Sankt Lukas stiftelsen er en dansk diakonissestiftelse, der på et folkeligt grundlag har påtaget sig opgaver i forhold til at yde omsorg og hjælp til mennesker, der er udsatte eller lever i svære livssituationer. Sankt Lukas kan fejre 125 års jubilæum som diakonissestiftelse i maj 2025.
Stiftelsens stifterinde Adelsfrøken Isabelle Brockenhuus-Løwenheilm ønskede at gøre en forskel for fattige arbejderbørn på Nørrebro, og i 1886 indrettede hun arbejderstuer i en lille lejlighed i Elmegade på Nørrebro.
Her fik børnene almen undervisning og løn for at sy, reparere og stoppe. Allerede efter 2 år var tilgangen så stor, at man måtte flytte til noget større på Nørre Allé.
Med årene kom der flere afdelinger til, bl.a. børnehjem, en sygeklinik og sygeplejeskole.
Efterhånden som det lille hospital og de forskellige afdelinger voksede, blev rammerne på Nørrebro med tiden for små, og i 1932 flyttede stiftelsen til den tidligere Lundegaards jorde i Hellerup.
Her opførte man et Diakonissehus inkl. en kirke og et dengang top moderne hospital, alt tegnet af arkitekt Valdemar Birkmand og Aage Rafn. Senere kom flere bygninger og afdelinger til. Bygningerne eksisterer stadig og er fremdeles ramme om stiftelsens aktiviteter.
I 1950 var der 350 søstre tilknyttet fællesskabet, men antallet at tilknyttede søstre er faldet støt, da færre og færre kvinder vælger den form for tilværelse. I 2014 overgik ledelsen fra en forstander (teolog) og forstanderinde (diakonisse) til en ny ledelsesform med en direktør i spidsen. Gennem årene har stedet opbygget et lille interessant museum, som vi skal besøge. Ud over dette ser vi også kirken og får en omvisning blandt andre af de historiske afdelinger, som stedet rummer, mens vi informeres om arbejdet på stedet før og nu. Rundvisningen foregår med en af søstrene fra stiftelsen.
Tag med på en spændende rundvisning på Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup, hvor vi dykker ned i stedets rige historie og betydningsfulde arbejde gennem mere end 125 år.
Denne diakonissestiftelse blev grundlagt af Adelsfrøken Isabelle Brockenhuus-Løwenheilm, som i 1886 ønskede at gøre en forskel for fattige arbejderbørn på Nørrebro. Hendes vision startede i en lille lejlighed i Elmegade, hvor børnene fik undervisning og blev betalt for at sy og reparere tøj. Med årene blev arbejdet udvidet, og i 1932 flyttede stiftelsen til større rammer i Hellerup, på de tidligere Lundegaards jorde. Her blev der opført et imponerende Diakonissehus med tilhørende kirke og et moderne hospital, tegnet af arkitekterne Valdemar Birkmand og Aage Rafn. Bygningerne er stadig i brug og rummer i dag Sankt Lukas Stiftelsens omfattende aktiviteter, som inkluderer hospice, plejeafdelinger, sygeplejeskole og meget mere. Stedet har gennem tiden spillet en central rolle i omsorg for mennesker i svære livssituationer, og dette arbejde fortsætter i dag, selvom færre kvinder vælger livet som diakonisse.
I 2014 ændrede stiftelsen ledelsesform fra en forstander og forstanderinde til en moderne struktur med en direktør i spidsen.
På denne rundvisning, ledet af en af stiftelsens søstre, får du mulighed for at besøge stedets interessante museum, som viser diakonissernes historie og hverdag gennem tiden. Du ser også den smukke kirke og får en omvisning i de historiske afdelinger, hvor du hører om stedets arbejde både før og nu.
Sankt Lukas Stiftelsen har gennem årene ydet uvurderlig hjælp til mennesker i alle livsfaser, og du vil få et unikt indblik i deres værdifulde indsats for udsatte mennesker og familier i Danmark. Oplev historien og hverdagen bag en af landets ældste og mest respekterede diakonissestiftelser.
Mødested: Bernsdorffsvejen, 2900 Hellerup