Skip to content

Vi oplever i øjeblikket fejl i adresser ved enkelte tilmeldinger. Hvis du oplever at du ikke kan vælge din adresse ved tilmelding, så kontakt os gerne på info@fof-ofm.dk eller tlf.: 6611 6845

Kulturhøjskolen Fredericia

Kulturhøjskolen Fredericia

7 fantastiske foredrag - én samlet pakke - én pris

Velkommen i FOF’s Kulturhøjskole i Fredericia, hvor du kan opleve en række tankevækkende og underholdende foredragsholdere i Tøjhuset, Koncertsalen, Gothersgade 34, 7000 Fredericia. 

Alle foredrag ligger på fredage kl. 09.30 – ca. 12.00, og der er gratis kaffe, te og vand.

Kulturhøjskolen ledes af Poul Storgaard Mikkelsen.

Program for forår 2023

Alex – Miraklet fra Stalins Gulag

Fredag den 24. februar

Thomas Kvist Christiansen, journalist og forfatter

 

Hvordan er det at starte sit liv i en barsk russisk fangelejr i det iskolde Sibirien under Stalins styre efter Anden Verdenskrig. Det er én af de historier den 71-årige Alex Thomsen fra Augustenborg fortæller om i Thomas Kvist Christiansens bog ”Alex – Miraklet fra Stalins Gulag”, der udkom i maj. I et spændende foredrag fortælleren forfatter Thomas Kvist Christiansen historien om den historie, der knytter sig til Alex, der kom til verden en december-dag kort før juleaften i 1950. 
”Lille Alex” var søn af den sønderjyske læge Alexander Thomsen og den lettiske kvinde Olite Priede. De to mødte hinanden under et ti år langt fangenskab i de russiske Gulag-lejre. Takket være Olite Priedes søster i Riga reddede ”Lille Alex” livet, det var nemlig en forbandelse at føde børn i de russiske fangelejre, og havde søsteren Anna ikke adopteret ham Lille Alex, var han blevet sendt på russisk børnehjem blot to år gammel.
Alex Thomsen vil fortælle om sit liv og ikke mindst om at starte sit liv i fangelejr og i Riga i Letland, og Alex Thomsen vil ligeledes fortælle om at vokse op som barn af to mennesker, der havde været igennem et umenneskeligt fangenskab i Gulag-lejrene. 
I foredrag fortælles ikke alene historien om Alex Thomsen men også om faderen, Alexander Thomsen. Efter en frivillig hjælpeaktion for International Røde Kors i maj og juni 1945 i Berlin, hvor han hjalp skandinaviske koncentrationslejrfanger, blev han under falske anklager arresteret af russisk politi og først dødsdømt og siden straffet med ti års straffearbejde i Gulag-lejrene.

 

Fra ishavet til krigen i Ukraine – møder med mennesker i Ruslands grænseland 
Fredag den 3. marts
Anne Haubek og Thomas Ubbesen, journalister

Krig er igen en realitet i Europa – og det i en målestok og gru, som ingen havde fantasi til at forestille sig, at vi skulle opleve i vores tid. Men hvordan er det kommet så vidt? Og hvad er det dybest set, der - som et moderne jerntæppe – har sønderrevet og delt vores kontinent, så øst og vest dårligt kan forstå og tale med hinanden længere? 
Mens krigen har raset i Ukraine, har journalisterne og Østeuropa-kenderne Anne Haubek og Thomas Ubbesen rejst tæt op ad den russiske grænsen fra Ishavet i nord til Sortehavet og Ukraines rygende slagmarker i syd. Undervejs har de mødt og talt med snesevis af de hverdagsmennesker – russere, finner, baltere, polakker, ukrainere, moldovere og mange andre – som dagligt er tvunget til at leve med fjenden, løgnen og ondskaben som nærmeste nabo. 

Mød de to journalister til et levende foredrag, der går helt tæt på bevægende menneskeskæbner langs det 21. århundredes østfront.


