Skip to content
Tag et skrivekursus hos FOF København

Skriv så du bliver læst

Skriv så du bliver læst

Mange har svært ved at formulere sig skriftligt og snubler ofte over svære ord og sætninger. Hvordan lærer man at skrive let og forståeligt og helt uden dikkedarer?

Med enkle greb fra sproget og fortællingens verden vil vi gå om bord i det skriftlige hav og sætte kursen mod lette og velskrevne tekster. Det kan være en let tekst til en ven eller myndighed, et læserbrev eller et debatindlæg til en avis. Men vi ser også på, hvordan man skriver præcise opslag og deltager med klare budskaber i en skriftlig debat på sociale medier.

Kurset er opbygget som en kombination af klasseundervisning med eksempler på godt og dårligt sprog og lette øvelser, der gennemgås individuelt med bemærkninger.

Mere om kursets indhold

Intro til skriftsproget

Gode vaner, og enkle principper

Vær klar og tydelig – hvad vil du fortælle?

Vi gennemgår forskellige genrer

  • Læserbreve
  • Debatindlæg
  • Opslag på sociale medier
  • Mail til myndigheder
  • Private breve
  • Oplæg og øvelser

Eksempler på øvelser:

Målgrupper

 Hvem skriver du til? Er det til dit barnebarn, der er på udlandsophold (vi drømmer om en tid efter corona), din gamle veninde, din pensionskasse, vil du mene noget i den lokalavis, eller har nogen skrevet noget på Facebook, du vil kommentere. Vid ALTID hvem din målgruppe er, tænk på dem som om de sad og drak kaffe med dig og server budskabet lige ’i synet’ på dem.

Øvelse: Skriv den samme tekst, indholdsmæssigt, til tre målgrupper

Forfin navneord og nuancer udsagnsord

Tillægsord er Guds gave til sproget - de beriger og nuancerer navneord og giver dem liv. Små øvelser: ”En mand gik ind i et hus”. Byg nu sætningen op med tillægsord og verber. Hvilken mand? Hvilket hus? Forfin navneordet med gode tillægsord – tag eventuelt synonymer i brug.

Herefter tager vi fat på verberne: Nuancér verber/udsagnsord – hvordan gik han? Slentrede han, spadserede han, vadede han, giv din sætning liv.

Billeder i sproget

”En opgave på størrelse med Lolland-Falster”

Sproglige metaforer kan gøre teksten mere levende og samtidig beskrive noget eller nogen. Hvis man skal beskrive et landområde i en stat, de færreste kender, giver det mening at lave en sammenligning som ’et område på størrelse med Fyn’ – så ved de fleste danskere, hvad vi taler om.

Man kan også bruge det humoristisk; en nysgerrighed på størrelse med Eiffeltårnet – altså hvor man blander æbler og pærer, men ingen er i tvivl om, at vedkommende er MEGET nysgerrig…

Kort og godt

Det kan være svært at fatte sig i korthed, men jo kortere og mere præcist, man kan skrive, jo bedre. Her har vi fokus på at skrive kort, men stadig i et godt og levende sprog, jf. øvelserne med tillægsord og udsagnsord.

God tone

Uanset om man er vred over besparelserne i ens kommune, eller synes nogen er dumme på de sociale medier, så vær altid ordentlig og hold en sober tone. Her sætter vi fokus på at skrive sin holdning, så den ikke er til at misforstå, men samtidig holdt i et pænt sprog.

 

KOMMUNIKATION OG SKRIVEKURSER

Se alle aktuelle kurser