi en guidet rundtur, og der vil naturligvis også være mulighed for at stille spørgsmål.

Vi bevæger os igennem farverige bydele, og vi skal naturligvis også se nærmere på Superkilen der er skabt (bl.a. i samarbejde med Bjarke Ingels) med udgangspunkt i områdets diversitet. 

Projektet der er på mere en 30.000m2, er en del af Københavns Kommunes kvarterløft af Ydre Nørrebro i et partnerskab med Realdania. Formålet er at give området et løft ved at tilføre byudvikling på et højt internationalt niveau til inspiration for andre byer og bydele. Parken hylder Nørrebros etniske mangfoldighed og er fyldt med ting fra forskellige dele af verden og repræsenterer dermed de flere end 50 nationaliteter, som bor på Nørrebro.

Superkilen består af tre områder: Den røde plads, den sorte plads og et grønt område. Meget af inventaret i parken er importeret eller efterlignet fra udlandet. Der er blandt andet gynger fra Irak, bænke fra Brasilien, en fontæne fra Marokko og affaldsspande fra England. Flere steder i parken er der neonskilte fra hele verden, der reklamerer for alt lige fra et russisk hotel til kinesiske skønhedsprodukter. I alt er der 108 planter og inventar, der illustrerer områdets etniske mangfoldighed.

Mødested: Vingelodden 1, 2200 København N (v/Khayr El-Barreya Moske)
Slutsted: Vibevej 25, 2400 København NV (v/Iman Ali Moske) 

Bemærk regler for besøg i Moske:

Hovedbeklædning for de kvindelige besøgende er velset, men ikke et krav. Anstændig beklædning for begge køn er påbudt. (Moskeen kan stille beklædning til rådighed for de kvindelige besøgende).
Ingen bandeord, råb eller uanstændigt sprog.
Fordeling af køn under fællesbøn kan forekomme.
Alle besøgende bedes huske at tage sokker på. Fodtøj er ikke tilladt inde i moskeen.
Der må gerne tages billeder, dog ikke af individer da der kan være nogle, der ikke ønsker at blive filmet.
Af religiøse grunde/årsager er der ingen fysisk kontakt med det modsatte køn i moskeen (fx. At give hånd, kram osv.)