Elisabeth Baumann Jerichau  

Fredag den 10. marts

Tine Kragh, kunsthistoriker og leder af Højskolen på Sicilien

I kunsthistorien ser man generelt et manglende fokus på kvindelige kunstnere og af de danske guldaldermalere nævnes næsten ingen. 
En af de helt markante er dog malerinden Elisabeth Jerichau Baumann (1819 – 1881) som skabte stor kunst, både i udlandet og i herhjemme. I Danmark blev hun dog ikke særlig anerkendt - men i dag er der stor efterspørgsel på hendes værker.
Hendes liv er voldsomt interessant og omdrejningspunktet er kunsten, blandt andet var hun gift med kunstneren Jens Adolf Jerichau, de fik 9 børn, nogle blev kunstnere. 
Elisabeth Jerichau Baumann boede i Rom og rejste alene den lange vej til Istanbul, dengang Konstantinopel, hun fik undtagelsesvis lov til at besøge tyrkiske haremmer og har malet flere billeder derfra.
I dette foredrag skal vi se mange af Elisabeths skønne malerier. Vi skal også høre en meget spændende historie om en kvinde der virkelig ville frem med sin kunst og som havde mod til at udrette helt specielle ting i livet. 
Hun kendte mange af de store guldaldermalere og var god ven med H.C. Andersen.

 

Nordisk Animisme

Fredag den 17. marts

Rune Hjarnø Rasmussen, religionshistoriker, Ph.D


Foredraget giver en generel introduktion til Nordisk Animisme. Det er en måde at se på vores egen kulturarv der bygger på den nyeste antropologi. Alt det kulturhistoriske materiale, som gennem historien er blevet forkastet, rummer de animistiske traditioner som har knyttet os til landskabet, til dyrene, til lysets cyklus og til årstidernes skiften. Jeg vil i foredraget vise, at det ligger der og er let at finde - lige under overfladen i vores helt almindelige kultur."
Rune Hjarnø Rasmussen bruger aktuel antropologi til at udvikle et bæredygtigheds-perspektiv på vores kulturarv. Rune Hjarnø Rasmussen har netop været TV-aktuel i DR2-programmet: ”Hedningen, Heksen og Hyldemor”. 
Rune Hjarnø er opvokset på en gård i Midtjylland. Han har boet og arbejdet i Norge, Sverige, Canada, Brasilien, Sudan, Angola og Uganda. Han har en Ph.D i religionshistorie fra Uppsala Universitet og hans nuværende arbejde handler om hvordan vi kan genoptage en levende dialog med animistiske ritualer og viden, dvs. den land-forbundethed og det slægtskab med naturen som er blevet forkastet efterhånden som vi Nordeuropæere er blevet moderne. 

 

Tro, håb og kærlighed i sklerosens tegn 
Fredag den 24. marts
Bernhard Nordentoft, IT Ingeniør og forfatter 

En personlig beretning om at leve i 30 år med den kroniske sygdom multipel sklerose. Det er en modig, humoristisk og åbenhjertig fortælling uden filter. Om at bevare livsglæden, selvom sygdommen langsomt tager magt over kroppen.
Bernhard Nordentoft har netop udgivet sin debutbog ”Tro, håb og kærlighed i sklerosens navn”.

 

Shellhuset og den franske skole 
Fredag den 31. marts
Christian Aagaard, historiker og museumsinspektør

Den fulde historie om det skelsættende luftangreb på Gestapos danske hovedkvarter den 21. marts 1945 og den samtidige katastrofe ved fejlbombardementet af Frederiksberg og Den Franske Skole. En af besættelsestidens mest dramatiske hændelser. En militær succes, men samtidig en menneskelig tragedie, idet bombardementet af det tyske politihovedkvarter lykkedes til fulde, men med cirka 150 dræbte civile danskere som følge – deriblandt 86 skolebørn på den katolske skole på Frederiksberg. Men hvorfor skulle et så risikabelt luftangreb overhovedet gennemføres så sent i krigen, hvordan forløb aktionen og hvordan var efterspillet i tiden umiddelbart efter? De spørgsmål og mange mange flere besvares under foredraget, der minutiøst udfolder den skæbnesvangre dag i 1945.

 

Your song – om Elton Johns liv og sange
Fredag den 14. april
Nicolaj Holmboe, musikalsk playmaker

Hør en fortælling om hans liv og et udvalg af de mange sange, han har skrevet. Jeg har i over 20 år fortolket Elton Johns sange i forskellige konstellationer, og passionen for musikken har nu også resulteret i et musikalsk foredrag. Kom tættere på mennesket Elton John – og nyd de skønne sange.

 
 
Kulturhøjskolen er en samlet pakke, så der kan altså ikke købes billetter til de enkelte foredrag.

Ret til ændringer i programmet forbeholdes.