Skip to content

Fredagstræf i Portalen

Fredagstræf i Portalen

Kristian Bech - Som sunket i jorden
17. september 2021
Hvert år forsvinder hundredvis af danskere – langt de fleste dukker heldigvis op igen. Men hvordan finder man dem, som ikke vender hjem af sig selv og måske er væk i årevis? Hvordan er det for familierne, der sidder tilbage uden svar? I foredraget fortæller Kristian Bech om tilblivelsen af TV2-programmet ”Som sunket i jorden”. Han viser klip fra programmerne og fortæller om arbejdsmetoderne, udfordringerne og risikoen, der kan være ved at rejse verden rundt i jagten på svar. Samtidig fortæller han om de følelsesmæssige op- og nedture, der følger med, når man begiver sig ud på uvis grund, både for de medvirkende og ham selv.

Flemming Ytzen - Naboer og dødsfjender
15. oktober 2021
Kina holder vinter-OL i starten af 2022, efter at Japan – måske – har holdt et udskudt sommer-OL. Korea var vært for OL i 1988 og 2018. Hvad har de tilfælles og hvad adskiller de tre østasiatiske giganter. Flere århundreder med mange konflikter og krige kaster lange skygger i de tre lande, der har filosoffen Konfucuis tilfælles.

Ann Mariager - Kvindevid, feminint bid og lune damer

29. oktober 2021
Ann Mariager fortæller om sit arbejde med humor, om den evindelige flinkeskole og om glæden ved at træne sin humoristiske sans. Sådan én har alle mennesker, siger hun, men visse mennesker bruger den alt for sjældent.
Ann Mariager har siden 80'erne gjort sig godt bemærket i radio, på tv, i aviser, blade og magasiner. Hun har skrevet tv-satire og revy. Hun var forfatteren bag "Byens Bedste Bryster"-cabaret’erne og har i flere år skrevet og samlet kvindecitater til sin faste bagside, "Siden Sidst", i ugebladet Søndag.

Lars Halby - Spies og Tjæreborg

5. november 2021
Hør om den danske charterbranches opståen og de to personligheder bag Spies og Tjæreborg – spradebassen Simon Spies og præsten Eilif Krogager. Lars Halby har selv arbejdet for Tjæreborg, Sterling og Spies og har mange anekdoter fra sin tid i branchen.

Camilla Konerup - Bangladesh – hvor Ganges-floden munder ud
12. november 2021
I det subtropiske klima gror ris, bambus og tropiske frugter, og den regnfulde nation gennemstrømmes af fire af de største floder i Asien. 4.500 tekstilfabrikker syer tøj til os i verden, mod syd strejfer den bengalske tiger og i blerglandsbyer lever etniske stammer uforstyrrede liv langt fra millionbyernes kaos. Kom med på en rejse i det naturskønne og folkerige Bangladesh og få indblik i landets historie, kultur og klimaudfordringer.

Tea Mairey - Edvard Munch – en kunstner i tiden
21. januar 2021
Edvard Munch er en af de største kunstnere fra perioden omkring 1900. I 1890’erne skabte han en række maleriet, der er blandt de mest berømte i hele verden. Malerierne er udtryk for den erfaring, han gør sig, om hvordan det er at være menneske i den moderne og ofte nådesløse verden. Han var som besat af at male angsten, kvinden, seksualiteten og ensomheden. I sine dybt personlige billeder, der rummer en slags egenartet symbolik, behandler han sine traumer, drifter og de dæmoner, der hele livet synes at hjemsøge ham. Samtidig synes billederne at rumme noget både tidstypisk og almenmenneskeligt. I foredraget undersøges hvorfor denne nordmand har opnået større berømmelse end andre nordiske kunstnere fra hans samtid.

Pia Lund Poulsen - Kunsten at give en gave
11. februar 2022
Gaver findes i mange former og betydninger. Julegaver, firmagaver, nådesgaver og talegaver. I dette foredrag skal vi hører om gaver, deres betydning og sociale rolle i forskellige kulturer. Selvom det at give gaver fremstår som en frivillig social aktivitet, så findes der ofte stramme regler af formel og social art, som omgiver gave udveksling. Kan man give en ged? Eller modtage en panda? Vi tager fat om gavens betydning i gammel tid og i vores tid, ude i verden og hjemme hos os selv.

Thomas Foght - Når skandaler og hemmeligheder afsløres

25. februar 2022
Ulovligheder, misbrug af skattekroner, spion-operationer og kinesisk indflydelse.
Få et unikt indblik i, hvordan store afsløringer bliver til, når graverjournalist Thomas Foght tager os med bag kulisserne og fortæller, hvordan han arbejder med at afdække de sager, som myndighederne forsøger at mørklægge. Med udgangspunkt i konkrete forløb fortæller han om samarbejdet med fortrolige kilder, håndteringen af hemmelige dokumenter og om den systematiske research, der danner grundlag for de historier, som udfordrer magthaverne. Forvent fascinerende anekdoter og et eksklusivt indblik i en verden, som ellers normalt er lukket for offentligheden.

Lise Nees - Danske hits fra 1960´erne og 70´erne
18. marts 2022
I denne festlige afslutning på sæsonen dykker vi ved i danske hits fra 60’erne og 70’erne. I disse to årtier begynder de danske sange at blive inspireret af musik eller hændelser i udlandet. Alligevel forstår de danske komponister og tekstforfattere at finde deres egen stil. Fjernsynet bliver hvermandseje, og det er især her, man ser sangene blive fremført af kunstnerne. Tiden er præget af både det danske og det internationale Melodi Grand Prix, protestsangere og Dansktoppens begyndelse.

Unummererede siddepladser. Dokumentation for betaling forevises ved indgangen.