Skip to content
Operaforedrag med FOF Nordsjælland

Opera for alle

Holder du af opera? Hvis ikke, kan du måske komme til det! I den kommende operasæson 2024/2025 fortsætter sangpædagog og cand.mag. Ib Flemming Hansen sine populære operaforedrag, og der vil blive gennemgået fem operaer fra Den Kongelige Operas repertoire og én surprise.

Operaerne vil som sædvanlig blive gennemgået handlingsmæssigt og musikalsk med mange musikeksempler fra diverse DVD-indspilninger. Foredragene er velegnede som forberedelse til en operaaften, og datoerne er lagt efter Den Kongelige Operas repertoireplaner, således at operaerne gennemgåes, inden de har premiere på Operaen.

1. mødegang: »Don Carlos« af Giuseppe Verdi

Et af Verdis absolutte mesterværker indleder operasæsonen på Den Kgl. Opera. Denne tragiske opera, der udspiller sig ved det spanske hof omkring 1558, skildrer et dramatisk trekantsdrama mellem infanten Don Carlos, hans elskede Elisabeth og Carlos' fader Kong Filip den 2. De unges kærlighed måtte ofres for et tvangsægteskab mellem den spanske Kong Filip og den franske prinsesse Elisabeth for at besegle freden mellem Spanien og Frankrig. Det er en historie om kærlighed, jalousi, venskab og bedrag under inkvisitionens brutale magtudfoldelse. Alt sammen til Verdis geniale dramatiske musik.

2. mødegang: »Figaros bryllup« af W.A. Mozart 

Mozarts mesterlige forviklingskomedie om kærlighed, utroskab og tilgivelse. Her udfolder de mangfoldige intriger sig til Mozarts geniale, charmerende musik.

3. mødegang: »Il trittico« af Giuseppe Puccini 

Her får vi tre en-akts operaer af Puccini på samme aften:

  • »Kappen« er et voldsomt jalousidrama, der foregår på en husbåd i Paris.
  • »Suor Angelica« foregår i et kloster i Italien og er en tragisk beretning om den unge nonne Angelica, der som straf er anbragt i klostret af sin adelige familie, da hun har fået et barn udenfor ægteskab.
  • »Gianni Schicchi« er en munter komedie, der handler om en samling griske arvinger, der vil snyde sig til en afdød slægtnings ejendomme ved at få oprettet et nyt testamente. Men de bliver grundigt narret af deres snu nabo Gianni Schicci, som de ellers havde fået til at hjælpe sig.

4. mødegang: »Maria Stuarda« af Gaetano Donizetti

Den historiske opera Maria Stuarda skildrer en magtkamp mellem den protestantiske engelske dronning Elisabeth den 1. og den katolske afsatte og fængslede skotske dronning Maria Stuart. Operaen, der er en rigtig belcanto-opera, er bygget over Schillers skuespil »Maria Stuart«.

5. mødegang: En surprise

6. mødegang: »Mestersangerne i Nürnberg« af Richard Wagner

Operaen foregår i middelalderen. Mestersangerne er en gruppe håndværksmestre, der hvert år konkurrerer om at være den bedste sanger og sangskriver efter nogle meget strenge regler. Da den unge adelsmand Walther von Stolzing søger optagelse blandt mestersangerne, og de hører ham fremføre en af sine egne sange, afviser de ham i første omgang, fordi hans sang ikke passer ind i deres strenge regelsystem. Men senere får han alligevel lov til at opstille til konkurrencen sankthansdag, hvor Eva af sin fader Pogner er lovet bort som brud til den, der vinder konkurrencen.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Torsdag 05.09.2024 19:00-21:15 Værløse Kirke
2 Torsdag 19.09.2024 19:00-21:15 Værløse Kirke
3 Torsdag 10.10.2024 19:00-21:15 Værløse Kirke
Se alle Se færre
Ib Flemming Hansen underviser hos FOF København
Underviser

Ib Flemming Hansen

Uddannelse: Uddannet cand. mag i musik fra Kbhvn`s Universitet i 1969 og sangpædagogisk eksamen fra Det Kgl. danske Musikkonservatorium i 1968. Desuden er jeg aktiv deltager på sangkurser i udlandet.

Andre faglige kvalifikationer: Kordirigent for diverse kor gennem årene bl.a. for Søborg Motetkor 1980 - 1997 og Virumkoret 2006 - 2013

Undervisningserfaring: Jeg har bl.a. undervist ved Musikvidenskabeligt Institut i mere end 40 år fra 1971-2012, ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i ensemblesang 1974 - 1992, og ved Vestjysk Musikkonservatorium 1987 - 1995.

Andet: Mangeårigt medlem af Studenteroperaen. Medlem af Danmarks Radios Koncertkor 1964 - 1989.