Skip to content

Favorit-vine fra Gevrey-Chambertin i Bourgogne

Favorit-vine fra Gevrey-Chambertin i Bourgogne

Smagning af Jesper Hedegaards personlige favoritter fra Côte d’Or, det bedste område i Bourgogne, årgang 2018

Vinene fra Gevrey-Chambertin var allerede berømte i det 7. århundrede e.kr. takket være munkene, som arbejdede systematisk. De fandt ud af, at druerne og vinene smagte forskelligt alt efter hvilken mark de kom fra, og at der var forskelle på selv to marker, der lå lige ved siden af hinanden.

Klosterets bedste mark i området hed Clos-de-Beze, og legenden siger, at en bonde ved navn Bertin tænkte, at den mark, der lå lige ved siden af Clos-de-Beze måtte være ligeså god. Med tiden blev navnet sammentrukket til Chambertin = champ de Bertin = Bertins mark. Chambertin var Napoleons yndlingsvin, og han drak den gerne i rigelige mængder efter sine sejre, dog helst godt fortyndet, så den ikke ødelagde hans sarte mave…! I 1880’erne føjede man navnet på kommunens bedste vinmark – Chambertin – til bynavnet Gevrey, og Gevrey-Chambertin var født.

Herefter kom Appellation Contrôlée-reglerne i 1936, og kommunens vine blev del op i tre kategorier:

  • 9 Grand Cru-marker – bl.a. Chambertin, Chambertin-Clos-de-Beze, Charmes-Chambertin, Mazis-Chambertin og Chapelle-Chambertin. I alt 55 hektar og alle splittet op på forskellige ejere.
  • 26 forskellige 1. Cru-marker – i alt 84 hektar og næsten alle med adskillige ejere af mindre parceller.
  • Kommune-vine – ’Village’ som de også kaldes – i alt 315 hektar med flere hundrede forskellige ejere, der laver vine af svingende kvalitet. De bedste kan konkurrere med de mindre dygtige producenters Grand Cru’er, men de fleste er i bedste fald uinteressante.

Vinene fra Gevrey-Chambertin er generelt til den kraftige side for Bourgogne og med mere krop, fylde og styrke end f.eks. vinene fra de mere delikate kommuner som Chambolle-Musigny og Vosne-Romanée. Hvad man foretrækker, beror som altid på ens personlige smag, men producentens stil betyder også meget, og da Gevrey-Chambertin er den største kommune i området, er der mange forskellige vinbønder, stilarter og kvalitetsforskelle.

Denis Mortet

Denis Mortet har længe været et stort navn i kommunen. Mange mener, at hans søn Arnaud Mortet har gjort det endnu bedre end faderen, og i dag laver Arnaud både vin under faderens navn og sit eget. I 2018-årgangen har Arnaud Mortet lavet fantastiske vine under begge navne, og mange mener, at det er hans bedste årgang nogensinde. Men hvor meget ligner de to kommune-vine egentlig hinanden og hvilken er bedst? Det skal vi smage i årgang 2018. Vinene fra Denis Mortet har jævnligt været smagt til FOFs vinforedrag de seneste 15 år, og de har altid været publikumsfavoritter, men det er første gang, der bliver serveret en vin fra Arnaud Mortets nye brand.

Harmand-Geoffroy

Harmand-Geoffroys vine har også været serveret flere gange til foredrag gennem årene, da det er en producent, der laver imødekommende og charmerende vine, som har et gunstigt forhold mellem pris og kvalitet. Det er dog svært at finde value-for-money i Bourgogne i dag. Igen er det årgang 2018, da vi skal smage tre forskellige vine mod hinanden – to 1. Cru-marker og en Grand Cru-mark. Den sidste koster det dobbelte af hver af de to andre, men er kvaliteten prisen værd? Og havde munkene og de efterfølgende klassifikationer overhovedet ret i deres inddeling af et hierarki?

Frederic Esmonin

Den tredje af de "tre musketerer", vi skal smage vin fra, er Frederic Esmonin. Ligesom Harmand-Geoffroy et relativt ubeskrevet blad blandt de store bourgogne-vine. Et domaine der pt. på forunderlig vis flyver under radaren og slet ikke opnår den hype og de priser, som man burde opnå, når man sammenligner med kommunens store stjerner som f.eks. Armand Rousseau, der er blevet helt urimelig dyr. Her begyndte man først at tappe i eget navn i 1988, men vinverdenen er begyndt at få øjnene op for den høje – og stigende – kvalitet. Vinene fra de seneste årgange har velfortjent fået høje points af bl.a. WineSpectator og Neal Martin. Her smager vi to 1. Cru-marker fra top-årgang 2018, som minder om årgang 2015.

Følgende syv vine smages (ret til ændringer forbeholdes):

  • Denis Mortet ”Mes Cing Terroirs” Village 2018
  • Arnaud Mortet “Ma Cuvée” Village 2018
  • Armand-Geoffroy "Mazis-Chambertin" Grand Cru 2018
  • Armand-Geoffroy ”Lavaux-St.-Jacques” 1. Cru 2018
  • Armand-Geoffroy ”Les Champeaux” 1. Cru 2018
  • Frederic Esmonin ”Lavaux-St.-Jacques” 1. Cru 2018
  • Frederic Esmonin ”Estournelles-St.-Jacques” 1. Cru 2018

Det bliver altså en smagning, hvor vi skal smage nogle af Jesper Hedegaards yndlingsproducenter fra kommunen. Alle vinene er fra den nyligt frigivne årgang 2018, der gav fuldmodne druer og høj koncentration. Vinene er naturligvis ikke modne endnu, men smager alligevel godt i dette tidlige stadie på grund af årgangens varme, der gav fuldmodne druer og vine med masser af frugt.