Skip to content

Vi skåner miljøet og udgiver ikke længere et trykt katalog.

Læs mere her.
Debat om biodiversitet hos FOF København

Film og debat: Biodiversitet – hvor vildt skal det være?

Film og debat: Biodiversitet – hvor vildt skal det være?

FILM OG DEBAT: Markante dokumentarister og samfundsaktuelle emner

Over de kommende måneder præsenterer FOF København og Nordsjælland i samarbejde med Cinemateket en serie arrangementer med markante, danske dokumentarister og deres nyeste film efterfulgt af debat med oplægsholdere og publikum. Vi sætter fokus på danske instruktører som med deres unikke billedsprog og fortællestil udfolder aktuelle dilemmaer og samfundsrelevante spørgsmål.

Læs mere nedenfor om det første arrangement i serien, og følg med når de kommende arrangementer annonceres i FOF Københavns og Cinematekets nyhedsbreve.

 

Filmen    

Dokumentarfilmen »Organiseret vildskab« (Danmark 2021) følger et omfattende rewildingprojekt i Hammer Bakker i Nordjylland, hvor man vil forsøge at genskabe den vilde, oprindelige natur.

Filminstruktør Phie Ambo har fulgt projektet igennem mere end 3 år og talt med en lang række involverede mennesker fra projektansvarlige eksperter og offentlige embedsfolk til almindelige naturelskende borgere i området.

Blomster  Organiseret vildskab  natur
Fotos fra filmen »Organiseret vildskab«

I Hammer Bakker varierer holdningerne til projektet mellem overbeviste fortalere og indædte modstandere. Det samme gør sig gældende alle andre steder i Danmark, hvor der er igangsat rewilding-projekter. Alle er dybt engagerede i deres nærområde ikke mindst, når det gælder udviklingen af naturområderne

Danmark er næstefter Bangladesh det meste opdyrkede land i verden. Det kan ses på vores biodiversitet, som er styrtdykket siden 1980'erne. Vi har faktisk under to procent vild natur tilbage i Danmark, og nu skal der gøres noget ved det. Et stort område med produktionsskov skal omdannes til vild natur med græssere, sommerfugle og måske endda et par kongeørne. Men hvordan gør man noget vildt, der har været tæmmet så længe? Og hvor vildt må det egentlig blive? Organiseret vildskab handler om, hvordan vi kan redde stumperne af den danske natur, og hvordan vi mennesker kan indgå i den store fortælling, som er naturens.

Instruktion: Phie Ambo, Danmark 2021. Varighed: 60 min.

 

Debat

Efter filmen inviterer vi til debat om danskernes vej til mere biodiversitet, og vi har sammensat et panel af personer som kan perspektivere emnet og igangsætte diskussionen. Den vil bl.a. rejse spørgsmål om, hvad der er de største dilemmaer i den grønne omstilling, i hvor høj grad vi egentlig ønsker forandringer i vores rekreative nærområde, og de tanker, idéer og forestillinger, der ligger bag, når store forandringer sker.

 

Debatpanelet består af:

Phie Ambo
Phie Ambo, foto af Ida Guldbæk Arentsen.

Phie Ambo er dokumentarfilminstruktør med særlig viden om rewildingprojektet i Hammer Bakker. Hun er uddannet fra Den Danske Filmskoles instruktørlinje i 2003. Hun instruerede sammen med Sami Saif i 2001 filmen »Family«, der vandt en Robert i 2002 for årets dokumentarfilm og derudover også vandt andre udenlandske priser. Sammen med filminstruktørerne Pernille Rose Grønkjær, Mikala Krogh, Eva Mulvad og filmproduceren Sigrid Dyekjær etablerede hun i 2007 produktionsselskabet Danish Documentary, hvor hun er direktør og filminstruktør.

 

Esther Michelsen Kjeldahl
Esther Michelsen Kjeldahl.

Esther Michelsen Kjeldahl er filosof og medstifter af Den Grønne Ungdomsbevægelse. Hun har en bachelor i filosofi og matematik fra Københavns Universitet og en MSc Philosophy and Public Policy fra The London School of Economics and Political Science. Esther Kjeldahl har brugt det meste af sin uddannelse på at undersøge klimakrisens filosofiske problemstillinger. De indsigter, hun har fået den vej igennem, bruger hun aktivt i sit arbejde for at presse beslutningstagere til at have klimakrisen øverst på dagsordenen.

 

Cecilie Rubow
Cecilie Rubow, foto af Simon Knokgaard Halskov.

Cecilie Rubow er antropolog og lektor ved Københavns Universitet. Cecilie har blandt andet beskæftiget sig med natursyn i lyset af de økologiske kriser.

 

Moderator


Christina Kaaber-Bühler.

Christina Kaaber-Bühler er direktør og naturvejleder i Vild med Vilje. Christina er uddannet miljøgeograf og naturvejleder og har stor erfaring med naturprojekter- og forvaltning hos bl.a. Vordingborgs Kommunes Naturafdeling. Derudover har Christina tidligere været politisk konsulent i Danmarks Naturfredningsforening, Landbrug & Fødevarer, samt Friluftsrådet. Hun har også stor erfaring med frivilligt arbejde bl.a. ved Allindelille Fredsskov (naturgenopretningsprojekt), Særløse Overdrev, og Langholmen i Utterslev Mose.

 

I samarbejde med

cinemateket

Publikum til foredrag ved FOF København

FOREDRAG OG DEBAT

Se alle aktuelle foredrag