Skip to content
Kvindernes kunsthistorie hos FOF København – maleri af Anna_Ancher

Kunstens historie

Kunstens historie

Få indblik i kvindernes kunsthistorie med denne forelæsningsrække, der slutter med en omvisning i den faste samling på Statens Museum for Kunst.

Hvem er nogle at de mest betydningsfulde kvindelige kunstnere historisk set? Hvornår fik kvinder adgang til kunstakademiet? Hvorfor er der så få kvindelige kunstnere repræsenteret på museerne? Hvilke emner er aktuelle blandt kvindelige kunstnere i dag?

I disse år har museer og gallerier stor fokus på at vise soloudstillinger med kvindelige kunstnere eller temaudstillinger, hvor kvinden i kunsten er i centrum. Denne forelæsningsrække ønsker at belyse kvindernes kunsthistorie ved at fortælle om de mange kvindelige kunstnere, der gennem de seneste 150 år har brændt for at skabe kunstværker, der kunne gå over i historien på lige fod med deres mandlige kolleger. I sidste halvdel af 1800-tallet er det blandt andre Anna Ancher, Bertha Wegmann, Elisabeth Jerichau-Baumann, Agnes Slott-Møller, Marie Krøyer og Anne Marie Carl Nielsen, der er nogle af de mest betydningsfulde kvindelige kunstnere på den danske kunstscene.

Først i starten af 1900-tallet får mænd og kvinder lige adgang Akademiet, og kønnene forbliver adskilte i fag med tegning efter nøgenmodel indtil 1924. Siden anden halvdel af 1900-tallet har flere generationer af kvinder blandt andre Dea Trier Mørch, Kirsten Christensen, Ursula Reuter Christiansen, Kirsten Justesen, Lene Adler Petersen og Pia Arke sat deres tydelige spor i kunstens historie, der også inddrager temaer som ligestilling, magtstrukturer og feminisme.

Samtidskunsten er rig på kvindelige kunstnere som Marie Munk, Malene Landgreen, Gudrun Hasle, Jeannette Ehlers, Julie Nord og Kirstine Roepstorff for blot at nævne nogle få kvindelige kunstnere, der også er aktive på den internationale kunstscene.

Efter forelæsningerne er der til vores sidste mødegang en omvisning på Statens Museum for Kunst, hvor vi med egne øjne oplever kvindernes kunsthistorie historisk set i salene i Danmarks ældste kunstsamling.

Prisen er eksklusive entré til museet den sidste gang.

Illustration: Anna Anchers maleri »Ung pige i haven med orange parasol«

FOREDRAG OG DEBAT

Se alle aktuelle foredrag