Skip to content
Vinsmagning hos FOF København med Jesper Hedegaard

Vertikal smagning af store bordeaux’er

Ch. Grand-Puy-Lacoste i seks store årgange tilbage til 1982

Selvom Pauillac-slottet Grand-Puy-Lacoste i den store bordeaux-klassifikation i 1855 ”kun” blev placeret i 5. Cru, er der i dag ikke stor uenighed om, at hvis der blev foretaget en revision af den gamle klassifikation, så burde Grand-Puy-Lacoste rykke op i 2. Cru.

Grand-Puy-Lacoste er på mange måder en klassisk Pauillac (kommunen hvor tre af de fem 1. Cru-slotte ligger) med masser af solbær, tobak og cedertræ i duften og en stram struktur, tannin og klasse til lang holdbarhed. Ser man på de fleste store årgange, får Grand-Puy-Lacoste omkring 95 ud af 100 point hos førende vinskribenter som Parker, Galloni, Neal Martin og Winespectator. Ja, ofte siger eksperterne – senest om årgang 2016 – at den har 1. Cru-kvalitet. Det gør vinen ekstra interessant, at prisen ofte er 30 % lavere eller mere i forhold til f.eks. Lynch-Bages (og meget lavere end 1.-Cru’erne).

Grand-Puy-Lacoste er med andre ord en ultraklassisk bordeaux-vin, som flere burde interessere sig for, inden den bliver (endnu) mere kendt!

Vores faste vinforedragsholder Jesper Hedegaard har igennem et stykke tid har samlet en perlerække af exceptionelle årgange, der spænder over hele 34 år: lige fra den unge og potentielt lovende 2016’er til den legendariske 1982’er. Alle årgangene, der skal smages, hører til blandt de allerbedste, men de er forskellige og afspejler et øjebliksbillede af de enkelte årganges udvikling og modenhed.

Slottets store årgange koster væsentlig mere end de mindre årgange – ofte dobbelt op  men de er prisen værd, hvis man vil have den bedste kvalitet.

Følgende årgange smages denne aften: 2016, 2010, 2005, 2000, 1986 og 1982.

Hør om de enkelte årgange og slottets historie, og få en introduktion til Bordeaux, til 1855-klassifikationen og til Pauillac-kommunen.

Husk at medbringe 1-2 gode bordeaux-glas.