Skip to content
Vinsmagning hos FOF København

Store vine fra Saint-Emilion i topårgangen 2005

2005 er uden tvivl en af de allerbedste årgange i nyere tid – også selv om der har været mange gode årgange siden: f.eks. 2009, 2010, 2015, 2016, 2018, 2019 og måske 2020.

Men 2005 er gjort af et ganske særligt stof, hvor vinene har en næsten uhørt koncentration med kraft og modenhed i druerne, som man sjældent har set før eller siden. Mange talte fra starten om en næsten oversøisk – californisk – koncentration i vinene. Men hvordan manifesterer den sig nu efter 15 års udvikling? Er de blevet mere klassiske bordeaux-vine med tiden? Vi skal alle være med til at smage og vurdere denne aften. Som altid samler foredragsholderen Jesper Hedegaard op, perspektiverer og sætter tingene i kontekst.

Topårgangen 2005

Mange af 2005-vinene har lukket sig – som det ofte sker med store årgange – 1-2 år efter, at de er kommet på flaske. I årene lige efter var de derfor svære at bedømme, men de havde lige præcis den forrygende styrke og koncentration, som bordeaux-kendere ved, at legender er gjort af.

Nu efter 15 år er vinene så småt begyndt at åbne sig og vise tegn på modenhed. Det er derfor tid til at smage en stribe store Saint-Emilion, der alle har merlot-druen som den dominerende, men også med en større eller mindre andel af cabernet franc-druen. De fleste vine kan med stor fornøjelse drikkes nu – og smager utrolig lækkert – men en del vil kunne holde yderligere mange år og fortsat udvikle sig til mere fuldmodne og afrundede vine. Om man foretrækker at drikke dem nu, hvor de begynder at være afrundede, men stadig er meget kraftige og potente, eller man ønsker dem mere fuldmodne, er i virkeligheden et spørgsmål om personlig smag og præferencer.

Følgende vine smages – alle i årgang 2005 og med karakterer fra Robert Parker/Wine Advocate

  • Clos Fourtet, 1. Grand Cru Classé (98)
  • Bellevue, Grand Cru Classé (94)
  • Destieux, Grand Cru Classé (94)
  • Clos de l’Oratoire, Grand Cru Classé (94)
  • Clos de Sarpe, Grand Cru Classé (97)
  • Monbousquet, Grand Cru Classé (94)

Som det ses får hele fire af vinene den meget pæne karakter 94 p., mens de to sidste år får hhv. 98 og 97. De fleste af vinene ligger på en markedspris på 6-700 kr., mens 1. GCC’en Clos Fourtet koster over 1.000 kr.

Vi smager og vurderer, hvordan 2005 klarer sig i forhold til senere store årgange, og om årgangen stadig kan leve op til de meget store superlativer, som alle de store vinkritikere gav dem, da de var unge – og fortsat giver dem.

Ud over at snakke om årgang 2005 – og andre store årgange – skal vi naturligvis også fordybe os i selve distriktet Saint-Emilion, hvis historie, klassifikationer og bedste slotte/vine bliver gennemgået og ført op til 2020.

Ret til ændringer forbeholdes.