Skip to content
Garagevine – FOF København

Garagevine fra Bordeaux

Garagevine fra Bordeaux

Temaet for vores sidste smagning i FOF Københavns Vinklub i denne sæson er de såkaldte ”garagevine” – et fænomen, der opstod i Bordeaux i 1990’erne, og som har haft stor betydning for hele udviklingen i Bordeaux siden. Både for vinenes stil og karakter og for den høje kvalitet, som bordeaux-vinene har i dag.

I starten af 1990’erne skyllede en bølge af nye garagevine ind over Bordeaux – især i distriktet Saint-Emilion. Forrest i feltet var Château Valandraud, hvis historie begyndte i 1989, hvor en vinhandler med blandede franske-algierske rødder, købte en lille vinmark på 0,6 ha. Marken havde ikke specielt god beliggenhed, men manden – der hed Jean-Luc Thunevin – var omhyggelig med at plukke druerne fuldmodne og lave vinen efter alle kunstens regler og nyeste teknikker i sin garage – deraf navnet garagevin.

Den berømte vinskribent Robert Parker smagte årgang 1991 – som ikke var nogen specielt god årgang i Bordeaux – og Valandraud var en af årgangens bedste vine. Thunevin havde succes i 1990’erne, og hans vin blev mere og mere efterspurgt og opnåede efterhånden kult-status og høje priser. Han fik råd til at købe flere og bedre beliggende marker, og en del andre små bønder begyndte at efterligne hans metoder: Lille produktion, 100 % nye fade, stor ekstraktion og kraft – vine som Parker elskede og gav høje points.

Garagevinene har dog også fået kritik – blandt andet fra de berømte, store grand cru classé-slotte i Médoc. Kritikerne hævdede, at garagevinene bare var et spørgsmål om stor koncentration, men at vinene generelt ikke havde den ædelhed og finesse, som store klassiske bordeaux-vine skulle have.

Debatten blev indimellem ophedet og hård – hvilket vores foredragsholder Jesper Hedegaard selv har oplevet på egen hånd, da han under en gåtur igennem Saint-Emilions gader i 2013 med garagevin-kongen over dem alle – den omtalte Jean-Luc Thunevin – ubevidst kom til at fornærme ham ved at antyde, at hans vine måske ikke kom fra de bedste marker…! Denne historie og mange andre vil Jesper naturligvis fortælle – inkl. sit besøg sammen med føromtalte Thunevin i selve den oprindelige garage, hvor Thunevin lavede sine første årgange af Valandraud. Måske handlede det hele i virkeligheden om, at Thunevin som fransk-algierer ikke rigtig følte sig respekteret blandt Bordeaux’ aristokratiske slotsejere. F.eks. laver han i dag en almindelig bordeaux-vin, der hedder »Bad Boy«, og som refererer til ham selv!

Meget er sket siden dengang…

I 2012 blev Château Valandraud officielt anerkendt ved at rykke direkte op i 1. Grand Cru Classé Saint-Emilion det år, da klassifikationen blev revurderet. En stor anerkendelse for ham og hans vin.

Garagevinenes til tider voldsomme og overdrevne koncentration og fylde er også blevet mildnet med årene, og mange af dem har – ligesom andre bordeaux-vine – de sidste 5-10 år generelt fået mere finesse og elegance.

Vi skal smage en stribe af de famøse garagevine, og der bliver fortalt om andre kendte garagevine, om mindre brug af nye fade, bedre sortering af druer, blidere vinifikation med mindre hård ekstraktion under gæring og meget mere. Du hører f.eks. historier om kultvinen Le Pin fra Pomerol, som nogle mener var den allerførste garagevin i Bordeaux, og om de nye trends i Bordeaux, og om de ændringer i vinenes stil, der generelt er sket de sidste 5-10 år.

Til sammenligning smager vi også en enkelt top-Saint-Emilion, man kan betegne som ”klassisk” til sammenligning: 1. Grand Cru Classé-slottet Belair-Monange 2015, som er ejet af familien Moueix.

Vi kommer også ind på betydningen af Saint-Emilions berømte klassifikation, som planmæssigt skal revurderes senere i 2022. Revurderingen er meget kontroversiel og tre ud af de fire slotte i højeste kategori – Cheval-Blanc, Ausone og Angelus har meldt ud for nylig, at de simpelthen trækker sig fra klassifikationen og ikke gider at være med mere. En meget kontroversiel beslutning, som risikerer at underminere hele klassifikationen i Saint-Emilion og gøre den værdiløs.

Følgende seks Saint-Emilion-vine smages (med karakterer fra Wine Advocate):

  • Valandraud 2015, 1. Grand Cru Classé (96+)
  • Belair-Monange 2015, 1. Grand Cru Classé (98+)
  • Clos de Sarpe 2010, Grand Cru Classé (98)
  • Clos de Sarpe 2005, Grand Cru Classé (97)
  • Les Asteries 2009, Grand Cru (98)
  • Destieux 2005 (94)

Ret til ændringer forbeholdes.

Bemærk, at alle vinene er fra topårgange – og de fleste er mere end 12 år gamle. Dette er en smagning for alle bordeaux-elskere – især dem, der godt kan lide bordeaux-vine med stor koncentration, fylde og styrke – og tårnhøje points!