Skip to content
Kom med til spændende foredragsrække i Portalen

Fredagstræf i Portalen - forår 2024

Fredagstræf i Portalen - forår 2024

Mette Marie Lai Lange - PlanBørnefonden og Zimbabwe
Influencer Mette Marie Lai Lange fra Køge er ambassadør for PlanBørnefonden, og hun har sammen med tøjdesigner Jesper Høvring rejst i Zimbabwe. Her arrangerede de sammen med PlanBørnefonden en skrædderworkshop for lokale kvinder mellem 14 og 24 år, som alle kom fra fattige kår. 

Fælles for de unge kvinder var, at de er droppet ud af skolen, enten fordi de er blevet giftet bort, er blevet gravide som teenagere, eller fordi de har været nødt til at hjælpe til i hjemmet af økonomiske årsager. Kvinderne får nu hjælp af PlanBørnefonden til at uddanne sig til syersker, skræddere eller designere. Mette Marie vil fortælle os om arbejdet for kvinders rettigheder og give os et indblik i de barske forhold, men også om håbet, der spirer. 
Fredag 12-01-2024

Henning Frandsen – Deporteret til Livø og Sprogø
Da racehygiejnen foldede sig ud i Danmark i 1900-tallet. Fra 1911 til 1961 husede Livø i Limfjorden en øanstalt for såkaldt ”antisociale og kriminelle åndssvage mænd”, og fra 1923 til 1961 risikerede ”Sexuelt løsagtige, åndsvage, unge piger og kvinder” at havne på Sprogø. En af de personer, som har fundet plads i foredraget, er Oluf Nyrup Rasmussen – far til fhv. statsminister Poul Nyrup Rasmussen – som blev deporteres til Livø i 1924 og først slap fri i 1931. 

Foredraget dykker ned i udvalgte mænd og kvinders historie og navnlig om deres ophold på Livø og Sprogø og sætter det ind i en historisk ramme med omtale af bl.a. darwinisme, degenerationsteori, racehygiejne/arvehygiejne og medlidenhedsdrab.  
Fredag 16-02-2024

Lillian Hjort-Westh – Otto Brandenburg
Baggårdspumaen blev han ofte kaldt. Mange kender ham og kom til at holde meget af ham. Han spillede og sang så dejligt. To lys på et bord eller Livet er en dejlig gave eller Så længe skuden kan gå osv. Der kunne nævnes mange fantastisk fortolkede sange. Det kunne han, – men han kunne også spille skuespil, lave film og lægge stemme til tegnefilm. Hans talent var meget stort. Otto Brandenburg levede fra 1934 til 2007 og hans liv var lige så farverigt som hans mange roller.
Fredag 01-03-2024
 
Anne Knudsen – ”DU KOM MED ALT DET DER VAR DIG”
Foredrag om digteren Jens Rosendals liv og forfatterskab Hør historien om, hvordan Jens Rosendal fik sangen ”Du kom med alt det der var dig” med i Højskolesangbogen og andre gode anekdoter om Danmarks mest populære kærligheds- og fællessang. Jens Rosendal er den danske nulevende forfatter, som har flest sange i Højskolesangbogen. Hans sange synges ved alle lejligheder og af alle aldersgrupper.

Gennem hele sit liv har Jens Rosendal trådt frem og talt uretfærdighed og magtmisbrug imod. Ikke mindst har han kritiseret den fordømmelse af homoseksuelle, som han har mødt både i Folkekirken og uden for kirken. Jens Rosendal talte om mangfoldighed længe før det blev moderne. 
Fredag 22-03-2024

Værd at vide
Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.