Skip to content
Rosenborg Slot | FOF Københavns Omegn

Rosenborg Slot

Rosenborg Slot

Inklusiv de kongelige regalier, kronjuveler, skatkammeret og Urtegårdhaven

Siden 1400 tallet har Danmarks monarker holdt til i København, først på Københavns Slot og senere på Christiansborg Slot og Amalienborg.
Den driftige kong Christian IV boede på Københavns slot, men fandt det for trangt og umoderne, så efter indkøb af landbrugsland uden for byens østre port, påbegyndte han at opføre et lille lystslot i 1604.

30 år efter var slottet færdigt, og det blev i et par årtier ramme om et kongeligt hofliv, dog mest om sommeren.

Som årene gik, blev der bygget nye kongelige residenser i Københavns nærhed, og det lille lystslot blev brugt til opbevaring af kongelige klenodier og værdier, en funktion man kan sige, at stedet stadig har.

Primo 1800-tallet blev stedet omdannet til museum for den kongelige slægt tilhørende den oldenborgske familie. Og det er hvad slottet bruges til selv i vore dage.
Slottet rummer uvurderlige skatte, bl.a. verdens fineste samling af sølvmøbler, masser af rav og elfenben, samt de kronjuveler dronning Margrethe ved særlige lejligheder ”lufter”.

Vi skal besøge alle etagerne, mens vi foretager en rejse tilbage i tiden og hører om rigets konger fra Christian IV til og med Frederik VII.
Herefter går vi ned i skatkammeret, det nye elfenbens- og ravkammer for at slutte af i det allerhelligste: regalierummet.

Vi vil også høre om nogle af slottets brugere samt gå rundt i den rekonstruerede urtegårdshave med plantearter, der går tilbage til 1500 tallet.