Skip to content
Amaliegade med hospitalerne | FOF Københavns Omegn

Amaliegade med hospitalerne, og besøg på Medicinsk Museion

Amaliegade med hospitalerne, og besøg på Medicinsk Museion

Oprindelig var det klostrene der tog sig af de syge, svage og gamle mennesker, men i 1700-tallet ville Kong Frederik V vise at han også tænkes på sine syge undersåtter. Derfor blev Det Kongelige Frederiks Hospital mellem Amaliegade og Bredgade, åbnede i 1757, og det var Danmarks første civile sygehospital. Hospitalet var kun for de helbredelige syge som ikke kunne betale for privat pleje. Formålet var at få de arbejdende fattige i arbejde igen.

På den anden side af Amaliegade åbnede Almindeligt Hospital i 1769. Dette hospital var en lemmestiftelse til byens fattige befolkning. Til de gamle og svage, de uhelbredelige, og til andre ulykkelige skæbner, der var blevet anbragt af fattigvæsenet. Mærkeligt nok blev begge hospitaler placeret i byens fornemmeste kvarter, Frederiksstaden, tæt op ad Amalienborg Palæerne. Det var tidens førende arkitekter der blev valgt til opgaven.

I forbindelse med Frederiks Hospital oprettedes også Fødselsstiftelsen, hvor ugifte mødre kunne føde sit barn eller i hemmelighed aflevere det i en kasse, der stod ved indgangen.

Vi skal en tur ned ad Amaliegade og derefter på omvisning i Medicinsk Museion, i det tidligere Kirurgisk Akademi. Det er en af museets guider der tager os rundt og fortæller om tidligere tiders lægekunst.

Mødested: Amalienborg Slotsplads ved Rytterstatuen, 1257 København K.