Skip to content

Kulturhøjskolen Fredericia

Kulturhøjskolen Fredericia

7 foredrag - én samlet pakke - én pris

Velkommen i FOF’s Kulturhøjskole i Fredericia, hvor du kan opleve en række spændende foredragsholdere i Tøjhuset, Koncertsalen, Gothersgade 34, 7000 Fredericia. 

Alle foredrag ligger på fredage kl. 09.30 – ca. 12.00, og der er gratis kaffe, te og vand.

Kulturhøjskolen ledes af Poul Storgaard Mikkelsen.

Program for efterår 2022

Udsendt - en sygeplejerskes oplevelser fra felten

Fredag den 7. oktober

Jacob Hasle Nielsen, intensivsygeplejerske og Master of Disaster Management

 

Når en naturkatastrofe eller en krig hærger, sender Røde Kors ofte deres felthospitaler ud for at forsøge at afhjælpe lidelsen. Siden 2013 har Jacob Hasle Nielsen været en del af disse indsatser – både i Afghanistan, Nepal, Irak, Kuwait, Sydsudan og Mali.

Vi skal høre om de meget forskellige opgaver en sygeplejerske står med i felten. Vi skal høre om sorg, glæde, angst, kedsomhed, ar på sjælen – og tilfredsstillelsen ved at hjælpe andre mennesker.

 

Arvegods

Fredag den 14. oktober

Preben Kok, forfatter, sjælesørger og pensioneret sognepræst

 

Når et menneske har levet i over 70 år, er det helt almindeligt at have samlet en masse nyttig viden, fortællinger og erfaring, som kan være til gavn i både vanskelige og lykkelige situationer. De yngre generationer i dag lever en mere individualistisk livsstil og mangler ofte noget at læne sig op ad, når livet brænder på.

Foredraget sætter fokus på, hvad vi i nutiden går glip af, som for bare få år siden var alment gældende, og som kan være særdeles værdifuldt arvegods at give videre til de næste generationer.

 

”Perker”-piger på kanten – fra dobbeltliv til ærlighed

Fredag den 28. oktober

Nadia Mansour, ph.d. og adjunkt

 

Hvad sker der, når en ung muslimsk pige fra Vollsmose beslutter sig for at spare sammen til at flytte hjemmefra, fordi hun vil være selvstændig? Hvad sker der, når hun gør det? Og hvordan ser livet ud for hende, når hun bliver voksen? Foredraget er Nadia Mansours personlige historie – en vild fortælling om ære, skam, ensomhed og konsekvenser ved at vælge et anderledes liv end det, der forventes af én.

 

Et åbent øjeblik

Fredag den 4. november

Pernille Ibsen, ph.d. historie, underv. på University of Wisconsin

I sommeren 1972 mødtes syv rødstrømper på den første kvindelejr på Femø og tog deres nye fællesskab med sig hjem til hverdagen. Foredraget tager afsæt i Pernille Ipsens personlige historie om hendes syv kollektivmødre, der rykkede ved forestillingen om, hvordan kvinder kunne og skulle leve. Det er en beretning om Rødstrømpebevægelsen, Lesbisk Bevægelse, køn, seksualitet, feminisme – og hvor livgivende og svært det er at frigøre sig fra det gamle. Pernille Ibsen udgav i 2020 bogen ”Et åbent øjeblik”, der i 2021 modtog Montanas Litteraturpris.

 

Reformert i en religiøs fristad

Fredag den 11. november

Sabine Hofmeister, sognepræst v. den reformerte kirke i Fredericia

Dagens foredrag tager os med på en rejse, der handler om forfølgelse, integration, stærke personligheder og ikke mindst dét at leve som minoritet. Fortællingen starter i Frankrig, og ad kringlede veje når vi til Fredericia, hvor de reformerte etablerer sig med egen kirke, skole og specielle erhverv. Det er en fortælling, hvor det globale og det lokale mødes. Hvilken betydning har de reformertes særlige historie for efterkommerne af de oprindelige indvandrere? Hvordan har samspillet været ml. de reformerte indvandrere og Fredericias oprindelige indbyggere? Og hvordan er samspillet mellem byens tre kristne trossamfund i dag?

 

Hvis jeg overlever det her

Fredag den 18. november

Henrik Egede-Lassen, naturfotograf, forfatter og medlem af Eventyrernes Klub

 

Som naturfotograf løser Henrik Egede-Lassen opgaver både i ind- og udland. Denne formiddag dykker vi ned i nogle af de mange spændende oplevelser og udfordringer, han er stødt på – glæd dig således til vilde historier om de sidste nomader på Borneo, en dødelig fejldiagnose, komodovaraner, vovemod, tilfældigheder og humor. Foredraget ledsages af filmklip, fraklip, fotos og eventyrlige fortællinger. Henrik Egede-Lassen udgav i 2019 den anmelderroste bog ”Hvis jeg overlever det her – bliver det en god historie”.

 

Historien om rødderne af amerikansk musik

Fredag den 25. november

Tamra Rosanes, dansk-amerikansk sanger og sangskriver

 

Rosanes, der igennem en 45 år lang karriere med amerikansk country- og folkemusik har fået et indgående kendskab til historierne og traditionerne, der gemmer sig bag den utroligt varierede amerikanske sangskat. Tamra Rosanes kigger tilbage på den amerikanske musiks historie og rødder, fortæller anekdoter og fortolker sange, der står hendes hjerte nær. Vi får naturligvis lejlighed til at synge med på de sange, som har fundet vej til Danmark gennem tiden.


Kulturhøjskolen er en samlet pakke, så der kan altså ikke købes billetter til de enkelte foredrag.
Ret til ændringer i programmet forbeholdes.