Du vil nok kunne genkende bestsellerforfatteren, hvis du møder en på gaden. Men flertallet af forfattere lever et ret anonymt liv og skifter imellem flere forskellige jobs inden for det skriftlige. I denne masterclass dykker fem forfattere ned i de forskellige roller forfatteren kan have bag en fortælling. Gennem oplæg, samtaler og konkrete øvelser får du med udgangspunkt i aftenens tema gode råd og inspiration til forskellige måder at skrive på – eller til at komme videre med dit eget skriveprojekt. Du er naturligvis også velkommen til bare at lytte og suge til dig.
Helle Merete Brix og Helle Højland. Foto af Helle Højland: Peter Thomas Skat-Rørdam.
Helle Merete Brix og Helle Højland.
Er en ghostwriter altid helt usynlig, og hvilken rolle i værket spiller du som henholdsvis bidragende forfatter og tekstforfatter? Må du selv træde frem i en biografi, og hvordan interviewer du til et godt portræt? Helle Merete Brix er journalist og forfatter og tidligere litteraturanmelder ved Weekendavisen. Har udgivet både fag-og skønlitteratur også i den selvbiografiske genre. Helle Højland er også både skøn- og faglitterær forfatter og har endvidere arbejdet med fortællinger til lyd og film. Både Brix og Højland er mangeårige undervisere på FOFs skrivehold.
Andreas Garfield. Foto: Sebastian Holmbäck.
Manuskriptforfatter og dramatiker Andreas Garfield. Vært Helle Højland.
Hvad er forskellen på at arbejde som manuskriptforfatter på en tv-serie om et dansk pappiloteventyr i 1960’erne og som dramatiker på et teaterstykke om toppen af den danske pornobølge 1970’erne? Og hvad kræver det at skifte imellem de forskellige forfatterroller der findes i teater og tv-seriebranchen? Andreas Garfield er uddannet og prisvindende dramatiker, har skrevet en lang række teaterstykker, men også arbejdet med film og tv. Blandt andet som dramatiker på Ugens Rapport, Det Kongelige Teater i 2022 og som manuskriptforfatter på tv-serien Carmen Curlers fra 2022/23.
Lise Munk Thygesen. Foto: Thomas Howalt Andersen.
Forfatter Lise Munk Thygesen. Vært Helle Højland.
Hvordan er det at være barnebarn af den ikoniske forfatter Tove Ditlevsen? Bogen »Tove Ditlevsen var min mormor – en familiehistorie om skam, skæbne og tilgivelse« røg allerede kort efter udgivelsen i 2023 direkte ind på boghandlernes bestsellerlister og har scoret et meget højt tal reserveringer på bibliotekerne. Men hvordan er det at arve en mappe med hemmeligheder fra sin mor, samle mod til at turde åbne den og stykke familiehistorien sammen? Lise Munk Thygesen er forfatter og konsulent har arbejdet for kvinders rettigheder bl.a. for Danner, hvor hun også har været med i bestyrelsen.
Mads Damsbo. Foto: Tobias Markussen.
Producer Mads Damsbo. Vært Helle Merete Brix.
Hvad betyder det, hvis en computer kan levere et manuskript? Og hvordan programmerer man en computer med instruktøren Werner Herzogs hjerne? Kan AI hjælpe os med at blive mere kreative? Mads Damsbo har gået på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og er uddannet producer fra Super16. Sammen med instruktøren Piotr Winiewicz arbejder han på computeren til Kaspar Hausers første spillefilm, som er blevet til i selskabet Kaspar AI.