Skip to content
Kvinder skaber rum, DAC Arkitektur Akademi med FOF København

DAC Arkitektur Akademi

DAC Arkitektur Akademi

Kvinder skaber rum

Skal man designe et byrum anderledes, hvis man skal tiltrække kvinder? Og hvorfor har kvinderne ikke samme plads i arkitekturhistorien som mænd? Kom med til DAC Arkitektur Akademi, en spændende foredragsrække, hvor vi med udgangspunkt i udstillingen »Kvinder skaber rum«, sætter fokus på kvinders rolle i arkitekturen – både historisk og i dag.

FOF København og Dansk Arkitektur Center (DAC) inviterer indenfor i DAC Arkitektur Akademi – en foredragsrække med markante profiler for dig, der gerne vil fordybe dig i arkitektur og design. I efteråret 2022 sætter vi, med udgangspunkt i udstillingen »Kvinder skaber rum«, fokus på kvinders rolle i arkitekturen – både historisk og i dag. Mød bl.a. stadsarkitekt Tina Saaby, der fortæller om den kønnede by, arkitekter fra Lundgaard & Tranberg samt instruktør Isabel Brammer, hvis film om Grethe Meyer vi skal se. Vi skal også fejre Arkitekturens Dag den 3. oktober med en overraskelsesgang, hvor programmet afsløres senere!

12. september kl. 16-18: Omvisning i »Kvinder skaber rum«

Tanya Lindkvist, programchef Dansk Arkitektur Center

Tanya fortæller om tilblivelsen af udstillingen »Kvinder skaber rum« og giver en omvisning i den.

19. september kl. 16-18: Kvinder i dansk arkitektur 1925-75

Jannie Rosenberg Bendsen og Svava Riesto, forskere Københavns Universitet

I perioden 1925-75 fik danske arkitekter en helt ny opgave: At give form til hverdagslivet i det moderne Danmark. Men der skete også noget andet. De første generationer af kvinder blev uddannet inden for arkitektfagene. Arkitekturhistorikere har primært beskrevet perioden ved at fokusere på en lille gruppe kanoniserede mandlige arkitekters værker. Mød en af forskerne bag »Kvinder i dansk arkitektur 1925-75«, der giver et nyt blik på arkitekturhistorien.

26. september kl. 16-18: Kønnede byrum

Tina Saaby, stadsarkitekt Gladsaxe

Hvad har køn og byudvikling med hinanden at gøre? Tina Saaby har som stadsarkitekt i København og nu i Gladsaxe beskæftiget sig med mange aspekter af byudvikling – og vil i dette oplæg bl.a. dele ud af sin viden om, hvordan man skaber byer med plads til alle. Herunder hvordan et fokus på kvinder i byen kan være med til at skabe en mere tryg og tilgængelig by for alle.

3. oktober kl. 16-18: Fejring af Arkitekturens Dag

Mandag den 3. oktober fejrer vi den internationale Arkitekturens Dag med en overraskelse i programmet! Dagen er samtidig en markering af, at vi til næste år fejrer, at København er udnævnt til UNESCO World Capital of Architecture.

10. oktober kl. 16-18: Spot på Lene Tranberg

Arkitekter fra Lundgaard & Tranberg

Lundgaard & Tranberg har siden grundlæggelsen i 1985 af Boje Lundgaard og Lene Tranberg været en af sværvægterne i dansk arkitektur. De har vundet et utal af priser og slog for alvor i gennem med tre store, anerkendte bygningsværker i København: Skuespilhuset, Tietgenkollegiet og Kilen, Copenhagen Business School. Mød en række arkitekter fra tegnestuen, der vil tegne et billede af tegnestuens, kultur, historie og selvfølgelig arkitektur.

24. oktober kl. 16-18: Kvinder i kunsten

Seniorkurator og samlingschef på Arken, Dorthe Juul Rugaard

Hvad vil det sige at være kvinde i dag? Hvem definerer det kvindelige? Dorthe Juul Rugaard var med til at skabe forårets store udstilling »Kvinder i opbrud« på Arken. I dette foredrag vil Dorthe vise værker fra udstillingen samt museets kommende udstilling med Leonora Carrington og derigennem se på skiftende tiders opfattelser af både kvinder og køn.

31. oktober kl. 16-18: Female Forces

Rikke Lequick Larsen, arkitekt og specialkonsulent

Kun én kvinde har modtaget den eftertragtede arkitekturpris Pritzker som selvstændig arkitekt. Der er flere kvinder end mænd på Arkitektskolen, men samtidig er kun hver fjerde tegnestuechef en kvinde. Det er den slags tankevækkende fakta, som Rikke Lequick Larsen som debattør har været med til at sætte fokus på, og som vi i dette oplæg skal diskutere og se nærmere på.

7. november kl. 16-18: »Grethe Meyer – Danmarks Porcelænsdronning«

Isabel Bernadette Brammer, instruktør

Isabel Brammer har skabt en dokumentarfilm, der fortæller historien om en af Danmarks vigtigste designere: perfektionisten, pioneren, elskeren, moderen og kvinden Grethe Meyer. Hun er designeren bag Royal Copenhagen-stellet Blåkant, stentøjsserien Ildpot og Boligens Byggeskabe, tegnet sammen med elskeren Børge Mogensen. Alligevel ved de færreste uden for design kredse, hvem hun var. Det bliver vi klogere på, når vi ser filmen »Grethe Meyer – Danmarks Porcelænsdronning« og møder instruktøren bag.

FOREDRAG OG DEBAT

Se alle aktuelle foredrag