Skip to content

Vi er i fuld gang med at planlægge efterårets kurser. Er du kursist eller underviser og har gode ideer, så skriv til os: ostfyn@fof.dk. Vi er der for dig;-)

litteratur hos FOF Østfyn

Litteraturhøjskole

Litteraturhøjskole

Litteratur sætter tanker i gang. Og det er berigende at dele læseoplevelser med andre, der har læst samme værk.
Litteraturhøjskolen er et fællesskab, hvor vi læser romaner, noveller og digte og sammen finder frem til, hvad teksterne siger os. Samtalerne udspringer af vores oplevelser med teksterne, og der er plads til alles syn på emnerne. Man kan altså være med, blot man har lyst til at læse klassiske og aktuelle litterære tekster.
Undervejs vil der også være små oplæg og udblik til andre tekster og litteraturhistorien, for samtalerne styres af Leena Haastrup, som i mange år har undervist i dansk på Nyborg Gymnasium.
Vi tager os naturligvis også tid til en tår kaffe og en snak om livets gang.

Alle kan være med!

Efterårets og vinterens litteraturforløb er tilrettelagt, så vi mødes om en bog, vi alle har læst. Når vi mødes, tager samtalen afsæt i det, der gjorde indtryk, mens vi læste. Derfor markerer vi tekststeder, mens vi læser, og så deler vi disse nedslag med hinanden. Det er naturligvis helt frivilligt, om man vil læse tekststeder op undervejs. Men det bidrager til at åbne teksterne for os alle, når vi deles om teksten og ordet.
Jeg har valgt en række bøger, som giver indblik i menneskelivet og udblik til aktuelle og historiske forhold. Udgangspunktet er litteratur af høj kvalitet og den gode historie, hvor vi bliver klogere på samfundet, mennesker og os selv.
Værkerne er også valgt med inspiration i sidste års litteraturhøjskole. Vi fortsætter altså med at undersøge forfattere, temaer og genrer, som fascinerede os sidste år. Man kan dog sagtens være med, selvom man deltager for første gang.
I denne sæson vil vi bl.a. fokusere på kritik af totalitære tendenser. Det undersøger vi i George Orwells Kammerat Napoleon, og senere læser vi Morten Nielsens Samlede digte, der både er en kærlighedserklæring til livet og en protest mod krigens gru.
Dernæst undersøger vi kritikken af borgerlige normers dobbeltmoral og undertrykkelse. Det sker gennem Scherfigs Det forsvundne forår og Herman Bangs Foran Alteret. Begge værker udfolder knuste drømme og håb, samtidig med at de antyder alternative veje at gå.
Årets tredje tema bliver en fordybelse i Ida Jessens dobbeltromaner En ny tid og Dr. Bagges anagrammer, hvor vi først følger en nyuddannet lærerindes livsbane (i den første roman), og sidenhen hører om de samme begivenheder fra ægtefællens perspektiv (i den anden roman). Måske ikke så overraskende endda, bliver man til tider forundret over at erfare, hvad hans motiver var for at handle i de situationer, som hun beskrev så kritisk og sorgfuldt, da synsvinklen var hendes. At ikke alt forholder sig, som hun antog, er blot én af mange pointer i dobbeltværket.

Program efterår 2022 og vinter 2023
Tirsdag d. 20/9: Vi starter med at læse George Orwells Kammerat Napoleon. Romanen handler om en gruppe dyr, der organiserer et samfund på den farm, de bor på. Samtidig er fortællingen en satirisk kommentar til de totalitære samfund i romanens samtid (1945).
Tirsdag d. 25/10: Vi forfølger protesten over totalitære tendenser ved at fordybe os i Morten Nielsens Samlede digte. Selvom han skrev under besættelsen og døde så ung, er digtene stadig forunderligt vedkommende. Glæden ved livet, længslen efter fred og frihed og protesten mod krigens gru vækker således genklang på tværs af tid og sted.
Tirsdag d. 22/11: Vi læser dernæst Hans Scherfigs Det forsømte forår. Også denne roman er en satirisk kommentar til samfundets orden og den borgerlige opdragelses dyder, som måske slet ikke er så ordentlige endda. For slet ikke at tale om, hvad det gør ved børn at blive udsat for skolesystemet, som det fremstår i Scherfigs roman.

Tirsdag d. 24/1: Et indblik i datidens normer og dobbeltmoral udfoldes tillige i Herman Bangs mesterlige novelle Foran Alteret. Her overværer vi en vielse, mens fortiden gradvis afsløres for læseren. Men man må være vågen, hvis man vil fange alle detaljer, som afdækkes i forbifarten. Den impressionistiske skrivestil bidrager således til at sætte læseren på detektivarbejde. Til gengæld er belønningen desto større, når det lykkes at sammenstykke hele puslespillet…
Tirsdag d. 28/2: Årets sidste nedslag gælder Ida Jessens En ny tid. Her følger vi en nyuddannet lærerinde, der kommer rejsende til Thyregod for at tiltræde sit første job, og som ad finurlige veje slår rødder i det midtjyske. Et fint kvinde- og tidsportræt fra forrige århundredes begyndelse.
Tirsdag 28/3: Vi slutter sæsonen med at læse Ida Jessens Doktor Bagges Anagrammer, som er en selvstændig fortsættelse til den forrige roman. Synsvinklen skifter nu, så vi ser begivenhederne fra ægtefællens, Dr. Bagges, perspektiv. Og det giver i dén grad stof til eftertanke, når man pludselig ser de samme begivenheder i nyt lys...
Vi ses til efteråret!

Underviser: Leena Haastrup, gymnasielærer i dansk, religion, retorik og samfundsfag